1993’te Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ı öldürdüğü iddiasıyla müebbet hapis cezası alan Mehmet Emin Özkan, suçsuzluğunun anlaşılmasına rağmen serbest bırakılmıyor.
HABER/EMRE ORMAN
Hapishanelerdeki hasta mahpuslarının durumlarına dikkat çekilen F oturması eylemlerinin 381’inci hafta oturumunda insan hakları savunucuları 81 yaşındaki hasta mahpus Mehmet Emin Özkan için buluştu.
Galatasaray Meydanı’ndaki eylem yasakları nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya gelerek “Hasta mahpus Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın” ve “Tedavi haktır engellenemez” pankartlarını açan yurttaşlar, hapishanelerdeki çok sayıda hasta mahpusun fotoğraflarını da taşıdı.
“Suçsuz olduğu anlaşılmasına rağmen tahliye edilmiyor”
İHD Hapishaneler Komisyonu adına basın açıklamasını Mehmet Acettin okudu. Hapishanelerin hasta mahpuslar için iki kez cezalandırma anlamını taşıdığını belirten Acettin, bu anlayışın yaşam hakkını alenen gasp ettiğine dikkat çekti. Hapishane idarelerinin hasta mahpusların sağlığa erişim hakkını engellemekte sınır tanımadığına ve aylarca hastane sevklerinin yapılmadığına dikkat çeken Acettin, 81 yaşındaki hasta mahpus Mehmet Emin Özkan ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“23 yıldır hapishanede tutulan ve atfedilen suçu işlemediği anlaşılmasına rağmen serbest bırakılmayan ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan, şu an Diyarbakır D Tipi Hapishanesi’nde ve 81 yaşındadır. Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ı öldürdüğü iddiasıyla müebbet hapis cezası alan Mehmet Emin Özkan, davanın tek tutuklusudur. İlgili dava dosyasının bozulması ile birlikte 2015 yılından beri yeniden yargılama başlatılmış, olayla ilgisinin olmadığı açığa çıkmasına rağmen halen serbest bırakılmamaktadır.
Özkan'ın; kalp, kötü huylu guatr, kemik erimesi, bağırsak ve böbrek tembelliği, yüksek tansiyon ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarının yanı sıra beyninde baloncuk, gözlerinde katarakt bulunmaktadır. Ayrıca ileri yaşı nedeniyle hiçbir ihtiyacını kendi başına karşılayamamaktadır. Öte yandan kötü huylu guatra rağmen yaşı ilerlediği için ameliyat olamayan Özkan, hapishanede kaldığı süre zarfında 5 kez kalp krizi geçirmiş, 4 kez de anjiyo olmuştur. Haftada en az üç gün hastaneye götürülmesi gerekmektedir.”
Hastane sağlık kurulu 4 yıl önceki raporunun aksine, engelli durumunu sıfırlamış
İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun (ATK), Özkan'ın "Yüzde 87 oranında vücut fonksiyon kaybı" olduğunu belirttiğini ancak yine de "Hapishanede kalabilir" raporu verdiğini aktaran Acettin, şöyle devam etti:
“Daha önce hapishanede kalamaz raporu veren Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi de 27 Mart 2019 tarihli Sağlık Kurulu raporunda, Özkan'ın engelli durumunu tamamen ortadan kaldırmıştır. Kurul, 4 yıl önce verdiği raporun aksine; Kardiyoloji, KBB, Nefroloj, Nöröloji ve Psikiyatri olmak üzere 5 ayrı doktorun muayenesine rağmen yüzde sıfır engel durumuyla, "Hapishanede kalabilir” demiştir. Bu son rapor doğrultusunda Diyarbakır Başsavcılığı “Hükmün infazına ara verme talebinin reddine" karar vermiştir.”
Acettin, Mehmet Emin Özkan ve tüm hasta mahpusların tedavi hakkına erişimi için serbest bırakılmasını talep ederek açıklamayı sonlandırdı.
Açıklamanın ardından “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “Tedavi haktır engellenemez” sloganlarıyla eylem sona erdi.
FOTOĞRAFLAR/ ÖMÜR EĞRİBEL