Ankara Kadın Platformu ve KESK Bursa Kadın Meclisi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü programını açıkladı.
Ankara Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü için etkinlik programını açıkladı. Ankara'da kadınlar 25 Kasım Pazar günü saat 14.00’de Sakarya Caddesi’nde buluşacak.
Kamuoyunda ‘Boşanmaların Önlenmesi Komisyonu’ olarak bilinen Meclis araştırma komisyonunun 2016 yılında hazırladığı raporla, kadın ve çocuk haklarına törpülemeye yönelik olarak gündemine aldığı önerilerin birer birer hayata geçtiğini söyleyen Boztaş, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin girişimlere dikkat çekti.
Yasanın şiddetle mücadelede devlete yüklediğini sorumluluk yüklediğini ve AKP’nin de bu konuda hesap vermek istemediğini belirten Boztaş, “Bu yasalar her şeye rağmen bizlerin güvencesi. Elde ettiğimiz haklarımızdan vazgeçmemiz söz konusu olamaz” dedi.
'ESAS NEDEN BOŞANMALARI ENGELLEMEK'
Komisyonun önerilerinden birinin de nafaka hakkının sınırlandırılması olduğunu kaydeden Boztaş, AKP’nin yasal hakkı olan nafakayı alamayan kadınlar varken, ödediği nafaka nedeniyle mağdur olduğunu iddia eden erkeklerin sorunlarını çözmeye çalıştığını söyledi. Nafaka düzenlemesinin değiştirilmesi çabalarının esas nedeninin boşanmaları engellemek olduğunu vurgulayan Boztaş, “İktidar neden kadınları aile içinde kalmaya mecbur bırakmak için bu kadar çaba sarf eder? Çünkü “aile” iktidarlar tarafından yoksulluğu yönetebilmenin, günlük yaşamı ‘olağan’ ve ‘yönetilebilir’ hale getirmenin yani kontrol edebilmenin en önemli dayanağıdır” şeklinde konuştu.
‘ŞİDDETLE MÜCADELE İÇİN DAYANIŞMAYA İHTİYAÇ VAR’
Kalıcı hale getirilen OHAL ile temel hakların askıya alınarak şiddetin temel araç haline getirildiğini belirten Boztaş, bunun kadına yönelik şiddet faillerine de güç verdiğini söyledi. Kadınları aşağılayan açıklamaların, kadın düşmanı uygulamaların ve kadına yönelik şiddetin, tacizin, tecavüzün cezasız kalmasının, hem şiddetin dozunu hem de şiddete maruz kalan kadın sayısını artırdığına dikkat çeken Boztaş, kadın mücadelesinin sesini kısmak amacıyla, kadın ve çocuk hakları için yıllardır mücadele veren derneklerin kapatıldığını, seçilmiş kadın siyasetçilerin tutuklandığını söyledi, artan milliyetçi, muhafazakâr, cinsiyetçi politikalar sonucu LGBTİ+’lere yönelik saldırıların da her geçen gün artarak devam ettiğini ifade etti.
Kadına yönelik şiddetle ilgili farkındalığın artması, kadınların şiddeti uygulayandan kurtulabilmesi ve hukuki olarak mücadele etmek için dayanışmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Boztaş, “25 Kasım’da da tüm dünyada, şiddete karşı mücadele için ve dayanışmak için kadınlar olarak alanlarda bir arada olacağız” dedi.
KESK BURSA KADIN MECLİSİ'NDEN ÇAĞRI
KESK Bursa Kadın Meclisi sendika binasında yaptıkları basın toplantısıyla 25 Kasım programını açıkladı.
Fotoğraf: Evrensel
KESK Bursa Kadın Meclisi adına konuşan Eğitim Sen Bursa Şubesi Kadın Sekreteri Berna Yeşiltepe; “Ataerkil kapitalist sistemin yarattığı eşitsizlik ve ayrımcılığın derinleşerek devam ettiği, dünyanın dört bir yanında kadına yönelik her türlü şiddetin arttığı bir ortamda ülkemizde AKP’nin gerici politikalarıyla kadınların kazanılmış haklarına dönük saldırılar artmış, yaşanan ekonomik krizle birlikte kadınların yoksulluk ve şiddete karşı daha fazla mücadele zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Kapitalizmin kaçınılmaz krizlerinden çıkabilmek için sistematik olarak arttırdığı saldırıları cinsiyetçi, gerici ve militarist dışavurumlarla kadınları daha fazla şiddete, güvencesizliğe ve yoksulluğa itmektedir” dedi.
'KRİZ KADINLARA ŞİDDET OLARAK DÖNÜYOR'
Bu yıl 25 Kasım'a daha zorlu koşullarda gittiklerini ifade eden Yeşiltepe; “Krizle birlikte artan yoksulluk kadınlara daha fazla şiddet olarak dönüyor. Kadınların sırtındaki ev ve bakım yükleri giderek artıyor, kadınlar daha da bağımlı hale getiriliyor. Hükümet, kadınların haklarına göz dikiyor; çocuk yaşta evlilikler özendiriliyor, kolaylaştırılıyor, nafaka hakkı gasp edilmek isteniyor, boşanmalar zorlaştırılmaya çalışılıyor, şiddet meşrulaştırılıyor. Böyle bir süreçte, kadınlara yönelik şiddet, tecavüz ve kadın cinayetlerindeki artış tesadüf değil, bu sistemin sonucudur. Bursa’da da durum ülkeden farklı değil. Sadece Ekim ayında 3 kadın arkadaşımızı cinayetle kaybettik. Bu basına yansımış olan haberlerdir. Gerçekte şiddete uğrayan sayının bunun çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Derinleşen kriz nedeniyle birçok fabrikanın işçi çıkardığını ve bunların çoğunluğunun kadın olduğunu da biliyoruz. İşte bu tablo karşısında bugün şiddete karşı mücadele etmek aynı zamanda yoksulluğa ve krizin faturasını ödememeye karşı mücadele etmek demektir. Konfederasyonumuz KESK’in çağrısı ile tüm ülkede “Yoksulluğa, güvencesizliğe, şiddete karşı kadınlar mücadelede buluşuyor!” şiarıyla kamu emekçisi kadınlar olarak 25 Kasım’a hazırlanıyoruz” dedi.
25 KASIM EYLEM VE ETKİNLİK PLANI
Yeşiltepe, eylem ve etkinlik planını ise şöyle açıkladı: "İş yeri gezilerimiz ile afiş ve bildirilerimizi kadın arkadaşlarımıza ulaştıracak ve 25 Kasım gündemimizi tartışacağız. Kadınları 25 Kasım etkinliklerimize davet edeceğiz. Bir hafta boyunca şube binalarımızdan 25 Kasım sloganımızın yazıldığı pankartlar asacağız. 21 Kasım 12.30’da Bursa Adliyesi önünde kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Bursa Kadın Platformu ile basın açıklaması yapacak, ardından çağrı bildiri dağıtacağız. 22 Kasım’da KESK üyesi tutuklu kadın arkadaşlarımıza kart göndereceğiz. 24 Kasım’da Bursa Kadın Platformu ile 25 Kasım yürüyüşüne çağrı için bildiri dağıtımı yapacağız. 25 Kasım’da sendika salonumuzda Flormar İşçisi kadınlarla söyleşi düzenleyecek ve kadın emekçilerin kriz koşullarındaki sorunlarını tartışacağız. 25 Kasım 16.30’da Bursa Kadın Platformu ile Setbaşı’nda buluşup Heykel’e yürüyecek ve burada basın açıklaması ile taleplerimizi paylaşacağız."
Kaynak: Evrensel