Güncel

Berke ve Perit tahliye edildi

Boğaziçi Üniversitesi öğrenciler Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen 94 günlük tutsaklığın ardından serbest bırakıldı.

7 Ocak 2022 Saat: 19:50
Berke ve Perit tahliye edildi
Berke ve Perit tahliye edildi

Boğaziçi Üniversitesi öğrenciler Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen 94 günlük tutsaklığın ardından serbest bırakıldı. Her iki öğrenci de savunmalarında davanın siyasallığına vurgu yaptı, Erdoğan tarafından hedef gösterildikleri için tutuklandıklarını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrenciler Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen 94 günlük tutsaklığın ardından serbest bırakıldı. Her iki öğrenci de savunmalarında davanın siyasallığına vurgu yaptı, Erdoğan tarafından hedef gösterildikleri için tutuklandıklarını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen bugün görülen ilk duruşmada serbest bırakıldı.

4 Ekim 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum rektörlük önünde yapılan eylemin ardından kayyum Naci İnci'nin ihbarı ve Erdoğan'ın hedef göstermesi üzerine tutuklanan Berke ve Perit'in duruşmaları İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme salonunda tutuksuz yargılanan 12 öğrenci ve avukatların yanı sıra, aileler, akademisyenler, HDP'li milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Hüda Kaya, CHP'li milletvekilleri Özgür Özel, Aykut Erdoğdu ve Ali Mahir Başarır da hazır bulundu. Tutuklu öğrenciler Berke Gök ve Perit Özen Silivri Hapishanesi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılırken, öğrencilerin tutuklanmasına sebep olan kayyum rektör Naci İnci ve şikayetçi özel güvenlik görevlileri gelmedi.

GÖK: ERDOĞAN HEDEF GÖSTERDİ TUTUKLANDIM
94 günlük tutsaklığın ardından bugün görülen duruşmada ilk olarak Ersin Berke Gök savunma yaptı. Tutuklanmadan bir gün önce güne Erdoğan'ın kendisini hedef gösterdiğini belirten Gök, gün boyunca telefonunun susmadığını ve sivil polisler tarafından takip edildiğini aktardı. Ertesi gün okuldan çıkarken darp edilerek gözaltına alındığını kaydeden Gök, gözaltı ve tutukluluk sürecinin psikolojik ve fiziksel işkenceyle geçtiğini söyledi. Gök, hapishanede yaşadığı hak ihlallerine değinerek, "Faşizmin bir başka yüzü. İtmeler kakmalar, emir vermeler, verilmeyen yemekler… Olmayan sıcak su, verilmeyen kitaplar, geç verilen ders notları, giremediğim dersler… Asla işleme alınmayan dilekçeler, verilmeyen mektuplar… 50 gün hücrede kalınca insan unutabiliyor. Yoksulluğa ve insanın insanı ezmesine karşı çıkmamdan dolayı mı tutukluyum? Birazdan öğreneceğim tutsaklığa devam mı yoksa tamam mı" dedi.

ÖZEN: ÖZERK ÜNİVERSİTE MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Ardından Caner Perit Özen'in savunmasına geçildi. Perit Özen, Boğaziçi direnişine başından beri destek verdiğini ve vermeye devam edeceğini söyledi. Üniversitelerin özgür, özerk bir yapıya kavuşması mücadelesi verdiğini vurgulayan Özen, Erdoğan'ın kendilerini "bunlar gizli teröristlerdir, bunları üniversitede okutmayacağız" diyerek hedef gösterdiğini belirtti.

Gözaltında darp ve ters kelepçe işkencesine maruz kaldığını anlatan Özen, tutsaklığı esnasında Naci İnci'nin kendilerine "vandal" nitelemesi yaptığını hatırlatarak, "Bu kişi düzenli olarak özel güvenliği öğrencilerin üzerine saldırtan, hocaları engelleyen biridir. Eğer ortada bir vandal varsa vandal ben değilim. Okula atanan tüm kayyımlar tek bir kişiden emir alıp uygulayıcısı konumundadır. Tutsaklığım kesinlikle siyasidir. Biz mücadele etmeye devam ettik, herhangi bir suç işlemedik. Bizler yalnızca eğitim hakkı gasp edilmiş zavallı gençler değiliz, bizim bir mücadelemiz var. Kayyumlar gibi el pençe divan durup hesap vereceğimiz biri de yok" dedi.

Tutuksuz yargılanan öğrenciler de üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek haklarındaki adli kontrol uygulamalarının kaldırılmasını istedi.

Verilen aranın ardından, avukatların savunmalarına geçildi. Avukat Burçin Şahan, tutuklama şartları olmadan tutuklama kararı verildiğine dikkat çekti. Boğaziçi direnişi süresince ÖGB ve polisin öğrencilere yönelik şiddetine işaret eden Şahan, "Bu iddianame hayal ürünüdür. Naci İnci aracına binip oradan uzaklaşmıştır. Direnme esnasında bir kamu görevinin icra edilmesi gerekir. Bir kamu görevi yok" dedi.

Avukat Gökhan Soysal da eylem günü özel güvenliklerin uyguladığı şiddete işaret etti, Berke Gök ve Perit Özen'in tutuklama şartlarının kanuna aykırı bir şekilde gerçekleştiğini belirtti ve tahliyelerini istedi.

Savcılık tutuklu yargılanan Berke Gök ve Perit Özen'in adli kontrolle serbest bırakılmasını talep etti. İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi, Berke ve Perit hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve haftada bir imza verme adli kontrolleriyle serbest bırakılması yönünde karar verdi. Aynı davada tutuksuz yargılanan 12 öğrenci için adli kontrol tedbirlerinden biri kalkarken, yurtdışı çıkış yasağının devamına karar verildi.

Dava 21 Mart'a ertelendi.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bekleyen Berke ve Perit'in arkadaşları tahliye kararının ardından, "Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Direne direne kazanacağız", "Naci kaç kaç öğrenciler geliyor" sloganlarını attı.

ŞAHAN: YARGI TACİZİ SON BULSUN
Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan avukat Burçin Şahan, Berke ve Perit'in üç aylık tutukluluğun ardından tahliyeleri yönünde verilen karardan duyduğu sevinci dile getirdi. Şahan, bir yıldır süren Boğaziçi direnişinde öğrencilere yönelik gözaltı, tutuklama saldırıları yaşandığını, burslarının iptal edildiğini belirtti, yaşanan yargı tacizine dikkat çekti. Direnişe katılan öğrencilere onlarca dava açıldığını hatırlatan Şahan, "Bunların kapatılmasını ve öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim öğretim hakkını ve anayasal, demokratik haklarını, ifade özgürlüğü haklarını kullanabilmeye devam etmelerini diliyoruz" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız