Türkiye’deki gazetecilerin durumunu ele alan Avrupa Parlamentosu “Gazetecileri serbest bırakın” talebini içeren tasarıyı kabul etti.
Avrupa Parlamentosu Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilere ilişkin karar tasarısı kabul etti. Kararda, haklarında suç işlediklerine dair somut delil olmaksızın tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılması talep ediliyor.
Deutsche Welle Türkçe'den Kayhan Karaca'nın haberine göre, Strasbourg'da düzenlenen oturumda Türkiye'de gazetecilerin durumunun 15 Temmuz darbe girişimi sonrası daha da kötüleştiği mesajı verildi.
AP’nin sayıca en önemli grubu olan Hristiyan Demokratlar’dan Alman parlamenter Renate Sommer ise Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü kalmadığını ve cadı avı başlatıldığını vurguladı.
AP sosyal demokratları adına söz alan Türkiye raportörü Kati Piri ise, AP'deki tüm siyasi grupların Türkiye’de hapiste olan gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunduğunu söyledi. Gazetecilerin işledikleri suçlar değil, görüşleri nedeniyle hapiste olduklarını dile getiren Piri, ancak demokrasiyi kuvvetlendirerek zorlukların üstesinden gelinebileceğini söyledi.
Basın toplantısına katılan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) kuruluşu temsilcisi ise Türkiye’yi ‘dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi’ olarak tanımladı.
AP, genel kurul oturumunun ardından perşembe günü oylanan ‘Türkiye’de Gazetecilerin Durumu’ başlıklı karar tasarısı oy çoğunluğuyla kabul edildi. AP’de temsil edilen 8 siyasi gruptan 7’si tarafından ortaklaşa hazırlanan taslak metinde, 15 Temmuz darbe girişiminin gazeteciler ve medyanın ifade özgürlüğünü barışçıl biçimde kullanmasını engellemek için Türkiye hükümeti tarafından mazeret olarak kullanılmaması isteniyor.
Taslakta, aralarında Nazlı Ilıcak, Şahin Alpay, Aslı Erdoğan, Murat Aksoy, Ahmet Altan ve Mehmet Altan gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu, “suç işlediklerine dair somut delil olmayan” gazeteci ve medya çalışanlarının serbest bırakılması çağrısında bulunuluyor.
AP, Avrupa Birliği ve birlik üyesi devletlerden OHAL uygulaması ve gazetecilere karşı açılan davaları yakın takibe almalarını da istiyor.