10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nda 103 kişinin yaşamını yitirdiği IŞİD katliamının ardından Eğitim-Sen yaşanan saldırıyı protesto etmek için bir eylem çağrısı yapmıştı.
Sendikanın boykot ve oturma eylemi kararı sonrası Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusü’nden bir grup öğrenci fakültelerdeki sınıfları dolaşarak bu çağrıyı öğrencilere duyurdu. Eylem çağrısını duyuran 7 öğrenci hakkında üniversite yönetiminin disiplin soruşturması devam ettiği sırada Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gören bir öğrenci sınıftan zorla çıkarıldığı ve darp edildiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
7 öğrenciye 2 yıl 7’şer ay hapis cezası
Gazete Duvar’dan Şaban Çoban’ın haberine göre; şikayet sonrası gözaltına alınan 7 öğrenci hakkında Ankara 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı. Savcı öğrencilerin çağrısını yaptığı eylem ile PKK’nin 10 Ekim Katliamı sonrası yaptığı eylem çağrısını ilişkilendirerek “örgüt üyeliği” suçuyla cezalandırılmalarını talep etti. Savcılık iddianamesinde ayrıca sınıfların zorla boşaltıldığı, şikayetçi öğrencinin de çıkmaması üzerine darp edildiği iddiası yer aldı.
2017 yılında başlayan dava yaklaşık 2.5 yıl sonra sonuçlandı. Karar duruşmasında mahkeme ‘örgüt üyeliği’ suçlamasından tüm öğrencileri beraat ettirirken, ‘eğitim ve öğretim faaliyetini engellemek’ suçlamasıyla 2 yıl 7’şer ay hapis cezası verdi.
“Hoca tehdit iddiasını reddeti, yine ceza aldık”
Mahkemenin hapis cezası kararı verdiği Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinden Gürkan Demirtaş, 10 Ekim için alınan eylem kararını duyurmak için sınıfları gezdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Eğitim-Sen’in aldığı bir boykot kararı vardı. Biz de bir grup arkadaş olarak bu kararı duyurmak için sınıfları gezdik. Herhangi bir olay yaşanmadı. Bu olay için sınıflara girip hocaları tehdit ettiğimiz, eğitim hakkını engellediğimiz iddia edildi. Mahkeme huzurunda ifade veren dersin hocası tehdit iddiasını reddetti. Yine mahkemeye müşteki tarafından sunulan bir darp raporunun olay tarihinden 1 gün önce alındığı gibi bir durum söz konusu. Tüm bunlara rağmen bu şekilde bir karar verildi.”
“Katliamı protesto etmek dışında hiçbir şey yapmadık”
Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gören ve yargılama sonunda ceza alan iki öğrencinin dava nedeniyle avukatlık ruhsatnamesini alamadığını söyleyen Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:
“Sonuç olarak karar onanırsa yok yere sicilimize işlenecek. İş olanaklarımız ortadan kalkacak. Hali hazırda zaten geleceksizlik ve güvencesizlik varken, üstüne bir de böyle bir kararla sicile işlenecek bir ceza ortaya çıktı. 103 insan öldü ve bu katliamı protesto etmek dışında hiçbir şey yapmadık.”