KESK Büro Emeçileri Sendikası (BES)‘’Kamuda Mobbingin Kadın Boyutu’’ başlıklı bir rapor yayınladı.
Raporda şu görüşlere yer veriliyor:
'Çalışma yaşamının yapısı ve işleyişi, toplumsal yaşamın diğer alanları gibi, cinsiyet eşitsizliğinden bağımsız değildir. Kadınlar,çalışma yaşamın da var olan eşitsizliklerle baş etmek zorunda kalırlar.Eğer siyasi iktidarlar cinsiyetçi,muhafazakar,milliyetçi,kutuplaştırıcı,ayrımcı söylem ve politikalara sahipse,var olan eşitsizlikler derinleşir.’’Tabiatları,fıtratları gereği kadın ve erkek farklıdır.’’ gibi söylemlerle cinsiyet eşitsizliği daha da doğallaştırılır. Böylece eşitsizliğinde daha görünmez olması ve açığa çıkması engellenmiş olur. Çalışma yaşamına özgü olan mobbing de genellikle sinsidir ve kendini hissettirmez.Bu etkenlere deşifre olma sonuç alamama kaygısı nedeniyle sessiz kalma tercihleri de eklendiğinde kadınlar açısından mobbing’in açığa çıkması zordur.
Performansa dayalı parçalı, güvencesiz,esnek çalışma biçimleri kadın emekçileri daha kırılgan ve savunmasız hale getirmekte mobbing’i artırmaktadır.
Bu güne dek torba yasalarla parça,parça hayata geçirilen kamuda sözleşmeli,taşeron performansa dayalı parçalı,güvencesiz çalışma türleri tüm emekçiler açısından ikilik,ayrımcılık,eşitsizlik gibi bir çok olumsuzluğa yol açmaktadır.Ancak,çalışma yaşamının eril karekterinden ve kadının öncelikli sorumluluğunun ev ve bakım işleri olarak görülmesinden ötürü kamuda ki bu yönlü dönüşümün kadınlar üzerinde yarattığı etki çok ağır olmaktadır. Performans yarışı ev ve bakım yükümlülüğünü taşıyan kadınlar açısından çok daha fazla çabayı gerektirmekte, baskıyı artırmaktadır.Güvencesiz çalışma koşulları işini kaybetme kaygısı yaratmakta baskıyı ve mobbing’i sineye çekmek zorunda bırakılmakta,hak aramanın önüne geçmekte,itaat etmeyi dayatmaktadır.
Kadının yalnızca aileyle kocayla çocukla tanımlanmasının ürünü olarak kamu emekçisi kadınlara ‘’müjdelenen’’ve esnek çalışma modeli diye sunulan yarı zamanlı,kısmi süreli çalışmanın kadınlar açısından ortaya çıkaracağı sonuçlardan bazıları:
-Çalışma süre kadar ücret alınacağından yoksullaşmanın ve ekonomik bağımlılığın artması.
-Emekli keseneği azalacağından emeklilik yaşının yükselmesi emekli maaşının düşmesi.
-Süt izninin kullanılamaması.
-Tam zamanda dahi yetişmeyen işlerin daha az zamana sıkıştırılması.
-İşin,yaşam alanlarının ve zamanın tümüne yayılması.
-Mesleki ve kariyerde ilerleme olanaklarının sınırlı hale gelmesi.
-Tam zamanlı çalışanlara oranla daha az tercih edilmesi.
-Süt izni kullanan kadınlarda olduğu gibi baskıya açık hale gelinmesi.
-Emekçiler arasında uyumsuzluk, ikilik ve ayrımcılık yaratması.
-Ev ve bakım sorumluluğunun sabitlanmasi/artması ve bu anlamdaki beklentinin yükselmesi.
-Çalışma arkadaşları ile birbirini görememe, soyutlanma sorunlarının konuşlmaması.
-Örgütlenmenin önüne geçmesi ile tüm bunlara bağlı olarak mobbing’e daha elverişli bir zemin yaratıyor olması.
Mobbing: işyerinde,sistematik kasıtlı gizli veya açık olarak gerçekleşen psikolojik şiddettir.Üstler tarafından astlarına,astlar tarafından üstlerine yada eşitler arasında gerçekleştirilebilir.Daha çok baskı,taciz,aşağılama,tehdit,düşmanca davranma, yok sayma,dışlama,pasifize etme, ötekileştirme,özel hayatın gizliliğini ihlal etme,iftira,adaletsiz/eşitsiz uygulama,dalga geçme, yetersiz hissettirme,iş yaptırmama,anlamsız/gereksiz emirler verme,yasal hakların kullandırılmaması,iş yükünün artırılması vb.böyle olarak kendini gösterir.
İş yerinde, gerekçesiz her ne olursa olsun bunlardan en az birine süreklilik arz eden biçimde maruz kalıyorsan mobbing’e uğruyorsun demektir.İdare mobbing’e ilişkin gerekli tedbirleri almakla sorumludur.
Mobbing’e uğradığını düşünüyorsan ne yapmalısın?
-Öncelikle çatışmadan kaçınmalı, sakin olmaya çalışmalısın.
-Mümkünse en az bir kişinin tanıklığında uygulayana mobbingi durdurmasını açıkça söylemelisin.
-Üyesi olduğun sendikadan destek almalısın.
-İdari makamlardan yazılı olarak önlem almasını ve soruşturma açılmasını talep etmelisin.
-Şikayette bulunmak veya bilgi almak için 7 gün 24 saat Alo 170 hattını arayabilirsin.
-Mobbing günlüğü tutmalı yaşadığın olayları maruz kaldığın uygulamaları düzenli olarak yazmalısın.
-Soruşturma ve yargı sürecinde kanıt olabilecek yazışma not mesaj e-posta kamera kayıtları vb.belgeleri toparlamalı ve saklamalısın.
-Mobbing’e şahit olan olabilecek çalışma arkadaşların ile gerektiğin de tanıklık etmesi için görüşmelisin.
-İhtiyaç duyuyorsan psikolojik destek almalı, delil olarak kullanmak üzere mobbing’e uğradığına ilişkin sağlık raporu almalısın.
-Kurum bünyesinde sorun çözülmez ise,konuyu idari yargıya taşımalısın.İdari yargılamaya ek olarak mobbing uygulayana ‘’işkence’’suçundan göz yumanlara görevi ihmalden suç duyurusunda bulunabilirsin.Kimliğe,sosyal statüye, cinsiyete vb. ilişkin mobbingler de Türk ceza kanununun 216.maddesi kapsamında suç duyurusunda bulunabilirsin."