Güncel

20. Türkiye Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi ODTÜ’de başladı

18-19-20 Mart tarihinde ODTÜ Ekonomi Topluluğunun ev sahipliğinde ‘Krizler Dünyasında İktisadın Geleceği’ ana temasıyla gerçekleşecek.

19 Mart 2022 Saat: 07:01
20. Türkiye Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi ODTÜ’de başladı
20. Türkiye Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi ODTÜ’de başladı

ANKARA


"Varsayalım ki öğrenciler bir iktisat kongresi yapıyor" mottosuyla 20’ncisi düzenlenen Türkiye Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi (TÜÖBİK), 18-19-20 Mart tarihinde ODTÜ Ekonomi Topluluğunun ev sahipliğinde ‘Krizler Dünyasında İktisadın Geleceği’ ana temasıyla gerçekleşecek.

Bu yıl 20’ncisi düzenlenen Türkiye Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi (TÜÖBİK), 18-19-20 Mart tarihinde ODTÜ Ekonomi Topluluğunun ev sahipliğinde ‘Krizler Dünyasında İktisadın Geleceği’ ana temasıyla gerçekleşecek.

20 yıldır “Varsayalım ki öğrenciler bir iktisat kongresi yapıyor” mottosuyla öğrenciler tarafından düzenlenen TÜÖBİK, sadece iktisat öğrencilerine değil, sosyal bilimlerin tüm disiplinlerinde eğitim alan üniversitelilere kendini ifade etme imkanı sunuyor. Sponsorsuz düzenlenen kongreye çok sayıda farklı üniversiteden üniversite öğrencileri katılıyor. Kongre öncesinde onlarca başlık altında yüzlerce sunuma hazırlanan öğrenciler, kongrede sunumlarını gerçekleştiriyor ve sunum çerçevesinde tartışma yürütüyor.

“Kongrenin amacı iktisada bütüncül yaklaşım getirmek”

Kongrenin açılış dersini ODTÜ İktisat Bölümü’nden Doçent Doktor Hasan Cömert gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasından önce TÜÖBİK düzenleme kurulunda olan ODTÜ İktisat Topluluğu’ndan Ekin Bal söz alarak TÜÖBİK’in neden düzenlendiğinden ve üniversite öğrencileri açısından ne anlama geldiğinden bahsetti. Kongrenin en temel amacının iktisada bütüncül bir yaklaşım getirmek olduğunu belirten Bal, yirmi senedir bu kongrenin sosyal bilimler alanında eğitim gören öğrencilere bir tartışma alanı sağladığının ve her ne kadar ana akım iktisat varsayımlar üzerinden ilerlese de kongrenin gerçekliği takip etmek istediğini vurguladı. Bal, son dönemlerde kariyere yönelik etkinliklerin arttığını ancak TÜÖBİK’in öğrencilerin akademik olarak üretim yapabildiği ve kendi hayatlarına dair söz söyleyebildiği bir kongre olarak diğer etkinliklerden farklılaştığını söyledi. Son dönemde topluluk etkinliklerinin kısıtlanması ve pandemiden kaynaklı çeşitli büroktarik sorunlarla karşılaştıklarını söyleyen Bal, bu sorunları ODTÜ Ekonomi Topluluğu ve kongreyi düzenleyen öğrencilerin hep birlikte ısrarıyla birlikte aştığının altını çizdi.

Daha sonra sözü alan Doçent Doktor Hasan Cömert, kendisinin yirmi yıl önce ilk defa TÜÖBİK’i düzenleyen öğrencilerden biri olduğunu belirtti. Cömert, 2001 krizi sonrası hayatın merkezine oturan iktisat tartışmalarına öğrenciler olarak cevap üretmek ihtiyacıyla ilk TÜOBİK’i Ankara’daki üniversite öğrencileri ile birlikte gerçekleştirdiklerinden bahsetti. Cömert’in sunduğu açılış dersinde 2002 Sonrası Türkiye Ekonomisinin Karşılaştırmalı Karnesi: Yeniden Bir Bakış adlı sunumunu gerçekleştirdi.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin 2002 yılı sonrası ekonomilerini karşılaştırdığı sunumda, 2002-2013 yılları arası gelişmekte olan ülkelerin altın çağının yaşandığı belirtildi. Ancak 2013 sonrası tüm dünyada büyüme hızlarının yavaşlamasıyla birlikte bir kırılmanın yaşandığı ve bu kırılmadan Türkiye’nin de büyük çoğunlukla etkinlendiğinin altı çizildi. Bunun nedeni de dünyada finansal ve ekonomik entegrasyonun artması olarak belirlendi. Ancak Türkiye örneğinin kendi akranlarından farklı olarak en yüksek büyüme hızına sahip olduğu dönemde dahi belirleyici diğer etmenler açısından akranlarına göre oldukça geri planda kaldığı açıklandı. Bunun nedeni ise Türkiye’nin sıcak para ve borçlanma ile bir büyüme sağlamasıydı. Cömert’e göre Türkiye’nin borçlanma ve sıcak paraya bağlı yani yabancı sermayeye bağlı büyümesi, gerçekleşebilecek herhangi bir şok dalgasında Türkiye ekonomisinin akranlarına göre daha ağır bir şekilde etkilenebilmene neden olabilir. Yabancı sermayeye bağlı olarak büyümenin tartışmalarda Türkiye’nin ekonomik büyümesinin sürdürülürlüğüne dair soru işaretleri olduğunu belirten Cömert, var olan ekonomik durumu değerlerlendirirken bu gibi durumları göz önüne almanın geleceğe dair daha anlamlı işler yapılabilmesinin önünü açacağını söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız