Her ayın ilk pazar günü Galatasaray Meydanı’nda ‘Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin düzenlediği ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ 76. haftasında “kamu güvenliği” gerekçe gösterilerek eylemin Galatasaray Meydanı’nda yapılması engellendi.
Eylem, Beyoğlu’nda bulunan Bir Umut Derneği önünde gerçekleştirildi. Açıklamaya iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin yakınları, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Dernek binasında “76. Vicdan ve Adalet Nöbeti” pankartının açıldığı eylemde iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. Nöbetin ardından basın açıklamasını iş cinayetinde eşini kaybeden İdris Çabuk okudu. Çabuk, Ekim 2018’de en az 177, 2018’in ilk on ayında ise en az 1640 işçinin çalışırken hayatını kaybettiğini belirterek, “İş cinayeti davalarında cezasızlık anlamına gelen cezalar verilmesi neredeyse bir kaide durumuna geldi. Bizler davalarımızı takip etmeseydik, yargılanan sorumluların yetersiz bulduğumuz cezalara bile çarptırılmayacaklarının farkındayız” ifadelerini kullandı. İş cinayetleri davalarında işçilerin “kusurlu” görüldüğünü söyleyen Çabuk, “Bilirkişiler iş cinayetinin meydana gelmesindeki sorumluluk tartışmasını yürürlükteki mevzuat hükümleri ve olağan hayatın akışıyla değerlendirmekten ısrarla kaçınarak, işveren ve kamu idarecilerinin rolleri konusunda taraf tutmayı tercih ediyor” dedi.
İnşaat İş Sendikası’ndan Tezcan Acun da Türkiye’nin iş cinayetlerinda dünyada 3’üncü, Avrupa’da ise birinci sırada olduğunu kaydererek, şunları söyledi: “İş cinayetlerine karşı örgütlenince tutuklanıyoruz. Viyadük kazasında gördüğümüz gibi 3 arkadaşımız iş cinayetinde hayatını kaybetti. Çok basit önlemler alınsa bunlar yaşanmayacaktı. İşçilerin canı çok ucuz. Yayın yasağı da şirketlerin itibarını korumak için getirilmiş. İşçinin canı ve itibarı hiç mi kıymetli değil?”
Acun, İstanbul Havalimanı’nda tutuklanan işçilerin 5 Aralık’ta İstanbul’daki Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde görülecek davasına çağrı yaparak konuşmasını sonlandırdı.