2 Temmuz Platformu Kadıköy iskele meydanında Sivas Madımak katliamında katledilen 33 can için Sivas Madımak otel önüne çağırı yapmak ve katliamı lanetlemek için toplandı.
İSTANBUL-2 Temmuz Platformu Kadıköy iskele meydanında Sivas Madımak katliamında katledilen 33 can için Sivas Madımak otel önüne çağırı yapmak ve katliamı lanetlemek için toplandı. Konuşmalardan sonra canlar Cem'e durdu.
NELER OLMUŞTU?
Bundan tam 26 yıl önce, bir temmuz sıcağında yakalanmışlardı ölüme. Acımasızca kuşatılıp yakılan Madımak Oteli'nde 33 can, 33 ozan ve aydın, fiziken aramızdan ayrıldı.
Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında her yıl düzenlenen etkinliğin, bu kez Sivas’ta yapılması öngörülmüştü. Sivas, “Pir Sultan Abdal” denince sazının çalındığı kent olarak biliniyordu.
Banaz yerine kent merkezinde bu etkinliğin yapılmasının çok daha anlamlı olacağı düşünülmüş ve etkinliğe birçok sanatçı, şair ve yazar
Yazar Aziz Nesin, Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu, Aşık Nesimi, Şair Behçet Aysan, Metin Altıok ve Uğur Kaynar, gazeteci Mehmet Atay, karikatürist Asaf Koçak, araştırmacı-yazar Asım Bezirci’nin de aralarında bulunduğu onlarca isim Sivas’taydı.
Başta Aziz Nesin olmak üzere aydın ve sanatçıların Sivas’a gelişi, şeriatçı, gerici grupları rahatsız etmeye yetmişti; önceden ciddi bir hazırlık yaptıkları sonradan anlaşılacaktı.
2 Temmuz günü örgütlü biçimde Paşa ve Meydan camilerine çıkan güruh, önce etkinliklerin yapıldığı Kültür Merkezine saldırıyor ve daha sonra kent merkezinde etkinlik kapsamında bir gün önce dikilen Pir Sultan Abdal anıtına yöneliyor, anıtı tahrip ediyorlardı.
Polisin olup bitenlere karşı destek niteliğindeki seyirciliği, cani güruhun cesaretini katlamasına ve Hükümet Meydanı'na yönelmesine vesile oldu. Etkinliğin kentte gerçekleşiyor olmasından valinin sorumlu olduğunu düşünen bu cani grup, sloganlar eşliğinde bu kez valilik binasını taşlamaya başlamıştı. Böylece sayılarını artırmayı başarmışlardı ve şimdi sıra sanatçıların sığındıkları Madımak'a gelmişti. Otelin önüne vardıklarında sayının 20 bini aştığı ifade ediliyor.
Madımak Oteli'nin önünde gelenlerin, aydın ve sanatçılara ait olduğunu düşündükleri araçları ateşe verip, oteli taşlamaya başladıklarını televizyon ekranlarında canlı olarak, şok içinde izledik. Kırılan camların ardından tutuşturulan perdelerle birlikte otel bir alev topuna dönüşüyor ve biz ekranların karşısında çaresizdik! Yangın sonucunda üst katlara sığınanların çoğu yanarak ve boğularak can vermişti. Bu vahşette 35 aydın ve sanatçı can verirken, aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi yaralandı.
20 binin üzerinde caninin tekbirler getirerek gerçekleştirdiği bu katliamın ardından sadece 190 kişi gözaltına alınmıştı.
Zamanın Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesinde karara bağlanan davanın sonucunda katillerden bir bölümü uyduruk bir cezaya çarptırılmıştı.
Sivas Katliamı, insanlık tarihinin henüz hesabı verilmeyen büyük bir utancı olarak duruyor. 33'ü aydın, sanatçı, yazar 35 kişinin diri diri yakıldığı katliamın üzerinden 26 yıl geçti.
FOTOĞRAFLAR: KERİM EREN