Güncel

Bülent Şık’ın yargılandığı kanser raporu, Meclis gündeminde

Şeker, Gıda Mühendisi Bülent Şık’ın yargılanmasına sebep olan kanser raporunun halktan gizlenmek istenmesine tepki göstererek nıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

9 Şubat 2019 Saat: 09:23
Bülent Şık’ın yargılandığı kanser raporu, Meclis gündeminde
Bülent Şık’ın yargılandığı kanser raporu, Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Ali Şeker, Gıda Mühendisi Bülent Şık’ın yargılanmasına sebep olan kanser raporunun halktan gizlenmek istenmesine tepki göstererek Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

CHP’li Şeker “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de her 5 ölümden 1’inin kanser sebebiyle olduğu düşünüldüğünde, araştırma verilerinin kamuoyuyla paylaşılarak veriler üzerinde farkındalık yaratacak çalışmalara olanak sağlanmasının önemi kabul edilecektir” dedi.

Gıda Mühendisi Bülent Şık, 2011-2016 yılları arasında Sağlık Bakanlığı bünyesinde yürütülen, “Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi”nde görev aldı. Havada, suda, toprakta ve tarım ürünlerinde nörotoksik, kanserojen, ağır metal ve pestisitlerin varlığını tespit etmeye yönelik ilgili projenin amacı sıralanan illerde sık görülen kanser hastalıklarına çevrede bulunan kanserojen kimyasal maddelerin neden olup olmadığının araştırılmasıydı. Ancak projenin tamamlanmasının ardından uzun bir süre geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik herhangi bir adım atılmamış, projenin ortaya çıkardığı bulgular kamuoyu ile paylaşılmadı.

Projenin ortaya çıkardığı bulgulara ilişkin kamuoyunu bilgilendirme görevini ise Bülent Şık yerine getirdi. İlki 15 Nisan 2018’de olmak üzere ilgili araştırma bulgularını Cumhuriyet gazetesinde yazı dizisi olarak yayınladı.  Çarpıcı verilerin yer aldığı yazı dizisinin ardından Bülent Şık hakkında Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen ve Türkiye’de kanser vakalarının sık görüldüğü bölgelerde bulunan kanser yapıcı kimyasalları tespit etmeyi amaçlayan projeye ilişkin bulguları ‘kamuoyuyla paylaştığı’ yani kamuoyunu halk sağlığı konusunda aydınlattığı gerekçesiyle dava açıldı.

TÜRKİYE’DE HER 5 ÖLÜMDEN 1’İ KANSERDEN

Bülent Şık’a yönelik açılan davanın yargılama süreci devam ederken Sağlık Bakanlığı tarafından ilgili araştırmaya yönelik herhangi bir açıklamada bulunulmamasına dikkati çeken CHP’li Şeker, “Oysa ilgili araştırma kanserden ölümlerin dünya ortalamasının üstünde olduğu Antalya, Ergene ve Dilovası’nda yapılmış geniş çaplı bir araştırma. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de her 5 ölümden 1’inin kanser sebebiyle olduğu düşünüldüğünde, araştırma verilerinin kamuoyuyla paylaşılarak veriler üzerinde farkındalık yaratacak çalışmalara olanak sağlanmasının önemi kabul edilecektir” dedi.

‘GERÇEKLERİ HALKA AÇIKLAMAK DEĞİL GERÇEKLERİN ÜSTÜNÜ ÖRTÜP ÇOCUKLARIN ZEHİRLENMESİNE SEYİRCİ KALMAK SUÇTUR’

Vatandaşların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının ellerinden alındığına dikkat çeken CHP’li Şeker “Gerçekleri halka açıklamak değil gerçeklerin üstünü örtüp yurttaşların, çocukların zehirlenmesine seyirci kalmak suçtur. Proje sonucunda elde edilen bilimsel veriler bir an evvel kamuoyu ile paylaşılmalı. Projede yer alan uzmanların uyarılarına kulak verilerek çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi sağlanmalı iken AKP tam aksi bir uygulama ile kamuoyunu karanlıkta bırakan bir tutum sergileyerek bu vehameti örtbas edebileceğini düşünüyor” diye konuştu.

Şeker önergesinde aşağıdaki sorulara yanıt istedi:

  1. “Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi” ile elde edilen tüm bilimsel verilerin kamuoyu ile paylaşılması ve vatandaşların halk sağlığını tehdit eden unsurlar konusunda bilgilendirilmesi düşünülmekte midir?
  2. Projenin sona erdiği tarihten bugüne dek Sağlık Bakanlığı tarafından bu yönde bir bilgilendirmenin ve kamuoyunu proje sonuçlarına ilişkin aydınlatmanın yapılmamasının gerekçesi nedir?
  3. Projede yer alan uzmanlarca özellikle kanser vakalarında yaşanan artışın gerekçesi olarak tespit edilen unsurlar nelerdir? İlgili uzmanlarca önerilen çözüm yolları nelerdir?
  4. Bu çözüm yolları neden hayata geçirilmemektedir?
  5. Türkiye’de 2000 yılından bugüne dek tespit edilen kanser vakalarının sayısı ile türlerinin yıllara göre dağılımı nedir?
  6. Türkiye’de 2000 yılından bugüne dek tespit edilen kanser vakalarının sayısı ile türlerinin bölgelere ve illere göre dağılımı nedir?
  7. Türkiye’de 2000 yılından bugüne dek tespit edilen kanser vakalarının sayısı ile türlerinin yaşa ve cinsiyete göre dağılımı nedir?

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız