Aliağa'da Gemi Söküm tesisine getirilecek olan asbest yüklü Sao Paulo gemisine karşı 6 Ağustos günü miting düzenlenecek
Mitinge katılım çağrısında bulunan ALÇEP üyesi Özgül Çağlar, imza kampanyası başlattıklarını da söyledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın izniyle İzmir Aliağa'ya getirilecek asbest yüklü Sao Paulo gemisine karşı bölge halkı miting hazırlığında. Kentte bulunan emek, meslek ve çevre örgütleri, gemide 760 ton civarında asbest, ağır yağ, ağır metal, polikolürler, bifeniler, radyoaktivite barındırdığını belirterek, ilçe ve çevresinde büyük bir ekolojik yıkıma yol açacağına vurgu yaptı.
Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) üyesi Özgül Çağlar, Aliağa'da şehir merkezine kadar yaklaşan taş ocakları, termik santral nedeniyle yaşanan sorunlara işaret etti. Aliağa'nın hava kalitesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği sınırların çok üstünde olduğuna dikkat çeken Çağlar, "Bunun ötesinde ilçede ağır demir-çelik sanayisi bulunuyor. Buralardan açığa çıkan cüruflarda Şehit Kemal Mahallesinde depolanması düşünülüyor. Sadece bunlar değil başka bölgelerden de tehlikeli atıklar burada depolanmak isteniyor. Biz buna da tamamen karşıyız. Bölge zaten tarihi bir bölge ve tüm bölgenin su ihtiyacını karşılayan bir baraj depolama yapılmak istenen alana 1 kilometre uzaklıkta. İlçemizde başka petrol rafinerileri var. Bunların hepsi doğamızı kirletiyor. Yani bu gemi var olan sorunları katmerleştirecek" diye vurguladı.
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ZARAR
1975 yılında kurulan kurulan gemi söküm tesisi sayısının 22'ye ulaştığı bilgisini veren Çağlar, yılda yaklaşık 200 gemi söküldüğünü, Sau Paulo gemisinin bunlardan biri olacağını söyledi. Çağlar, "Bu geminin aslında sembolik bir durumu var. Bu geminin içerisinde asbest, kurşun, klorlu bileşikler, organa kalaylar var. Aynı zamanda 5 sefer Fransa'da nükleer denemelere katılmış. Bu yüzden de radyoaktivite var. Bunun boyasında canlıların üzerine yapışıp üremesini engelleyen boyalar var. Bu boyalar çevreye, biyolojik çeşitliliğe inanılmaz derecede zararlı olan maddeler" dedi.
BAKANLIK RAPORU ÇELİŞKİLİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın gemiyle ilgili yayınladığı raporun çelişkilerle dolu olduğunu söyleyen Çağlar, geminin söküm işçilerinin sağlığı bakımından etkilerine de değindi. Çağlar, "Asbest hangi organımıza yapışırsa orayı parçalamaya başlıyor. Akciğer zarı iltihabı, kanser gibi sonuçlar doğuruyor" diye konuştu.
Gemi söküm tesislerinin birçoğunun Avrupa Birliği (AB) standartlarında çalıştığına dair belgeleri olduğunun söylendiğini aktaran Çağlar, "Madem bu standartlarda çalışıyorsa ulusal ya da uluslararası akredite kurumlarına kendilerini açsınlar, gemi söküm tesisleri içerisine girebilelim. Ama buna izin vermiyorlar. Çünkü çalışma koşulları uygun değil. Uygun olsa bu kadar işçi ölümü gerçekleşmezdi" dedi.
6 AĞUSTOS'TA MİTİNG DÜZENLENECEK
İmza kampanyası başlattıklarını, bölgede çeşitli noktalara kurdukları masalarda imza topladıklarını aktaran Çağlar, kampanyaya Change.org sitesi üzerinden de imza verilebildiğini söyledi.
6 Ağustos günü Aliağa Demokrasi Meydanı'nda büyük bir miting düzenleyeceklerini açıklayan Çağlar, "Aliağa gözden çıkarılmış bir yer değildir. Burada yaşayan insanlar var. Bu insanlar ölüme terk edilmiş kişiler değildir. Bizler sağlıklı bir ortamda yaşamak istiyoruz. Termik santralleri, gemi sökümleri, ağır demir-çelik sanayini istemiyoruz. Tek amacımız insanların en temel hakkı olan sağlıklı ortamda yaşama hakkını istiyoruz" dedi.
(Etha)