Ankara katliamının 27'nci ayında gar önünde anma
0 Ekim Ankara Katliamında yaralanan ve hayatını kaybedenlerin yakınlarının kurduğu 10 Ekim Barış ve Demokrasi Derneği (10 Ekim- Der) katliamın 27’nci ayında Ankara Garı önünde anma etkinliği düzenledi.
‘Türkiye tarihinin en büyük katliamı’
ETHA’nın aktarımına göre; anmada konuşan 10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Bu ülkede yurttaş olmak, takvimi cinayetlerle bezenmiş bir coğrafyanın havasını solumaktır” dedi. Barış taleplerinin IŞİD’li 2 canlı bomba tarafından boğulmaya çalışıldığını ifade eden Coşgun, şu açıklamalarda bulundu:“Türkiye tarihinin en büyük katliamı yapıldı. Yetmedi ‘bir nefesin bir can kurtardığı yerde’ güvenlik güçleri nefes almayı kısıtlayan, ilk yardımı engelleyen biber gazı ile müdahale etti. Daha önce Diyarbakır ve Suruç’a düşen bu acı, Ankara’da bizim gönlümüze ateş düşürdü, Antep’te bir düğün yerinde çoğu çocuk olan kitleyi hedef aldı.”
‘2018’de de Ankara Garı’nda olacağız’
Coşgun, 10 Ekim Katliamı başta olmak üzere benzer katliamlarda sadece tetikçilerin değil, tüm sorumluların yargılanması gerektiğini belirterek kamu görevlilerinin de yargılanması talebini tekrarladı. Ayrıca katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önündeki meydanın adının “10 Ekim Emek Barış ve Demokrasi” meydanı olarak değiştirilmesini ve 10 Ekim’in taleplerine uyumlu bir anıt yapılmasını isteyen Coşgun, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Başta Ankara olmak üzere birçok ilde 10 Ekim Anması yaptırılmamaktadır. 10 Ekim 2015’te kamusal sorumluluğunu yerine getirmeyenler 42 ile gönderdiğimiz cenazelerimizi yıl dönümlerinde anmamıza bile izin vermemektedir. İki yıldır Ankara’da 10 Ekim günü anma programımıza güvenlik güçlerince saldırı düzenlenmektedir. 2017 10 Ekiminde kapalı alanda dahi 10 Ekim Anması yaptırılmamıştır. 10 Ekim 2018’de ve sonraki yıllarda da biz Ankara Garında olacağız. Aynı şekilde her ayın 10’unda Ankara Gar meydanında ‘bu karanlığa teslim olmadığımızı göstermek’ ve yitirdiğimiz canlarımızın anısına ve sözüne sahip çıkmak amacıyla basın açıklaması yapıyoruz. 10 Ekim’den bu yana günbegün barış ve demokrasisini yitiren ülkemizde, adalet talep etmek en önemli öncelik olmuştur. Adalet yoksa barış, emeğin hakkı ve demokratik mücadele de yoktur.”
Coşgun, sözlerini bitirirken 10 Ekim Katliamına ilişkin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 31 Ocak-1 Şubat tarihlerindeki 7. tur grup duruşmasına katılım çağrısında bulundu.
10 Ekim’de yaralanan ve yaşamını yitiren Ağa Bayar da anıldı
Bu hafta yapılan anmada, Ağa Bayar da anıldı. Ağa Bayar, 10 Ekim Katliamında ağır yaralanmış, daha sonra görüntüleri izlerken kalp krizi geçirmiş ve 22 Aralık 2017 tarihinde hayatını kaybetmişti.
56 yaşındaki Ağa Bayar Ankara’daki barış mitingine katıldığında emekliliğine iki ay kalmış bir badana işçisiydi. Mitinge İstanbul’dan aynı otobüsle gittiği arkadaşlarını patlamalarda kaybetti. Kendisi ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 4 Mart 2017 gecesi, eşi Sakine Bayar’a 10 Ekim’deki patlamaların videosunu tekrar izletmek istedi. Eşi “Artık yeter” dese de kendisi izlemeye devam etti ve bir saat sonra kalp krizi geçirdi. Yoğun bakımda bilinci kapalı bir şekilde uyutulan Bayar, 24 Aralık’ta haytını kaybetti.