Güncel

Anayasa Mahkemesi, " Can Dündar ve Erdem Gül için ‘hak ihlali’ var"

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Can Dündar ve Erdem Gül’ün yaptığı bireysel ‘hak ihlali’ başvurularını bugün karara bağlayarak, hak ihlali yapıldığına karar verdi.

25 Şubat 2016 Saat: 18:05
Anayasa Mahkemesi, " Can Dündar ve Erdem Gül için ‘hak ihlali’ var"
Anayasa Mahkemesi, " Can Dündar ve Erdem Gül için ‘hak ihlali’ var"

Karardan sonra Can Dündar ve Erdem Gül’ün avukatlarının 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak AYM’nin kararı doğrultusunda Dündar ve Gül’ün tahliyesini istemesi bekleniyor.

Dündar ve Gül’ün avukatları, anayasanın 19’uncu ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5’inci ve 10’uncu maddelerinde yazılı “kişi güvenliği ve özgürlüğü” ile “ifade özgürlüğü”, anayasanın ise 26’ncı ve 28’inci maddelerinde düzenlenen “düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü” ile “basın özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğini belirterek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu. 

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, 17 Şubat’ta yaptığı toplantıda başvuru dosyasını Genel Kurul’a sevk etmişti. AYM Raportörü de hazırladığı raporunda, iki gazetecinin yaptıkları haber nedeniyle tutuklanmasını “hak ihlali” olarak nitelendirmişti. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, beklenen toplantısını bugün yaptı. Başkan Zühtü Arslan’ın başkanlığında yapılan  toplantıda mahkeme, hak ihlali kararına hükmetti. Bu karar sonrası avukatların davanın açıldığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak Dündar ve Gül’ü tahliyesini istemesi bekleniyor. 

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın mühimmat yüklü MİT’e ait TIR’ları durdurarak arama yapmasına ilişkin görüntü, fotoğraf ve belgelere dayalı haberlere imza atan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 26 Kasım 2015 tarihinde tutuklanmıştı. Sulh Ceza Hakimliği, tutuklama gerekçesi olarak “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme”, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askerî casusluk amacıyla temin etme” ve “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama” suçlarını göstermişti. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız