Güncel

Çerkezoğlu: Milyonlar iş bulma ümidini kaybetti

İşsizliğin önlenmesi için üretime dayalı bir ekonomik model ve kalıcı istihdam politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Çerkezoğlu, “Tümüyle ranta dayalı, istihdam yaratmayan, politikalardan vazgeçilmeli” dedi.

3 Mart 2020 Saat: 01:01
Çerkezoğlu: Milyonlar iş bulma ümidini kaybetti
Çerkezoğlu: Milyonlar iş bulma ümidini kaybetti

İşsizliğin önlenmesi için üretime dayalı bir ekonomik model ve kalıcı istihdam politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirten DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Tümüyle ranta dayalı, istihdam yaratmayan, politikalardan vazgeçilmeli” dedi. 

Türkiye derinleşen ekonomik krizle boğuşurken, işsizlik 2008 ekonomik krizinden sonra en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Şubat ayında açıkladığı rapora göre, işsizlik oranı yüzde 13,4, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) verilerine göre ise bu oran yüzde 21. İşsizlik ve geçimsizlikten dolayı artan intihar vakaları da bu tabloyu gözler önüne seriyor. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK’in önümüzdeki dönem politikalarını ve işçilerin gündemini Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.  
‘ÖNCELİĞİMİZ ÖRGÜTLENMEK’ 
Emek ve demokrasi mücadelesi açısından önemli görevlerin kendilerini beklediğini belirten Çerkezoğlu, son genel kurullarında önümüzdeki 5-10 senenin yol haritasını çıkarttıklarını aktardı. Gelecek dönem açısından en önemli gündemlerinin örgütlenme olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, “Türkiye’de işverenden devletin tutumuna, yasalardan mahkemelere kadar her şey sendikalaşmanın önünde engel. Sendikalı olmak anayasal bir hak olmasına rağmen bu hakkı ortadan kaldırmak için işten çıkartma dahil her türlü baskıyı hayata geçiriyorlar. Bunu yaparken de cesareti hiç kuşkusuz ülkeyi yönetenlerden alıyorlar” dedi.  
Örgütlenmenin önündeki engelleri ortadan kaldırmak için mücadele vereceklerini belirten Çerkezoğlu, diğer yandan da bugüne kadar ilişki kurmakta zorlandıkları kesimlerle iletişim kuracaklarını söyledi. Genç işçilerin sendikal hareketin ön saflarında yer alması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, “Beyaz yakalılardan göçmen işçilere kadar işçi sınıfının tüm kesimlerini sendikalı bir mücadele sürecine katmak için bir örgütlenme sürecini önümüze koyduk” ifadelerini kullandı. 
‘KALICI İSTİHDAM YARATILMALI’ 
Ekonomik krizle birlikte işçilerin ücretlerinin baskılandığını belirten Çerkezoğlu, şunları söyledi: “İnsan onuruna yaraşır bir ücret, bölüşüm mücadelesi açısından önümüzde önemli görevler duruyor. Emeğimizin karşılığını alabildiğimiz, sendikal hak ve özgürlüklerin tanındığı ve demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlediği emeğin Türkiye’si mücadelesi için programlar çıkarıp bunu bütün sendikalarımız ile birlikte hayata geçirme kararımız var.” 
İşsizliğin Türkiye’nin en önemli sorunu olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, işsizliğin ekonomik bir veri olmanın ötesinde ülkenin geleceğini tehdit eden bir unsur olduğunu ifade etti. Özellikle genç ve kadın işsizlik oranlarına değinen Çerkezoğlu, her 4 gençten 1’inin işsiz, her 4 işsizden 1’inin de üniversite mezunu olduğunu belirtti. Genç ve kadın işsizliğine karşı etkili bir programın hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiren Çerkezoğlu, “İşsizlik ne işverenlere teşvik vererek önlenebilir ne ücretler baskılanarak önlenebilir. İşsizliğin önlenmesi için çalışma hayatının temel yapısal sorunlarını çözebilecek adımlar atılması lazımdır. Bunların başında da üretime dayalı bir ekonomik model ve politika, kalıcı bir istihdam politikasının hayata geçirilmesi lazımdır. Yani tümüyle ranta ve borca dayalı, aldığı borcu da betona gömen, istihdam yaratmayan bu politikalardan vazgeçilmesi lazım” diye belirtti.  
İNSANLAR UMUDUNU KAYBETTİ
Türkiye’de istihdamın daraldığını, ekonominin küçüldüğünü belirten Çerkezoğlu, işsizliğin önlenmesi için adım atılmadığı taktirde bu tablonun devam edeceğini söyledi. Bunlara bağlı olarak insanların iş bulma ümitlerini kaybettiğini ifade eden Çerkezoğlu, “İş bulma ümidini kaybetmek demek, aslında geleceğe, hayata dair umutlarını kaybetmek demek. Milyonlarca insan için durum böyle. Özellikle gençler açısından bu umutsuzluk, geleceğe dair kaygılar insanlarımızı intihar noktasına kadar getirebiliyor. İktidarın acilen bu konuda adım atması lazım” dedi. 
KIDEM TAZMİNATI  
Kıdem tazminatının fona devredilme meselesinin tekrar tekrar gündeme sokulduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, yaklaşık 50 yıldır tüm siyasi iktidarların bunu gündeme getirdiğini söyledi. Kıdem tazminatının iş güvencesinin dayanağı olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, kıdem tazminatının fona devredilmesi durumunda kazanılmış hakkın gasp edileceğini ifade etti. AKP iktidarının bütün ekonomik programlarında kıdem tazminatının fona devredilmesinin olduğunu belirten Çerkezoğlu, son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bunu gündeme getirdiğini aktardı. Kıdem tazminatının fona devriyle iktidarın kendisine kaynak sağlamak istediğini belirten Çerkezoğlu, “Krizden çıkış için üretime dayalı bir ekonomi, gelir dağılımı adaleti gibi adımlar atılması gerekir. Fakat iktidar krizin bütün faturasını işçilere, halka yüklemeye dönük politikalar uyguluyor. Bunlardan biri de kıdem tazminatına el uzatmak. Buna asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
MA / Tolga Güney - Semra Turan

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız