Adalet Arayan İşçi Aileleri 76.Haftasında basın açıklaması yaptı.
Adalet Arayan İşçi Aileleri olarak Galatasaray Meydanı’nda tuttuğumuz 76’ncı Vicdan ve Adalet Nöbetimize hoş geldiniz. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin hazırladığı rapora göre Eylül 2018’de en az 157, 2018’in ilk dokuz ayında en az 1450 işçi çalışırken hayatını kaybetti.
Ekim ayı nöbetinde:
Devam eden ve Adalet Arayan İşçi Aileleri olarak takipçisi olduğumuz davalardaki son durum hakkında bilgi paylaşacağız.
18. duruşması 28 Eylül’de görülen, yedi işçinin hayatını kaybettiği, Milas-Güllük Akfen davasında Bilirkişi Heyeti’nin ek raporu mahkemeye teslim edilmediği için duruşma 14 Aralık 2018’e ertelendi. Açık sorumluluğu olan AKFEN yönetim kurulunun cezalandırılması yönündeki isteğimizin takipçisi olacağız.
15. duruşması 3 Ekim’de görülen, sekiz işçinin hayatını kaybettiği Zonguldak/Kozlu davasında, mahkemeye sunulan Bilirkişi Raporu bir yandan taşeron şirket sahipleri ve yetkililerine kusur vermekte, diğer yandan da “kaza”nın kaçınılmaz olduğunu beyan etmektedir. Biz biliyoruz ki, madenlerdeki iş cinayetlerinde kaçınılmazlıktan bahsetmek cezasızlık demektir. Bir yandan öngörülebilir ve ihmalli davranıştan söz edip diğer yandan kaçınılmazlık demenin “bilimle-ilimle-uzmanlıkla” herhangi bir alakası yoktur. Aynı zamanda uzun süredir, ihmali olan TTK yöneticilerinin yargılanması için verdiğimiz hukuksal mücadele sonuç verdi. TTK yöneticilerinin yargılanmalarına izin vermeyen Bakanlık kararını Anayasa Mahkemesi kaldırdı.
17. duruşması 4 Ekim’de görülen, Eren Eroğlu’nun hayatını kaybettiği Özel Doğa Hastanesi davasında, hastaneye işletme ruhsatı veren, hastane binasına bütün yasaklama kararlarına rağmen iskan ruhsatı veren Esenyurt Belediye Başkanları Necmi Kadıoğlu, Gürbüz Çapan ve diğer yetkililer hakkında yargılanmaları gerektiği yönündeki ısrarımızın takipçisiyiz. Bilirkişi görüşüne rağmen Savcılığın aksi yöndeki değerlendirmesini kabul etmeyeceğiz.
9 Ekim’de Uğur Çavdar’ın hayatını kaybettiği Gemlik Gübre Fabrikası davası var. Bilirkişi Raporu geldi. Yönetim Kurulu dışında bütün teknik kadro kusurlu bulundu. Yetmez. Kazancından vazgeçememek için “fabrika bakımına özelleştirme sonrasında tenezzül etmeyen” yönetim kurulu en baş kusurlu olanlardır. Takipçisi olmaya devam edeceğiz.
18 Ekim’de 20’si işçi olmak üzere 21 kişinin hayatını kaybettiği Davutpaşa Patlaması davası görülecek. Mahkemenin eski kararında direnmesini talep ediyoruz. Verilen cezaları “paraya çevirme ve zamanaşımına tabi kılma” yönündeki kusurlu olmalarına rağmen Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri hakkındaki Yargıtay kararını kabul etmiyoruz. Bu karar için aynı zamanda Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk
18 Ekim’de 11 işçinin yanarak hayatını kaybettiği Esenyurt Marmara Park AVM çadır yangını davası duruşması görülecek. Yargıtay sonrası, davaya sanık olarak dahil edilmesi gereken Kayı İnşaat ve Yapı Denetim şirketi yöneticileri ile ECE firması yetkililerinin yargılanması yönündeki talebimizin takipçisi olmaya devam eceğiz.
7 Ekim 2015’te Ürgüp Nevşehir’de yüksekte çalışmanın gerektirdiği işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmadan montaj yaptırılan PVC ustası Ahmet Kılıç düşerek hayatını kaybetti. Ceza davası ve işçi alacakları davası sonuçlandı.Taksirle adam öldürme üstüne açılan davada 2 yıl 4 ay hapis alan sanık Koray Erdoğan, bir kez geldiği duruşmadan “iyi hal indirimi” ile 1 yıl 6 ay ceza aldı. Cezanın hükmünün açıklanması geri bırakıldığı için sonuca itiraz edildi.İş cinayetinin 3. yıldönümünde Ahmet Kılıç’ı anıyoruz.
İş cinayetleri son bulmadı. Her gün onlarca işçi çalışırken yaralanıyor, sakat kalıyor, hastalanıyor ve ölüyor. Davalarda hayatını kaybeden işçilere kusur yükleniyor. Tüm sorumlular yargılanmıyor veya ödül gibi cezalar alıyor. Cezasızlık iş cinayetleri davasıyla en çok anılan durum haline geliyor. İş cinayetinde yakınlarını kaybeden, yıllardır mücadele eden ailelerinin kamusal alandaki kürsüsünün yasaklanmasını kabul etmiyoruz. İş cinayetleri son bulana, tüm sorumlular layığıyla yargılanana kadar Galatasaray Meydanı’nda olmaya devam edeceğiz. Barikatların ailelere değil, iş cinayetlerinin faillerine kurulmasını istiyoruz.
Ve biz en çok canı yananlar, geride kalanlar için ve başka canlar yanmasın diye, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri ANMA ve YAS Günü ilan edilmesi için başlattığımız imza kampanyamızı sürdürüyoruz (iscinayetleriniunutma.org).
Sosyal medyada 76’ncı Vicdan ve Adalet Nöbetimizin duyulması için kampanya yürütüyoruz. Sizden de destek bekliyoruz.
#VicdanımızNöbette ve #DahaKaçİşçi hashtaglerini kullanıyoruz.
İŞ KAZASI DEĞİL CİNAYET!..
ÇARESİ YOK… BÜTÜN SORUMLULAR YARGILANACAK!
ADALET ARAYAN İŞÇİ AİLELERİ
fotoğraflar: Serpil Ünal