28 Mayıs 1980 yılında faşistlerin başlattığı, 57 Alevinin katledildiği, 300'ünün ise yaralandığı, yüzlerce ev ve işyerinin tahrip edildiği, yağmalandığı Çorum katliamına ilişkin yürüyüş düzenlendi.
Çorum katliamının yıldönümünde Çorum'da düzenlenen anmada yaşananların sağ-sol ya da Alevi-Sunni çatışması değil devlet organizasyonuyla gerçekleşen bir katliam olduğuna dikkat çekilerek sorumluların yargılanması istendi. Kadeş Meydanına bir barış anıtı dikilmesi taleplerini de ekleyen Aleviler, mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.
28 Mayıs 1980 yılında faşistlerin başlattığı, 57 Alevinin katledildiği, 300'ünün ise yaralandığı, yüzlerce ev ve işyerinin tahrip edildiği, yağmalandığı Çorum katliamına ilişkin yürüyüş düzenlendi.
'PİR SULTANLAR ÖLMEZ, TÜRKÜLER SUSMAZ'
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Çorum Şubesi önünde bir araya gelen yüzler Kadeş Meydanına yürüdü. Sık sık, "Çorum'u unutma unutturma", "Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek", "Pir Sultanlar ölmez, türküler susmaz", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı etkinliğe Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Çiçek Otlu, Celal Fırat, HDP Çorum il yöneticileri, Alevi kurumları, demokratik kitle örgütleri katıldı.
ÇERAĞ UYANDIRILDI, SEMAH DÖNÜLDÜ
Yürüyüşün ardından katledilenler için saygı duruşunda bulunuldu, çerağ uyandırıldı. Okunan deyişlerle birlikte semah dönüldü.
'SAĞ-SOL, ALEVİ-SUNNİ ÇATIŞMASI DEĞİL, DEVLETİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ BİR KATLİAM'
Ardından Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy basın metnini okudu. Katliamın sorumlularının yargılanması gerektiğini söyleyen Aksoy, Çorum katliamının önce sağ-sol çatışması sonra da Alevi-Sunni çatışmasına dönüştürüldüğünü hatırlattı. '80 askeri faşist darbesinin nedenleri arasında Çorum katliamının gösterildiğine dikkat çeken Aksoy, katliamın sağ-sol çatışması ya da Alevi-Sunni çatışması değil devlet organizasyonuyla gerçekleştiğinin altını çizdi.
'ÇEKİLEN ACILARI UNUTMADIK, SORUMLULAR YARGILANSIN'
En temel taleplerinin Çorum katliamı dosyalarının bir bütün halinde yeniden açılması, gerçek sorumluların yargı önüne çıkarılması ya da tespit edilmesi olduğunun altını çizen Aksoy, "Çorum katliamında işkence ile öldürülen kadınlar, yakılan insanlar, kesilip tarlalara atılan gençlerimizi unutmadık, unutmak istemiyoruz. Çekilen acıları unutmadık ve unutturmak da istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
'KADEŞ MEYDANINA BARIŞ ANITI DİKİLSİN'
Bir diğer taleplerinin ise Kadeş Meydanına bir barış anıtı dikilmesi olduğunu anımsatan Aksoy, "Bu anıt, geçmişte yaşananları unutturmayacağı gibi, gelecekte de bu acıların tekrarını engelleyecektir" dedi. Aksoy, şöyle devam etti: "Bu topraklar, kadim kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Bu topraklar, tarihin en eski imparatorluklarından Hititlerden, Cumhuriyetimize kadar onlarca kadim kültüre, halka ve inanca yurt olmuştur. Bu topraklar, tüm canları eşit ve kardeş gören, farklılıklara saygı duyan; Hacı Bektaş-ı Veli'ye, Erenlere ve bütün canlara da, çekilen acılara rağmen, kucak açmıştır. Siz bütün canların huzurunda, tekrar ettiğimiz gerçekler ve yinelediğimiz talepler, bu toprakların üzerinde yaşayan ve yaşayacak, farklı yolları yürüyen bütün canların birliği ve dirliği içindir. Bu gerçeklerin ve taleplerin gereği, sorumluluğu da idari ve adli makamlar başta olmak üzere, bütün insanlığa aittir. Bizler, her sene anmamızı gerçekleştirip, yolumuzu yürümeye devam ederek sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz."
(ETHA)