İzmir'in Bornova ilçesi inşattaki vincin 19'uncu kat seviyesinde kırılarak yıkılması sonucu 6 işçinin yaşamını yitirmesi, Alsancak’ta protesto edilecek. İşçi ve emekçiler ile sendikalar birlikte tepki göstermeye davet edildi.
İZMİR
İzmir'in Bornova ilçesi Kamil Tunca Caddesi'nde yapımı süren yaklaşık 32 katlı bir otel inşaatında kurulu vinçin 19'uncu kat seviyesinde kırılarak yıkılması sonucu 6 işçi yaşamını yitirdi.
İzmir’de Birleşik İşçi Kurultayı, Deri Tekstil Kundura İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, DEV-Tekstil, Dostluk ve Kültür Derneği(DKDER), Ege İşçi Birliği, Kaldıraç, KÖZ, Söz ve Eylem, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nden oluşan bileşenler SERMAYE BÜYÜYOR, İŞÇİLER ÖLÜYOR’ şiarı ile Pazartesi günü saat 19.00’da, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto gerçekleştirecek.
Bileşenler tarafından yapılan çağrıda, işçi ve emekçileri, demokratik kitle örgütlerini, işçi sendikalarını protestoya katılmaya davet edildi.
NE OLMUŞTU?
İzmir'in Bornova ilçesi Kamil Tunca Caddesi'nde yapımı süren yaklaşık 32 katlı bir otel inşaatında kurulu vinç, 19'uncu kat seviyesinde kırılarak yıkıldı. Cuma günü akşam saatlerinde vinç yükseltme çalışmaları sırasında meydana gelen olay sonucu iki vinç operatörü olay yerinde vefat etti. Vincin parçalarının işçilerin kaldığı konteynerin üzerine düşmesi sonucu 6 işçi yaşamını yitirdi.
Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, konuyla ilgili ihmaller zincirine dikkat çekerek "Birincisi vinci kapasitesinin üzerinde yükseltiyorlar. Normalde 60 metreye kadar yükseltilebilecek bir vinç. Ancak 120 metreye kadar yükseltmeye çalışıyorlar. Yükseltme esnasında da vinç devriliyor. Devrilmeseydi de ilerde ciddi kazalar yaşanacağı çok belliydi" dedi.
'PATRONLARIN KAR HIRSI SÖZ KONUSU'
Şirket hakkında kendilerine gelen herhangi bir şikayet bulunmadığını belirterek, medyada ve sosyal medyada dile getirilen iddialara dikkat çeken Karabulut, bu tür olayların patronların kar hırsı nedeniyle yaşandığını vurguladı. Karabulut, "Daha önce kamp alanının değiştirilmesine dönük işçi arkadaşların talebi olmuş. Patronların kar hırsı söz konusu. Bütün maliyetler arttı. Artan miktarı işçilerin ücretlerinden ve barınma, beslenme, iş güvenliği kalemlerinden kısıyorlar. Bu yaşanan durum bunun göstergesidir. Önlem alınsa, denetimler artırılsa, yasaya ve standartlara uygun işleyiş olsa bunların hiçbiri olmaz" diye konuştu.
İMO: İŞ KAZALARI ÖNLENEBİLİR DURUMLARDIR
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş ise bir heyet oluşturduklarını ancak henüz net bir bilgi alamadıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Sahaya bir ekibimiz gitti ancak alan kapatılmıştı. Bilirkişi ataması yapılmış. Savcılık inceleme yapıyor. Vincin kiralık olduğunu biliyoruz. Konteyner içerisinde kalan işçilerin yerinin değiştirilmesine dair talepleri olduğunu öğrendik. Eksikliğe dair ise resmi bir tespit henüz bulunmuyor. Ancak muhtemel eksiklikler olduğunu düşünüyoruz. İş kazaları önlenebilir durumlardır. Yüzde 3 civarında önlemez kazalar olduğu ifade edilir. İş güvenliği anlamında bir kültürün yerleşmemiş olması, tedbirlerin bir masraf olarak görülmesi, taşeronlaşma bütün bunlar sonuca yansıyan şeylerdir. Çalışanlar açısından bakıldığında da üretim baskısı dikkatsizliği getirebiliyor. Bütün bunlar birleştiğinde iş kazaları meydana geliyor. Somut tespitleri bekliyoruz."