DİSK’e bağlı Gıda-İş ve Dev Turizm İş sendikaları TAB Gıda bünyesinde çalışan fastfood işçilerinin ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.
Ata Holdinge bağlı TAB Gıda bünyesindeki Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci ve Usta Dönerci işçilerinin ağır çalışma koşullarına ve sendikalaşmalarının önündeki engellere karşı şirketin genel merkezi önündeeylem yapan Gıda-İş ve Dev Turizm İş, fast food işçilerinin sendikalaşmasını engelleyen tutumdan vazgeçilmesini istedi. Eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, kitle örgütleri ve DİSK’e bağlı sendikalar da destek verdi.
Söz alan Arzu Çerkezoğlu, "TAB Gıda’da yaşananlar Türkiye işçi sınıfına reva görülen çalışma koşullarının özetidir. Çalışma hayatının bütününde yaşananlar AKP iktidarının bir özetidir" dedi.
Dev Turizm İş adına konuşan Turgay Özdemir, "İşçiler evine ekmek götüremeyecek durumdadır, her şeye yüzde 100 zam gelirken işçiler asgari ücret düzeyinde çalıştırılmaya çalışılıyor, biz bunu kabul etmiyoruz" diye konuştu.
'İNSANCA ÇALIŞMAK VE YAŞAMAK İSTİYORUZ'
Basın açıklamasını okuyan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ülkenin dört bir yanında çeşitli iş kollarından işçilerin zamlara, yetersiz ücretlere, işten atmalara ve sendikalaşmanın önündeki engellere karşı ayakta olduğunu hatırlattı. Aslan, "Fast food işçileriyle, kurye işçilerinin sorunları iç içedir. Aynı sorunları yaşıyoruz. Dolayısıyla mücadeleyi de ortaklaştıracağız. Tüm fastfood işçilerine çağrımız, örgütlenelim, direnişte olan işçilerle birlikte olalım" dedi.
TAB Gıda işçilerinin koşullara itiraz ettiğini ifade eden Aslan, "Pandemi süresince aylık bin 200 ila bin 400 liraya geçinmek zorunda bırakılan işçiler olarak insan yerine konmak istiyoruz. Bizlerin üzerinde baskılar eksik olmuyor. Fazla mesailerimiz ödenmiyor. Mobbinge maruz kalıyoruz. Ücretlerimiz düşük, çalışma saatlerimiz uzun. Angarya hiç bitmiyor. Hakkını arayan, ses çıkaran işçi arkadaşlarımız kapının önüne konuyor, şubeler arasında sürgün yaşıyor. Çalıştığımız şirketler, markalar milyonlarca, milyarlarca para kazanırken, Fast food işçileri olarak bizler açlık sınırına yakın ücretle çalışmak zorunda kalıyoruz. Örgütlenmek isteyen, sendikalaşmak isteyen işçi kardeşlerimiz hemen işten atılıyor. Bizler fast food çalışanları olarak artık yapılan baskılara, düşük ücrete ve insanlık dışı çalışma koşullarına hayır diyoruz. Örgütleneceğiz, haklarımızı alacağız" diye konuştu.