Aile hekimleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı ikinci kez iş bıraktı.
Yönetmeliğin tamamının sağlık emekçilerinin aleyhine ve cezalandırmaya dönük olduğunu belirten İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Senem Özşehir, mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.
Aile hekimliği, Temmuz 2021'de yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı ikinci kez iş bıraktı. İlk olarak 16 Ağustos'ta iş bırakan aile hekimleri, yönetmeliğin geri çekilmesini istedi, 6. dönem toplu iş sözleşmesine tepki gösterdiler.
'YÖNETMELİK SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ CEZALANDIRMAYA DÖNÜŞTÜ'
İstanbul Aile Hekimleri Derneği , İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Taleplerin yer aldığı dövizlerin taşındığı eylemde basın açıklamasını İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Senem Özşehir, tüm dünyada iki yıla yakın süredir pandemi ile mücadele eden sağlık çalışanları el üstünde tutulduğunu belirtti. Özşehir, Türkiye'de ise Aile Hekimliği Çalışanları için alkışlarla başlayan bu sürecin 30 Haziran 2021'de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmenliği ile adeta sağlık emekçilerini cezalandırmaya dönüştüğünü söyledi.
'YENİ YÖNETMELİKTEKİ DEĞİŞİKLİK HEKİMLERİN ALEYHİNE'
Yeni yönetmelikte yapılan değişikliklerin tamamına yakınının hekimlerin aleyhine olduğuna dikkat çeken Özşehir, "Basında veya sosyal medyada izinsiz bilgi veya demeç vermek 50 ceza puanı. Sahte evrak düzenlemek ve işe alkollü gelmekle eş görülmüş bu eylem. Sağlık çalışanının halkımızı bilgilendirmek için basına konuşması veya bilgi vermesi ne kadar büyük bir suçmuş meğer, üstelik aynı eylemi bir kez daha yaparsa iki kat ceza puanı veriliyor" diye konuştu.
'MAZERETİN YOK SAYILDIĞI HUKUK DEVLETİ OLABİLİR Mİ'
Yeni yönetmeliğe göre, entegre hastanede çalışan aile hekimliği çalışanlarının 2 yıllık sözleşme süresince mazeretli veya mazeretsiz 5 kez nöbete gitmediği zaman iş akdinin sona ereceğini hatırlatan Özşehir, "Mazeretin yok sayıldığı bir hukuk devleti olabilir mi?" diye sordu.
'MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ'
Günlük mesai saatlerinin tamamının harcanmasına rağmen kronik hastalık izlemleri istenilen oranda yapılmadığında yüzde 10 gelir kaybına uğrayacaklarını da belirten Özşehir, "Yapmadığımız için değil yapamadığımız, yapamayacağımız izlemlerden dolayı maddi kayıp yaşayacağız" dedi. Özşehir, 11 yıllık süreçte aile hekimliği çalışanlarının hem özlük hakları hem gelir konusunda hep geriye gittiğine dikkat çekerek, "İşte biz tüm bu nedenlerden dolayı iş bırakıyoruz. Bakanlığımız sesimizi duymadığı ve olumlu adımlar atılmadığı takdirde her türlü hukuki ve eylemsel mücadelemize devam edeceğimizi tüm kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz" dedi.