Güncel

'Ankete katılan 1462 kadından 987’si salgın döneminde şiddete uğradı'

ADANA - Mor Dayanışma üyeleri, "Hayatımız, haklarımız, özgürlüğümüz saldırı altında. Güvende değiliz" sloganıyla yaptıkları ankete katılan bin 462 kadından 987’sinin pandemi döneminde şiddete uğradığını açıkladı.

24 Eylül 2020 Saat: 07:50
Ankete katılan 1462 kadından 987’si salgın döneminde şiddete uğradı
'Ankete katılan 1462 kadından 987’si salgın döneminde şiddete uğradı'

Adana'da Mor Dayanışma üyeleri, "Hayatımız, haklarımız, özgürlüğümüz saldırı altında. Güvende değiliz" sloganıyla Atatürk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Adana Kadın Platformu ve Kadın Meclisleri üyeleri de açıklamaya destek verdi.

Açıklamada konuşan Mor Dayanışma Üyesi Pelin Çiçek, pandeminin kadınların hayatlarını bir adım daha zorlaştırdığını söyledi. Çiçek, pandemi sürecinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin daha da derinleştiğine ve sınıfsal eşitsizliklerin gün yüzüne çıktığına şahit olduklarını vurguladı. Salgın sürecinde kadınların daha da yoksullaştığını, bakım yüklerinin arttığını, karantina yüzünden şiddet gördüğü erkek ile aynı yerde yaşamak zorunda bırakıldığını aktaran Çiçek, Mor Dayanışma’nın Temmuz ayında "Harekete Geç" kampanyası başlattıklarını hatırlattı.
Çiçek, 76 şehirden 14 ila 79 yaş arasında bin 462 kadının katılımıyla anket düzenlediklerini aktararak, çıkan sonuçları ise şöyle paylaştı:
" *Anketimize katılanların yüzde 84’ünü 14 ila 40 yaş arası kadınlar oluşturmuştur. Yüzde 16’sı ise 40 yaş üzeridir.
Katılımcıların yüzde 32’si geliri olmadığını belirtmiştir. Yarıdan fazlasının geliri asgari ücretin altındadır. Sadece yüzde 23’ünün geliri 3 bin liranın üzerindedir.

* Ankete katılan kadınların sadece  yüzde 29’u tam zamanlı çalışırken, yüzde 63’ü işsiz.
* Katılan kadınların yüzde 68’i sosyal güvenceden mahrumdur. Kadınların sadece yüzde 16’sı bir kadın platformunun içerisindeyken yüzde 29’u pandemi döneminde şiddete maruz kaldığında şikayetçi olmuş ya da kadın örgütlerinden destek almıştır.
* Pandemi sürecinde ücretsiz izne çıkarılmalarının artmasının yanı sıra, iş yerlerinde gerekli hijyen önlemlerinin alınmaması, kalabalık çalışmaya devam edilmesi, uzun mesai saatleri, güvencesiz çalışma, gece mesailerinin arttırılması, yemek ve ulaşım desteğinin kesilmesi, zorunlu toplantıların devam etmesi, angarya işlerin yapılması, ücretlerde yapılan kesintiler gibi sorunlar kadınların iş hayatında yaşadıkları sorunları pandemi sürecinde daha da derinleştirmiştir.
* Ankete katılan bin 462 kadından 987’si pandemi döneminde şiddete uğradığını ifade etmiştir. Katılımcıların yüzde 68,9’u İstanbul Sözleşmesi ve 6284 No’lu yasayı bildiğini belirtmiştir.Katılımcıların yüzde 72,4’ü şiddete maruz  kalındığında izlenebilecek yolları haklarını biliyor.
* Kadınların yüzde 99’u pandemi döneminde kadın cinayetlerinin azalmadığını düşündüklerini ifade ediyor.Kadınların yüzde 95’i şiddet anında ulaşılabilecek acil şiddet hattının önemli olduğunu belirtirken belediyelerin bu konudaki hizmetlerini yetersiz bulduklarını ifade etmişlerdir.
* Katılımcıların yarısından fazlası anlık/sistematik şiddet/istismar sürecinde sığınabileceği/gidebileceği bir yerin olduğunu belirtirken olmayanlar ise tamamına yakını böyle bir yerin olmasını istediğini belirtmiştir. Bu sonuçlar bize neyi gösteriyor: Bizler yaptığımız bu anket ile şiddetin, kadın işsizliği ve güvencesizliğindeki boyutları ortaya koymak, sonuçların kamuoyu ile paylaşarak mücadele araçlarımızı güçlendirmek, yerel yönetimlere sorumluluklarını yerine getirmeleri için baskı araçları üretmek hedefiyle yola çıktık. İçişleri ve Aile Bakanlığının 'şiddet azaldı' açıklamalarının biz kadınlar nezdinde yansımalarını, yaşamlarımızda ki karşılığını tartışmaya açmaktı. Geldiğimiz noktada; kadın cinayetleri şiddet, güvencesizlik, yoksulluk, işsizlik ciddi bir sorun halindeyken, iktidarın ve devlet mekanizmalarının şiddete karşı kadınları koruyan mevcut yasalara dönük saldırılarının bu yasaların işlevsizleştirilmesinin tesadüf olmadığıdır."
Çiçek son olarak tüm kadınları, kadın kurtuluş mücadelesini büyütmeye çağırdı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız