Büro Emekçileri Sendikası (BES), artan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle "Acilen yeni bir toplu sözleşmeye ihtiyaç vardır. Siyasi iktidar tarafları bir araya getirerek yeni bir toplu sözleşme süreci başlatmalıdır" talebinde bulundu.
Büro Emekçileri Sendikası (BES), bugün açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili olarak sendikanın genel merkezinde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan BES Basın Yayın Sekreteri Bahadır Berdicioğlu, enflasyon rakamları doğrultusunda ek zam taleplerinin karşılanmasını istedi.
BÜTÇE SİYASAL İKTİDARIN SINIFSAL TERCİHİNİ GÖSTERİR
Pandemi ile birlikte ekonomik krizin etkilerinin arttığını vurgulayan Berdicioğlu, "Olağanüstü süreçlerin olağan yöntemlerle atlatılamayacağı ortadadır, bütçe bir ülke ekonomisinin yönetimini elinde bulunduran siyaset mekanizmasının, temel sınıfsal yönelimlerini, milli gelirden kimlerin ne kadar pay alacağının, hangi alanlara ne kadar pay aktarılacağının önceden belirlendiği, siyasi iktidarın sınıfsal tercihlerini en açık ve somut şekilde yansıtan bir belgedir. Kamu adına yapılacak harcamaların hangi alanlara yapılacağının ve finansmanının nasıl sağlanacağı bütçe ile belirlenir" şeklinde konuştu.
"Pandemi sürecinin ekonomide yarattığı tahribatın, gerçekliği yansıtmayan önlem paketleriyle aşılamayacağını yaşayarak görüyoruz" diyen Berdicioğlu, bundan dolayı 2020 bütçesinin revize edilmesi gerektiğini söyledi. Berdicioğlu, pandemi sürecinin çarpan etkisiyle ekonomiye yükünün 600 milyarı aştığını hatırlatarak şöyle konuştu:
"Açıklanan paketlerde tek bir gerçek vardır o da korona kalkanı destek paketi kapsamında herhangi bir geliri olmayan 4 milyon 411 bin aileye yapılan bir defaya mahsus bin lira ödemektir. Üç milyon aile daha bu ödeneği alma hakkı kazanmış olup ödemeleri halen devam etmektedir. Bu tablo işsizlik ve yoksullukta içinde bulunduğumuz gerçekliği tescil etmektedir. Her hanede iki işsiz olduğu varsayımı ile hareket etsek bile 14 milyon 822 bin kişilik bir işsizlik tablosu karşımıza çıkmaktadır. Bu tablodan utanması gereken siyasi iktidar yaptığı bir defaya mahsus bin liralık yardımla övünmektedir."
ACİLEN YENİ BİR TOPLU SÖZLEŞMEYE İHTİYAÇ VAR
TÜİK'in açıkladığı işsizlik ve enflasyon rakamlarının çelişkilerle dolu olduğunu vurgulayan BES Basın Yayın Sekreteri Bahadır Berdicioğlu, "Geçen yıl yapılan toplu sözleşme sürecinde kamu emekçileri ve emekliler için belirlenen 2020 yılı için %4+%4, 2021 yılı için %3+%3 zam oranları son gelişmeler de göz önüne alındığında traji-komik oranlardır. Siyasi iktidar ekonomik verilerle ilgili hedeflerinin birçoğunun revize ederken maaş zamlarının aynı kalması milyonlarca kamu emekçisi ve emeklileri mağdur etmeye devam edecektir. Yıllardır başta enflasyon olmak üzere hükümetin ekonomik hedefleri temel alınarak yandaş sendika Memur-Sen'le kol kola imzalanan satış sözleşmelerinin hiç birisinde hedeflere ulaşılamadığından sürekli olarak enflasyon farkı oluşmuş, enflasyon farkının maaş artışından fazla olduğu dönemler bile yaşanmıştır. Fiilen yapılan son toplu sözleşme hükmünü yitirmiştir. Acilen yeni bir toplu sözleşmeye ihtiyaç vardır. Siyasi iktidar tarafları bir araya getirerek yeni bir toplu sözleşme süreci başlatmalıdır" talebinde bulundu.
'TALEPLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ'
Hükümetin enflasyon farkını zam olarak yansıttığını hatırlatan Berdicioğlu, "Bugün muhtemelen yandaş basın yayın kuruluşları 'Memura Müjde' başlıklı haberler yaparak %1,75 enflasyon farkını zam olarak öne çıkaracaktır. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz enflasyon farkı zam olmadığı gibi reel kayıplarımızı karşılamaktan oldukça uzaktır" dedi.
"Uzun yıllardır kamu emekçilerine yapılan temmuz zamları, kamu emekçileri yılın ikinci yarısında %15'lik gelir vergisi diliminden %20'lik dilime geçtikleri için, kamu emekçilerine yapılan zamlar vergi mekanizması kullanılarak geri alınmaktadır. Emekçilerin vergi soygununa ve sipariş usulü ile hazırlanan enflasyon rakamlarına tahammülü kalmamıştır" diyen Berdicioğlu, "Taleplerimizin takipçisi olacağımızı, buradan siz değerli basın emekçileri aracılığıyla bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz" şeklinde konuştu.