Bursa’da bulunan CP Piliç patronu, asgari ücretin 1300 TL’ye çıkarılmasını gerekçe göstererek, işçilere verilen dört maaş ikramiyeyi kaldıracağını duyurdu. Duruma tepki gösteren kesimhane bölümü işçileri 24.00-08.00 vardiyasınd
Hükümetin asgari ücrete yaptığı zammın faturasu yine işçi ve emekçilere çıkıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantıları sürerken, Bursa’da CP Piliç patronu asgari ücrete yapılacak zammı gerekçe göstererek işçilere verilen ikramiyelerin kesileceğini duyurdu. İşçilere fabrika yönetimi tarafından tebliğ edilen kağıtlarda ikramiyelerin kaldırılacağı, yeni bir sözleşme hazırlanacağı ve bu tebliğ kağıtlarının 6 gün içerisinde imzalamaları istendi. İşçilere dağıtılan kağıtların sadece bir tebliğ kağıdı olduğu, sözleşme yerine geçmediği iddia edildi.
Dağıtılan kağıtlarda ise şu ifadeler yer aldı: “Şirketimizin kararlılığını ve şirketimizle aynı sektörde faaliyet gösteren firmalarla rekabetimizi artırmak, kaliteli üretim ve iş gücü istihdamı sağlamak amacıyla şirketimizin bugüne kadar uygulamakta olduğu brüt 12 maaşa ek dört maaş ikramiye uygulaması, 01.01.2016 tarihi itibariyle brüt 12 maaş uygulamasına geçilecektir.”
CP’nin Bursa İnegöl’de bulunan kesimhane bölümü işçileri, duruma tepki göstererek 24.00-00.08 vardiyasında toplu çıkış yaptı. Fabrika bahçesinde toplanan işçiler, yönetimin kendilerini kandırmak istediğini vurguladı. Dağıtılan kağıtları imzaladıkları takdirde sözleşme yerine geçeceğini vurgulayan işçiler, “Madem bir bilgilendirme kağıdı, o zaman sözlü olarak bilgilendirsinler bizi” dedi. Kağıtta yer alan ifadelerin ikramiyelerin yok olması anlamına geldiğini ifade eden işçiler, “Bu duruma karşı direneceğiz” dedi.
CP işçilerinin eylemine DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Levent Gökçek ve Bursa temsilcileri de destek verdi. Burada işçilere seslenen Levent Gökçek, “İmzalatılmak istenen bu kağıdı kesinlikle imzalamamalısınız. Aksi takdirde kazanılmış olan tüm haklarınızın elinizden alınması anlamına gelir. Bu saldırıları birlik olursak geri püskürtebiliriz. Birlik olmalıyız fabrika içinde ve Gıda-İş’te örgütlenmeliyiz. İçeride sendikasız hiçbir işçi kalmamalı” dedi. Gıda-İş yöneticileri fabrika girişinde işçilerle bir toplantı gerçekleştirdi.
KADIN İŞÇİLERE BASKI
Sendikalı oldukları için baskı gördüklerini anlatan CP’de çalışan kadın işçiler, “Bizleri bilerek hep gece vardiyasına bırakıyorlar. Çalışma saatleri içerisinde sürekli yerlerimiz değiştiriliyor. Böyle yaparak bizleri bıktırmaya ve istifa etmeye zorluyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar istifa etmeyeceğiz” dedi. Fabrikadaki müdürlerin sendikasız işçilere ‘Siz üye olmayın, yanımızda durun istediniz zaman izin veririz size, her konuda yardımcı oluruz’ dediğini aktaran işçiler, “Biz bu yola bir kere çıktık sonucu ne olursa olsun sonuna kadar gideceğiz” dedi.
Uğur ÖKDEMİR/Evrensel