3 bin 100 çocuk mahpus ve anneleriyle hapis yatan 780 çocuğun yaşam hakkı ağır tehdit altında.
NECDET ÖZSAYGIN
İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu ‘Çocukların yaşam hakkını korumak zorunda olan devlet yetkililerini acil göreve çağırıyoruz” dedi.
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
İlk kez Çin’de ortaya çıkarak dünya genelinde 182 ülkeye yayılmış olan covid 19 virüs salgını, yayılma hızı ve yaşanan can kayıpları sebebi ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmiştir. Bugün itibari ile tespit edilmiş vaka sayısı 246.597 ve yaşanan can kayıpları sayısı 10.052 olarak açıklanmıştır. Türkiye’de açıklanan son verilere göre ise ülke dahilinde tespit edilen vaka sayısı 398, yaşanan can kayıpları sayısı 4 olarak açıklanmıştır. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar, vaka ve can kaybı sayısının hızlı artış gösterebileceği yönündedir. İlk vaka tespiti ile ülke genelinde önlemler alınmaya başlanmış, virüsün yayılma şekli ve hızı göz önünde bulundurularak zorunda olmadıkça dışarı çıkmamak ve mümkün olduğunca bir araya gelmemek hususlarında uyarılar yapılmaktadır.
Açıklanan tıbbi veriler, virüsün insanların bir arada bulunduğu ve etkileşim halinde oldukları ortamlarda hızla yayılmakta olduğunu göstermektedir. Bu noktada, hapishaneler yapı itibari ile kapalı olması, çok sayıda mahpusun bir arada bulunması, gerekli ve yeterli hijyen, teşhis ve tedavi önlemlerinin alınamaması sebebi ile virüsün yayılma oranının en yüksek tahmin edildiği yerler arasında bulunmaktadır.
Annesi ile kalan çocuklar büyük risk altında
Hapiste tutulan çocuklar bakımından bu riskin çok daha yüksek seyredeceği bilinmektedir. Çocuklardan birinin enfekte olması halinde virüsün hızla yayılacağı, hapishanelerde bulunan revirlerin bir salgın durumunda tıbbi yeterlilklerinin olmadığı, teşhis ve tedavilerin gecikeceği ve bu durumun mahpus veya annesiyle kalan çocuklar hatta anneleri bakımından ölümcül sonuçlara yol açacağı ortadadır.
Öncelikle, yaşama hakkının korunması ve Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme 6.maddesi “ 1 Taraf Devletler, her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu kabul ederler. 2 Taraf Devletler, çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için mümkün olan azami çabayı gösterirler. “ ve sözleşmenin diğer maddeleri, Özgürlüğünden Yoksun Bırakılmış Çocukların Korunmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Kuralları ile güvence altına alınan Çocuğun Üstün Yararı İlkesi gereğince, çocukların riskli hapishane koşullarından derhal uzaklaştırılmaları gerekmektedir.
Yine Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Ceza İnfaz Alanındaki Tavsiye Kararları’ndan Üye Devletlere Avrupa Cezaevleri Kuralları Hakkında Rec (2006) 2 Sayılı Kararı uyarınca, hükümlü mahpuslara uygulanan rejimin hapsedilmenin doğasında var olan sıkıntıyı daha da ağırlaştırmaması için devlet gerekli önleleri almalıdır.
Türkiye iç hukuk mevzuatı ve taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile de garanti altına alınan çocuk haklarının korunması ve bu belgelerde yer alan hak ve özgürlüklerin kullanılabilir olmasını sağlamak devletlerin temel yükümlülüğüdür. Temel bir hak olan yaşam hakkının korunması bakımından bu mutlak bir sorumluluktur. Devlet her koşulda çocukların yaşam hakkını korumak zorundadır.
780 çocuk acilen anneleriyle birlikte tahliye edilmelidirler
Virüsün salgın boyutu ve hapishanelerin koşulları göz önünde bulundurularak;başta yaşam hakkı olmak üzere süreçte ortaya çıkabilecek tüm hak ihlallerinin önlenebilmesi amacıyla devlet acil önlemler almalı, Çocuk İnfaz Kurumlarında tutulmakta olan 3 bin 100 çocuk mahpus ve koşullar gereğince Kadın İnfaz Kurumlarında anneleriyle tutulan 780 çocuk acilen anneleriyle birlikte tahliye edilmelidirler.
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu olarak; Çocukların yaşam hakkını korumak zorunda olan devlet yetkililerini acil göreve çağırıyoruz.