Güncel

Açlık grevindeki Şengül ve Doğan’ın talepleri karşılansın

Açlık grevinde bulunan tutsak Rezzan Şengül ve Vedat Doğan’ın durumunun gittikçe ağırlaştığını ifade eden hak ve hukuk örgütleri, açlık grevindeki tutsakların taleplerinin karşılanmasını istedi.

16 Ağustos 2024 Saat: 00:44
Açlık grevindeki Şengül ve Doğan’ın talepleri karşılansın
Açlık grevindeki Şengül ve Doğan’ın talepleri karşılansın

TÜRKER DEMİRCİ


Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), havalandırmanın olduğu bir cezaevine girme talebiyle Kırşehir Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde giren Rezzan Şengül ve Vedat Doğan’a ilişkin ortak açıklama yaptı.
ÖLÜM ORUCU 140 GÜNÜNDE
Rezzan Şengül’ün 140, Vedat Doğan’ın ise 135 gündür ölüm orucunda olduğu ifade edilen açıklamada, her iki tutsağın vücut kitle endeksinin değerlerinin kritik değerlerin altına düştüğü açıklandı. Tutsakların tıbbi bakım haklarının da ihlal edildiğine dair iddiaların olduğuna  dikkat çekilen açıklamada, “Açlık grevinde olanların yaşamlarının korunması için düzenli sağlık kontrollerinin yapılması son derece önemlidir. Açlık grevi yapan kişilerin günlük olarak minimum 5 büyük bardak su, 2 çay kaşığı tuz, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat ve 500 mg B1 vitamini alması sağlanmalıdır. Açlık grevi sırasında, açlık grevi yapan kişilerin başka koşullardan kaynaklanan sağlık riskleri ortadan kaldırılmalıdır”denildi.
TECRİTE SON VERİLMELİDİR
 Yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler’in (BM) S ve Y Tipi cezaevleri tespitlerine de yer verilerek şöyle denlldi:
 “Kaldı ki, duyusal ve sosyal uyaranlardan yoksunluk/kısıtlılık anlamına gelen ve bu nedenle insan sağlığına doğrudan zararlı olduğu tüm bilimsel çalışmalarda kanıtlanmış olan mahpuslara yönelik izolasyon/tecrit uygulamalarının sonlandırılması gereği, uzun yıllardır ülkemiz için temel bir gündem maddesi olmuştur. Söz konusu bu olumsuz koşulların giderilmesi görevi öncelikle Adalet Bakanlığı’na aittir ve bu olumsuz koşulların Türkiye’nin taraf olduğu temel hak ve özgürlükler ile ilgili uluslararası sözleşmeler, İşkenceye Karşı Komite gibi uluslararası mekanizmalarının tavsiyeleri, özel olarak dünya ölçeğinde hapishanelerde mahpuslara yönelik muameleye ilişkin standartları belirleyen temel belge olan ‘Mahpuslara Muameleye Dair Birleşmiş Milletler Asgari Standart Kuralları (Nelson Mandela Kuralları)’ uyarınca bir an önce sona erdirilmesi gerekmektedir” .. 
İNSAN ONURUNA SAYGI GÖSTERİLMELİDİR
Açıklamada, Tutsakların gelinen aşama nedeniyle ciddi yaşam tehdidi altında olduğun dikkat çekilerek, “Geçmiş deneyimlerden çok iyi bilmekteyiz ki, gelinen aşamada açlık grevini sürdüren mahpuslar çok ağır ve ciddi bir yaşam tehdidi altındadırlar. Bir an önce insanı ve hukuku esas alan bir çözüm ortamı oluşturularak açlık grevlerinin sonlandırılması sağlanmalıdır. Bu nedenle, başta siyasal iktidar olmak üzere istisnasız herkese sesleniyoruz: İnsanın sahip olduğu onur ve değere saygı gösterin, yaşama ses verin. Hiçbir şey insan yaşamından daha değerli değildir” şeklinde çağrı yapıldı.
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız