Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi, Nüfus çalışanlarının iş yoğunluğuna, angaryaya, mobbinge karşı insanca çalışma koşulları için birlikte ortak mücadeleye çağırdı.
Türker Demirci
İZMİR-Büro Emekçileri Sendikası(BES) İzmir Şubesi yaptığı açıklamada, sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesi, fazla mesaide sözleşmeli olan olmayan ücret ayrımcılığının kaldırılması ve her 8 saate bir gün yasal iznin verilmesi, yaşlı, engelli ve hasta vatandaşlara hizmet vermek amacıyla ikametgâhlarına giden personelin ulaşım ve yemek sorunlarının çözülmesi gerektiğini açıkladı.
Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi,Pasaport ve sürücü belgelerinin Nüfus Müdürlükleri tarafından verilmeye başlandığını, ancak bu işleri yapacak personel istihdamı yıllardır sağlanmadığını, sistem üzerinden oluşturulan randevu sayısının olağanüstü arttığını, çoğu nüfus müdürlüğünün kapasitesini aştığını, bunun da personel üzerinde inanılmaz bir iş mobbingine neden olduğunu açıkladı.
Büro Emekçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada, Nüfus çalışanlarının neredeyse nefes almadan çalışmak zorunda bırakıldığına,, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma düşürüldüğüne, sürekli vatandaş baskısı karşı karşıya bırakıldığına dikkat çekerek “Kurum idarecileri ise maalesef durumu izlemekle kalmaktadır.”denildi.
PERSONEL İLE VATANDAŞ KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR
Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “İzmir özelinde Buca Nüfus Müdürlüğünde sistem üzerinden verilen randevu sayısı personel başına 750’ye çıkmıştır. Bu sayıda bir işlemi bir kamu personelinin sağlıklı, mevzuata uygun bir şekilde yapması imkansızdır. Bu da vatandaşın personel üzerinde Ancak bırakın işin nasıl yapıldığını, personel ile vatandaş karşı karşıya bırakıldığı için baskı, şiddet, darp olaylarıyla karşılaşılmakta, idareciler olayları görmezden gelmektedir. Bu kadar fazla randevu personelin en temel insani haklarını mola, yemek arası v.b. ihtiyaçlarını artık yok etmektedir. Ayrıca mevcut randevu sayısı randevu dışı eş dost akraba v.b. işi olanların oluşturduğu kalabalıklar insani çalışma koşullarını kaldırmakta pandemi önlemleri, fiziksel mesafe v.b. önlemler tamamen ortadan kaldırılmaktadır.”
SÖZLEŞMELİ PERSONELİ KADROYA GEÇİRİLMELİDİR
Konak Nüfus Müdürlüğünde de eksik personel sayısı ile benzeri olumsuz koşullarda işin yürütülmesinde maalesef direnildiğine ve doğru bir personel istihdam politikası izlemediğne dikkat çeken BES, “Bir çok nüfus müdürlüğünün ortak sorunu olan randevuların bilimsel olarak fiilen çalışan personel sayısına göre düzenlenmesi acilen nüfus çalışanlarının talebidir. Bunun yanı sıra İzmir’de dengeli bir personel dağılımının sağlanması, personel ihtiyaçlarının nüfus yoğunluğuna göre düzenlenmesi, sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesi, fazla mesaide sözleşmeli olan olmayan ücret ayrımcılığının kaldırılması ve her 8 saate bir gün yasal iznin verilmesi, yaşlı, engelli ve hasta vatandaşlara hizmet vermek amacıyla ikametgâhlarına giden personelin ulaşım ve yemek sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. TİS Görüşmelerinin devam ettiği bu süreçte Nüfus çalışanlarını iş yoğunluğuna, angaryaya, mobbinge karşı insanca çalışma koşulları için birlikte ortak mücadeleye çağırıyoruz.”dedi.