Anayasa Mahkemesi, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta Madımak Oteli'nde 33 Alevi'nin yakılarak öldürüldüğü katliama ilişkin başvuruyu 7 yıl sonra görüşecek.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Sivas katliamına ilişkin "yargısal sürecin etkisiz olduğu" iddiasıyla 2014 yılında yapılan başvuruyu yaklaşık 7 yıl sonra, 29 Haziran Salı günü görüşecek. Avukat Şenal Sarıhan, "Olumlu bir karar çıkmasını, AYM'nin bu ihlalleri görmesini bekliyoruz" dedi.
Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin avukatlarından Şenal Sarıhan; yaşam hakkı, adil yargılanma hakkı ve makul sürede yargılama haklarının ihlali ile ilgili başvurduklarını belirterek, "Olumlu bir karar çıkmasını, AYM'nin bu ihlalleri görmesini bekliyoruz" dedi.
Katliamın arkasında örgütler tespit edilmediği için sonrasında başka katliamlarda yaşandığını belirten avukat Sarıhan, başvuruda tazminat talebinde bulunduklarını da söyledi. Sarıhan, "Adalet bu davada hiçbir biçimde yerini bulmuş olmayacak. Mesele tazminat meselesi değil. Mesele, bu katliamı önleyici tedbirlerin alınmasıydı" dedi.
Sivas katliamının yaşandığı 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli önünde toplananlar asker ve polisin gözü önünde oteli ateşe vermiş, 33 kişiyi katletmişti. Halen Saadet Partisi Genel Başkanı olan ve o tarihte Sivas Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Temel Karamollaoğlu da katliamın yaşandığı alandaydı.
'ZAMAN AŞIMI' KARARINA HAYIRLI OLSUN DEMİŞTİ
Sivas'ta, 2 Temmuz 1993 tarihinde islamcı faşistler tarafından gerçekleştirilen katliamda, 33 Alevi, aydın ve sanatçı yakılarak öldürülmüş, yargılama sürecinde katiller korunmuştu.
Katliam sanıklarının büyük bir kısmının yurtdışına çıkmalarına izin verildi. Türkiye'de kalanlar ise aranmadıkları için normal yaşanmalarını sürdürdü. Sivas katliamında idari ve siyasi sorumluluğu bulunanlar hakkında işlem yapılmazken, katliam davasının 1 numaralı sanığı Refah Partisi'nin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak hiçbir zaman yakalanamadı. Erçakmak 2011 yılında öldü. Bu kişi aranırken bile Sivas'ta yaşamaya devam etti. 22 Mayıs 1999'da evlendi, 22 Mayıs 1997'de askere gitti, çocuğunu nüfusa kayıt etti, 2000 yılında ehliyet aldı ama devlet kırmızı bülten ile aranan bu Erçakmak'ı bulmadı.
Katliam davasının avukatları ise AKP milletvekili yapılarak ödüllendirildi.
13 Mart 2012 tarihli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gürülen Sivas Katliamı davasının zaman aşımına uğraması ile bazı sanıklar hakkında dava düşürüldü. Mahkemenin zaman aşımı kararına sevinen dönemin Başbakanı Erdoğan, sevincini 'hayırlı olsun' sözleriyle ifade etti.
Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan sonra da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan katliam sanıklarından Ahmet Turan Kılıç'ı affederek tahliye ettirdi.