Güncel

Anne Yıldız: Evladıma hasretim bir de mezarına hasret bırakıldım

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, "Kayıplar belli failler nerede" şiarıyla Konak eski Sümerbank önünde yaptığı açıklamada Murat Yıldız'ın dosyasını paylaştı.

20 Şubat 2022 Saat: 10:37
Anne Yıldız: Evladıma hasretim bir de mezarına hasret bırakıldım
Anne Yıldız: Evladıma hasretim bir de mezarına hasret bırakıldım

İZMİR
HDP İzmir Eşbaşkanları Berna Çelik ve Vedat Çınar Altan, Dostluk ve Kültür Derneği ve tutsak yakınlarının yanın sıra birçok siyasi partinin destek verdiği eylemde, "Kayıplar vicdanındır sahip çık" pankartlarının açıldı.

Basın metnini okuyan Caner Canlı, Murat Yıldız'ın hikayesini anlattı. Murat Yıldız'ın kaybedilmesinden İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi'nde görevli polis Ramazan Kaya ve polis memurları Şahismail Öztürk ile Tahir Şerbetçi sorumlu olduğunu belirten Canlı, Yıldız'ın kaybedilmesinden sorumlu bir diğer kişileri ise şöyle sıraları: "Dönemin İzmir Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu, İzmir Valisi Kutlu Aktaş, Bornova kaymakamı Yüksel Ayhan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel sorumludur."

Yıldız kaç yıl geçerse geçsin kayıplar için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. 

NE OLMUŞTU?
19 yaşındaki Murat Yıldız İzmir'de annesi ile birlikte yaşıyordu. Bir kafede otururken çıkan tartışmada silahla havaya ateş ederek olay yerinden uzaklaştığı için polis tarafından aranmaya başladı. Annesi Hanife Yıldız'ı karakola götüren polisler "Murat hemen gelip teslim olursa ifade vererek serbest kalacak" dedi. Bunun üzerine 23 Şubat 1995 tarihinde Murat Yıldız, avukatı, kuzeni ve annesi ile birlikte, İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi'ne giderek Komiser Ramazan Kaya ile polis memuru Tahir Şerbetçi'ye teslim oldu.

Aradan üç gün geçtiği halde Murat eve dönmeyince anne Hanife Yıldız, Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi'ne gitti ancak sorularına net yanıtlar alamadı. Çelişkili açıklamalar karşısında Hanife Yıldız ısrarını sürdürünce yetkililer, Murat'ın emniyette verdiği ifadesinde silahı İstanbul Kartal'da sakladığını söylediği için onu polisler Tahir Şerbetçi ve Şah İsmail Öztürk nezaretinde İstanbul'a gönderdiklerini, yolda Murat'ın feribottan denize atlayarak kaçtığını ve tüm aramalara rağmen bulunamadığını iddia ettiler.

Anne Hanife Yıldız'ın " Oğlum kendi isteğiyle teslim oldu. Hapis cezasını bile gerektirmeyen bir suç isnadı karşısında neden kaçsın?" itirazı boşlukta kaldı. Murat'tan bir daha haber alınamadı. Hanife Yıldız İstanbul'a gelerek Cumartesi Anneleri'ne katıldı.

Hanife Yıldız, Bornova ve Gebze Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvurdu. Gebze 2. Asliye Ceza Mahkemesi, beş yıl süren yargılama sonucunda Murat Yıldız'ın feribottan atladığını gören tanık olmamasına rağmen sanık polislerin beyanını esas aldı ve onlara yalnızca "görevi ihmal"den günümüz parasıyla 1 lira 18 kuruş para cezası verdi.

İHD avukatı Gülseren Yoleri 2015 yılında Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak Murat Yıldız için yeniden soruşturma açılmasını talep etti. Açılan soruşturma iki yıl sonra takipsizlikle sonuçlandı. Takipsizlik kararına yapılan itiraz da reddedildi. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapıldı.

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve sokak görseli olabilir

Bir 8 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız