Tek Gıda İş Sendikası üyesi Cargill İşçileri işe dönme mücadelesinin 853. gününde İstanbul'da Fastad Gıda önünde yapılan basın açıklamasıyla eylemi İstanbul'a taşıdı.
SERPİL ÜNAL
İSTANBUL - Tek Gıda İş Sendikası üyesi olmalarının ardından işten atılan 14 Cargill işçisi Covid-19 pandemisi nedeniyle ara vermek zorunda kaldıkları eylemlerine geçen hafta Orhangazi'de fabrika önünde yeniden başlamıştı. Cargill işçileri 853'üncü güne ise eylemi İstanbul'a taşıyarak başladı.
İşçiler, Cargill'in önemli müşterilerinden olan Fastad Gıda'nın Beşiktaş-Dikilitaş'ta bulunan Ofisi önünde basın açıklaması yaptı.
DİSK Genel Merkezi önünde bir araya gelen Enerji-Sen, İstanbul İSİG Meclisi, İşçi Dayanışma Derneği üyeleri "Cargill İşçisi Yalnız Değildir" sloganıyla işçilerin bulunduğu alana geldi.
Eyleme sendikalar, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerden temsilciler katıldı.
Basın açıklamasında ilk olarak konuşan
"Cargill'in Kapısında Yatacağız"
Suat Karlıkaya, Cargill işçilerinin eylem sürecine değinerek, işlerine ger dönme mücadelesindeki kararlılıklarını vurguladı.
Karlıkaya, ellerinde mahkeme kararlarıyla işbaşı yapma talebiyle, Ataşehir'de bulunan Palladium Tower'daki Cargill Genel Merkezinin kapısında yatacaklarını söyledi.
Eylemde sık sık "Cargill İşçisi Yalnız Değildir", "Yaşasın Sınıf Dayanışması”, "Açlıktan Ölmeyiz, Biz Bu Yoldan Dönmeyiz", "Cargill İşçisi Kazanacak" sloganları atıldı.
"Cargill 2012'de 5 Sendikalı İşçiyi Attı"
Basın açıklamasında Cargill şirketinin 20 yıla yakın zamandır Bursa ili Orhangazi İlçesi Göbeç Köyü Mevkiinde faaliyet gösteren, nişasta ve tatlandırıcı, yenilebilir bitkisel yağ, yem ve endüstriyel birçok ürünü üretmekte olan bir dünya devi olduğu fakat işçilerin anayasal hakkı olan sendikal faaliyete izin vermediği belirtildi.
Cargill işçisinin ilk defa 2012 yılında başka bir Gıda Sendikasında örgütlendiği ve 5 sendika üyesinin işten atıldığı aktarılan açıklamada, tüm olumsuzluklara ve baskılara rağmen mücadeleci ruhunu kaybetmeyen Cargill işçisinin, 2014 yılında Tekgıda-İş Sendikası'nda örgütlenmeye başlayıp, 2018 yılında örgütlenmesini tamamladığı ve Çalışma Bakanlığına yetki başvurusu talebinde bulunduğu belirtildi.
"Yetki Başvurusundan Sonra 14 İşçi Atıldı"
Tekgıda-İş Sendikasının yetki tespiti başvurusundan 1 ay sonra 14 sendika üyesi öncü işçinin 'kota fazlalığı ve daralma' gerekçesiyle işten çıkarıldığı, fakat üretimin sürekli artırıldığı aktarılan açıklamada, işten çıkarılan işçilerin, performansları nedeniyle daha önce ödül verilen işçiler olduğuna dikkat çekildi.
"853 Gündür Süren Onurlu Mücadele"
Cargill yönetiminin sendikal örgütlenmeye tahammülü olmadığı ifade edilen açıklamada "Çünkü sendika gelirse, dürüst çalışmak zorundasınız, Adaletli olmak zorundasınız, yıllarca emeğini sömürdüğünüz işçinin refah payını yükseltmek zorundasınız. Hak ve özgürlüklerine sahip çıkan bir işçiyi asla istemiyorsunuz! Sırf bu yüzden 14 arkadaşımızı işten çıkartarak suç işlediniz. Tüm baskılarınıza ve engellemelerinize rağmen 853 gündür işten çıkartılan arkadaşlarımızla onurlu mücadelemize devam ediyoruz. Mademki bu hak ve özgürlükler bize tanınmış sonuna kadar yararlanacağız. Bu hakkı çiğnetmemek için her türlü mücadeleyi vereceğiz.
Eğer hukuk tanımaz baskıcı tutumunuza devam ederseniz, pandemi sebebiyle yavaşlatmak zorunda kaldığımız 853 gün boyunca bıkmadan usanmadan devam ettiğimiz bu mücadele daha güçlü ve etkili bir şekilde devam edecektir!
"Coca-Cola, Pepsi, Eti, Nestle Önünde Olacağız"
Bağlı bulunduğumuz Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu IUF’in önderliğinde, artarak devam eden maddi ve manevi destekleri ile Yurt dışında yine bağlı olduğumuz örgütler ve sendikamıza bağlı örgütlü yapımızın artan desteği ile de Yurt içinde yaptığınız tüm hukuksuzlukları daha güçlü bir şekilde anlatmaya devam edeceğiz. Bununla da yetinmeyip, 1 Ekim 2019 tarihi itibari ile İstanbul Ataşehir’de bulanan Cargill Genel Müdürlüğü önünde yaptığımız eylemi, sizin müşterileriniz olan ve sendikamızın örgütlü olduğu Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coca Cola, Pepsi-Co, Eti, Mondelez ve Nestle gibi büyük işletmeler ile örgütlü olmadığımız diğer müşterilerinizin genel müdürlükleri önüne taşıyacağız" denildi.
"Sesimize Kulak Verin!"
Cargill işçileri, Burger King’in en büyük tedarikçilerinden olan Fasdat Gıda Genel Müdürlüğü önünde firmanın yöneticilerine de çağrıda bulundu.
İşten çıkarılan işçilerin Fastad Gıda'nın da desteğiyle zenginleşen ve sürekli büyüyen Amerikan şirketi Cargill'in artık sendika düşmanlığını bırakmasının, işten çıkarılan işçilerin geri alınmasının sağlanabileceği ifade edilerek ”Sizlerin desteği ile Amerikan şirketi Cargill’in emek sömürüsüne son verebilir, anayasal haklara saygı duyar hale getirebiliriz
Önümüzdeki günlerde “Burger King” restoranları önünde yapmayı planladığımız eylemler öncesinden lütfen bize destek verin ve hukuk tanımaz Cargill şirketine baskı yapın!” denildi.
Basın açıklamasında "Şunu iyi bilmelisiniz ki; sendika isteyen Cargill işçisi TEKGIDA-İŞ ile mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. İşçi hak ve özgürlükleri, patronların insafına, yerel yöneticilerin sorumsuzca aldığı kararlara teslim edilmeyecek kadar değerlidir ve biz bu değer uğruna her türlü kavgayı vermeye devam edeceğiz" denilerek bitirildi.
Açıklamanın ardından Cargill işçileri, Fastad Gıda'nın yönetimine mücadele sürecini içeren ve işe iadeleri için destek talebinin yer aldığı dilekçelerini verdi.
Cargill İşçileri yarın ellerinde işe iade mahkeme kararıyla Ataşehir'de bulunan Palladium Tower'daki Cargill Genel Merkezinin kapısında olacak.