Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, 2019 yılında 34 bölgede Romanlar için Gözlem Raporu hazırladıklarını, bu rapora göre Romanların hizmetlere erişimi açısından değişen bir şey olmadığını açıkladı.
VİDEO İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
https://www.youtube.com/watch?v=OPjbAkFAOoI
İSTANBUL
Elmas Arus açıklamalarında şu görüşlere yer verdi:
Geride bıraktığımız 2019 yılını Romanlar açısından hizmetlere erişim açısından değerlendiğimizde, aslında somut kazanımların az olduğunu, Roman meselesinin aynı şekilde devam ettiğini, sivil toplum örgütleri açısından gündemde tutulduğunu görüyoruz.
Romanlar neyi bekliyorlardı ve neyi elde edemediler biraz ona değinmek istiyorum.
Toplumun çalışmak istemediği işler Romanlara…
Öncelikle Sıfır Ayrımcılık Derneği, Romanların temel haklarından olan istihdama ve barınma hakkına erişim konusunda 34 bölgede izleme raporu çıkardı. Bu rapora göre, 2010 yılında Romanlar için hangi sorunları tartışıyorsak bunların aynı şekilde devam ettiğini gördük. Bir kere nitelikli işe erişim konusunda Romanlar ciddi sorunlar yaşıyor.Hala kalıcı bir politika yok. Kalıcı kısa, orta ve uzu vadeli bir politika ve planlama yok. Toplumun geneline bakıldığında, yoksullaşma devam ediyor ve giderek artıyor. Özellikleri kent çeperi içinde yaşayan Romanların kent yoksulluğu dediğimiz bir kavram içinde nasıl cebelleşmeye çalıştığını, sosyal yardımlarla bu yoksulluğun giderildiğini, ayakta kalmaya çalışıldığını görüyoruz. Toplumun niteliksiz işlerden daha az kazanç elde ettiğini, hangi işler kağıt toplayıcılığı, temizlik işçiliği, toplumun yapmak istemediği işler olduğunu görüyoruz. Toplumun yapmak istemediği işlere, yeni yeni yoksulların talip olduğunu görüyoruz. Kim bunlar? Suriye’den gelen mülteciler, Suriye’den gelen Romanlar…Aslına bakarsak, yoksulluk paylaşıldıkça derinleşiyor. 2019 yılına baktığımızda, Romanlar en yoksul gruplar arasında yer alıyor.
Uşak
Romanlar konut, işsizlik, sağlığa ve hizmetlere erişimden yoksun
Özellikle ev sorunu romanların en temel sorunlarından birisi. Onlarca kez belirttiğimiz gibi, üç aile, beş aile aynı evde, aynı gece konduda aynı bodrum katında, aynı apartmanda yaşadığını görüyoruz. Buda tüm yaşam alanlarını olumsuz etkilemektedir. Çocukların eğitime erişinin önündeki engellerden birinin de bu olduğunu görüyoruz. Çünkü, okula gidip, eve gelip ders çalışacağı bir alanının olmadığını görüyoruz. Yine, sağlık açısında da aynı sorun önemli bir faktör. Çünkü, nem içinde bir yaşam…2010 yılında Romanların taleplerinden biride sosyal konutların yapılması ve konutlara yerleşmek…Bu taleplerinin bugüne kadar hayata geçirilmediğini, aksine genişleyen ailelerin bu sorunun daha da büyüdüğünü görüyoruz. Romanların yaşadıkları mahallerde temel hizmetler, temizlik hizmetleri gibi temel hizmetlerden yoksun yaşamaktadırlar. 34 bölgeyi değerlendirirsek, yol ve kaldırım gibi sorunlar var.
Bir Roman mahallesi
Ayrımcılık tüm hakların önünde engel oluşturuyor
Aslında hala önemli bir sorun olmaya devam eden ayrımcılığın tüm hakların önünde bir engel olduğunu görüyoruz.Okullarda yaşanan ayrımcılık, eğitime erişimin önünde engel.Yine ailelerin eğitimin öneminin farkında olmamaları eğitimin önünde başka bir engel. Burada en önemli konu, bu konulardaki politikaların planlanmaması, kişilere ve kişilerin iki dudağından çıkan sözlere bağlı olması. Aslında sorunun politikasızlık olduğunu görüyoruz. Çok Roman belge ve eylem planı çıktı. Ama bu planın Romanların temel taleplerini yerine getirmediğini gördük.
En çok mağdur olanlar kadınlar, çocuklar, mülteci Romalar
Aslında bu tablosu içinde en derin mağduriyeti ise Kadınlar, çocuklar, mülteci Romanlar yaşıyor. 2013 yılından itibaren Suriye’den Türkiye’ye bir Roman mülteci akışı var. Bunlar, benzer gruplar içinde yaşama imkanı buluyorlar ve onların yoksulluğuna ortak oluyorlar. Kadınlar özellikle Roman olmanın sorunlarını yaşadıkları ve yükünü taşıdıkları gibi, ekstra olarak kadın olmanın sıkıntılarını yaşıyorlar. Eğitime erişemedikleri, okur yazar olmadıkları için bu sorunları daha şiddetli yaşıyorlar. Hiç mi iyi şey yok. Bir kaç küçükte olsa umut ışığı taşıyan şeyler var. Özellikle Türkiye’de Roman TIT diye bir program var, bu program kapsamında belediyeler ve Romanlar işbirliği ile bazı adımlar atılıyor. Edirne Belediyesi bunun örneklerinden biri. Yine Konak belediyesi projeleri kapsamında Roman kadınlar kooperatif kurdu. Bunlar küçük küçük umut ışıkları…
VİDEO İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
https://www.youtube.com/watch?v=OPjbAkFAOoI
Gaziantep
Sıfır Ayrımcılık Derneği ne yapıyor?
Bu arada Sıfır Ayrımcılık Derneği ne yaptı 2019’da ve şimdi ne yapıyor? Tam da bu kurum, kişi ve aktivistleri destekledik ve destekliyoruz. Özellikle toplumun değişmesi ve güçlenmesi için küçük küçük destekler verdik. Türkiye’deki bunca olumsuz tabloya rağmen, toplumun umudunun sıcak kalmasına katkıda bulunuyoruz. Bu arada yine Gaziantep’te, Şişli İzzet Paşa’da, Gömeç’te ve başka bölgelerde Toplum Merkezleri kanalıyla toplumu güçlendirmeye çalışıyoruz. Ayrıca, lobi ve politika. Romanlar için önemli. 2019 yılında Romanlarla ilgili izleme yaptık ve bu izleme sayesinde ulusal ve uluslar arası alanda politikacılara önerilerde bulunduk.Aynı zamanda yapamadıkları gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz
Sıfır Ayrımcılık Derneği
VİDEO İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ