Bankada son bir buçuk ayda 800’e yakın çalışan, üyesi oldukları BANKSİS’ten zorla istifa ettirildi
YHK sendikanın taleplerini reddetti
Grevin yasaklanmasının ardından toplu sözleşme, Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından bağıtlandı. YHK, sendikanın ‘kapsam dışı çalışan oranının yüzde 67’yi bulduğu bankada sendikal örgütlenmeyi engelleyen ve hukuka aykırı olan bu durumun ortadan kaldırılması, tüm çalışanların toplu sözleşme kapsamına alınması ve iş güvencelerinin sağlanması’ gibi taleplerini kabul etmedi. YHK’nin sözleşmeyi patronun lehine olacak şekilde bağıtladığını ve bankadaki yasa dışı uygulamayı görmezden geldiğini belirterek duruma tepki gösteren sendika, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. YHK’nin kararından cesaret alan Akbank patronu ise BANKSİS’in yetki başvurusu öncesi üyelerini sendikadan zorla istifa ettirmeye başladı.
En çok baskı ve istifa İzmir’de
BANKSİS Yönetim Kurulu üyesi Güler Öztürk’ün BirGün’e verdiği bilgilere göre, son bir buçuk ayda istifa ettirilen üye sayısı 800’e yakın. Öztürk, temmuz ayında sadece bir hafta içinde 500 üyelerinin istifa ettirildiğini, en çok baskı ve istifanın İzmir bölgesinde yaşandığını söyledi. Yasalara göre bunun bir suç olduğunu vurgulayan Öztürk, banka yönetimi, genel müdür ve ilgili yöneticiler hakkında İzmir ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunduklarını ve durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu ile İşkur İş Müdürlüklerine bildirdiklerini kaydetti.
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Akbank Türkiye’nin en kârlı bankası durumunda.
Akbank açıkça suç işliyor
Her yetki tespiti öncesi Akbank’ta benzer uygulamaların yaşandığına dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti: “2 yıl önce yetki başvurusunda bulunacağımız zaman da binlerce üyemizi istifa ettirmişlerdi. 2014 yılında banka çalışanlarına yönelik grev yasağı iptal edildiğinde 12 bin 105 üyemiz vardı, 2015’te yetki tespitinde bulunduğumuzda üye sayımız 6 bin 900’e indirilmişti. Akbank’ta Anayasa’nın 51’inci maddesi ve uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış en temel insan haklarından olan sendikal özgürlükler ayaklar altına alınıyor. Üyelerimiz tehditle baskıyla zorla istifa ettiriliyor. Bildirilerimiz üyelerimize ulaştırılmıyor, sendikal faaliyetlerimiz engelleniyor. Açıkça suç işliyorlar. Biz üyelerimizin hakkını hukukunu çiğnetmemeye kararlıyız. Bu aydan itibaren yeni toplu sözleşme sürecimiz başlıyor. Bu hukuksuzluğa sessiz kalmayacağız.” (Sevim Denizaltı/BirGün)