Güncel

"Cezaevlerinde ölümlere rağmen, hala kalıcı bir çözüm üretilmiyor"

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Hasta Tutsaklar inisiyatifi eylemlerinin 278 haftasında basın açıklamasını yaptı.

6 Ocak 2020 Saat: 12:47
"Cezaevlerinde ölümlere rağmen, hala kalıcı bir çözüm üretilmiyor"
"Cezaevlerinde ölümlere rağmen, hala kalıcı bir çözüm üretilmiyor"

ANKARA

İnisiyatif adına açıklamayı okuyan İHD Ankara Şube Eş Başkanı Nuray Çevirmen “Hasta Mahpusların tedavi imkanlarının ortadan kaldırılması, hak ihlallerinin yoğun bir şekilde yaşatılması; cezaevlerinde telafisi mümkün olmayan ve geri dönülemeyen sonuçlara yol açmaktadır’’ dedi.

PİRHA'nın haberine göre, Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 278’inci haftasında Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutuklu Canan Utangaç’ın durumuna dikkati çekti.
İHD Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, tutuklu Utangaç’ın cezaevinde gıda zehirlenmesi yaşadığını, daha sonra vücudunda kaşıntılar oluştuğunu, teşhise göre zona hastalığı geçirdiğini söyledi.
“CEZAEVİ İDARESİ İLGİLENMEDİ”
Zona hastası olan Utangaç’ın Ekim 2018 de cezaevi kantininden aldığı sıcak su torbasının patlaması sonucu bacaklarında ikinci derece yanıklar oluştuğunu söyleyen Çevirmen, Utangaç’ın tutuklu bir hemşire tarafından sürekli pansumanının yapıldığını söyledi. Utangaç ile cezaevi idaresinin ilgilenmediğini aktaran Çevirmen, “Utangaç uzun süre ayakta durmakta, yürümekte zorluk çekmiştir ve buna rağmen sağlık raporu için ancak bir ay sonra doktora götürülmüştür” diye belirtti.
 AMBULANS YERİNE OTOBÜS
Utangaç’ın vücudundaki yanıkların tam düzelmeden, 4 Aralık 2018’de “Yoklamaya geç kaldığı için tutanak tutup, görüş yasağı konulur korkusuyla” ayağını boşluğa atması sonucu ranzadan beton zemine sırtüstü düştüğünü söyleyen Çevirmen, hastaneye kaldırılan Utangaç’ın ağrılarına rağmen yoğun bakımda eli kelepçeli olarak tutulduğunu belirtti.
Ameliyat geçiren Utangaç’ın, taburcu edildiği, gün cezaevine ambulansla götürülmesi gerekirken otobüsle götürüldüğünü söyleyen Çevirmen, “Oturamayan bir hasta güç bela ve acıdan bağıra bağıra hapishaneye sevk edilmiştir. Ameliyatlı hali ile cezaevinde arkadaşlarının bakımına muhtaç hale gelmiştir” açıklamasında bulundu.
Doktorların, Utangaç’a ameliyattan 2 ay sonra fizik tedaviye başlaması gerektiği söylediğini aktaran Çevirmen, “Heyettekiler, jandarmanın yanında dalga geçercesine ‘İnternetten kendin bakıp yap’ demişler” diye konuştu.
Çevirmen, “Canan Utangaç, kalıcı hasra oluşmaması için dışarıda tedavi görmelidir” dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız