MERSİN - Çevreciler, Tarsus’ta Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali’nin yapımına ilişkin hazırlanan ÇED raporuna onay verilmesine tepki gösterdi.
MERSİN
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ve Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği (ÇEKSAM), Tarsus ilçesine bağlı Yeşil Mahallesi’nde Biçer Enerji Elektrik İnşaat Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali’ne tepki gösterdi. MERÇED dernek binasında yapılan toplantıda açıklamayı ÇEKSAM Başkanı Avukat Semra Kabasakal yaptı.
‘PROJE TAŞINMAZ ÜZERİNE YAPILMAK İSTENİYOR’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın salgını fırsat bilerek santral projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun onaylandığını belirten Kabasakal, “Yeterli bilimsel ve teknik çalışmalar yapılmadan tamamen ulaşım kolaylığı ve arazinin kolay elde edilebilirliği göz önüne alınarak, yer seçim kriterleri göz ardı edilerek, tarım alanlarından oluşan, yerleşim yerlerine yakınlığına uymayan ve orman alanlarına çok yakın arazi üzerine Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali kurulması planlanmaktadır. Santralin yapımı planlanan alanı olan Yeşil Mahallesi 1/1000 ölçekli onaylı imar planında Tarsus Belediyesine ait belediye hizmet alanına isabet etmektedir. Proje mevcut imar planı ile ruhsatlandırılamayacağı açıkça ortada olduğundan söz konusu taşınmaz üzerine böyle bir tesisin yapılması mümkün olmadığı halde, Tarsus Belediyesinin ve Tarsus halkının tüm itirazlarına rağmen yapılmak istenmektedir” dedi.
HASTALIK SAÇACAK
Proje bölgesinde aktif tarımsal faaliyetler sürdürüldüğünü aktaran Kabasakal, proje alanına çok yakın olan parsellerde birçok meyve bahçeleri bulunmakla birlikte zeytin yetiştiriciliği yapıldığını ifade etti. Kabasakal, “Proje zeytincilik yasasına aykırıdır. Biyokütle enerji santrallerinde, atık yakma tesisi olup buhar türbini ile enerji üretimi yapılması amaçlanmaktadır. Atık yakma sonucunda azot oksitler, kükürt dioksit ve partikül maddeler, dioksinler, formaldehit, benzen, kadmiyum, arsenik, krom ve kurşun oluşur. Ayrıca yüksek oranda dioksin ve furan, ağır metal ve diğer bazı toksinlerin salınması hava, su ve toprak kirliliğine neden olmaktadır. Biyokütle enerji santralinden salınan ağır metaller ve zehirli gazlar solunum, kalp hastalıkları, kanser, doğum kusurları ve diğer sağlık sorunlarının oluşmasına neden olacaktır” ifadesinde bulundu.
Santrale ilişkin ÇED raporunun iptali için dava açtıklarını söyleyen Kabasakal, projeye karşı mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerini belirtti.