Güncel

'50 yıllık baraj için 12 bin yıllık tarih yok ediliyor'

Diyarbakır ve Batman Barasu'nun oluşturduğu heyetin incelemelerinin ardından Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen açıklama yaptı.

17 Ağustos 2017 Saat: 01:20
'50 yıllık baraj için 12 bin yıllık tarih yok ediliyor'
'50 yıllık baraj için 12 bin yıllık tarih yok ediliyor'

Ilısu Barajı altında bırakılacak olan 12 bin yıllık Hasankeyf'in dinamitlerle yıkılmasının ardından Diyarbakır ve Batman barosundan oluşan bir heyet, bölgeye giderek Hasankeyf halkıyla görüştü ve dinamitlerle patlatılan alanlarda incelemelerde bulundu. Diyarbakır Barosu Başkanı Özmen, tarihin yok edilmesine tepki gösterirken, 70 bin Hasankeyflinin yerinden edilmek istendiğini belirtti.

Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen ve Batman Barosu’ndan bir heyet, Hasankeyf’te esnaf ve halkla görüşerek yıkama dair bilgi aldı. Ardından sular altında kalacak tarihi Hasankeyf’i ziyaret eden heyet, dinamitlerle yıkılan yerlerde incelemelerde bulunarak yıkıma dair bilgi aldı. Yapılan görüşmelerin ardından kısa bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, “Aldığımız bilgiler çok üzücü. Tarihi yerlerin, kayaların, ana gövdelerin patlayıcılarla ayrıldığı yönünde bilgiler aldık. Görüştüğümüz esnaf ve halk, ilçelerini, evlerini ve yaşam yerlerini terk etmek istemediklerini söylüyor. Kamulaştırma karşısında çaresiz kaldıklarını anlattılar” dedi.

HASANKEYF 12 BİN YILLIK MEDENİYET

İlçe sakinlerinin Dicle Nehri’nin karşı yakasında inşa edilen yeni Hasankeyf’e taşınmak zorunda bırakılmak istenildiğine dikkat çeken Özmen, şöyle devam etti:

“Yeni inşa edilen yerler ile yaşadıkları yerler arasında uçurum fiyat farkı var. Hasankeyf büyük bir mirastır. 12 bin yıllık bir geçmişi var. Onlarca medeniyet yaşamış. 12 bin yıllık tarihi geçmişi olan Hasankeyf dünyada ender görülen yerlerden biridir. Burası koruma altında olan sit alandır. Tüm karşı koyuşlara rağmen bir baraj kararı alındı ve baraj yapımı devam ediyor. Bir baraj için insanlık tarihi heba ediliyor. Hasankeyf’te sadece dinamitlerle uçurulan yerler değil onun dışında 400 höyük bulunmaktadır. Her bir höyükte bir tarih, bir geçmiş var. Devlet o höyüklerde araştırma yapıp, insanlığa ışık tutması gerekirken, patlayıcılarla tarihi tahrip ediyor ve sulara gömmek isteniyor. Dargeçit’ten buradaki havzaya kadar 70 bin insan yerinden edilecek. 70 bin insan zorla yerinden göç ettiriliyor.”

BARAJIN 50 YIL ÖMRÜ VAR

Barajın resmi ideolojiden bağımsız yapılmadığını kaydeden Özmen, “Türkiye’deki tüm halkların bıraktığı tarihi yapılar ya bu şekilde baraj ya da teknik inşaatlarla yok ediliyor. Türkiye’deki birçok yer için bunu söyleyebiliriz. 50 yıl ömrü olacak bir baraj için 12 bin yıllık tarihi yok etmeye hakkınız yok. Diyarbakır ve Batman baroları olarak yıkımın karşısındayız. Hasankeyf sadece Hasankeyf’in değil, tüm insanlığın mirasıdır. Herkesin bu tarihi yıkımına karşı bizimle dayanışma içinde olması gerekir” diye konuştu.

BİLGİLER BATMAN VALİSİNE İLETİLDİ

Ahmet Özmen, evleri kamulaştırılan Hasankeyflilerin sorunlarını da dile getirdi. Ev ve iş yerlerine karşı verilen bedelle yeni Hasankeyf’te ev ya da iş yeri sahibi olmalarının mümkün olmadığını belirten Özmen, bu mağduriyetin de giderilmesini istedi.

Heyet, basın açıklamasının ardından Batman Valiliğini ziyaret etti. Heyette yer alanlar tespit, gözlem ve değerlendirmelerini Vali Ahmet Deniz’e iletti.

Basın açıklamasının ardından Batman Valiliğine ziyarette bulunulmuş, yapılan tespit, gözlem ve değerlendirmelerimiz Vali Ahmet Deniz’e iletilmiştir.(Kaynak: Duvar)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız