Güncel

Danimarka’da, Türkiye’nin “İstanbul Sözleşmesi”nden çekilmesi protesto edildi

Türkiye'de İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesine karşı kadınların eylemleri sürerken, bir grup kadın tarafından Kopenhag’daki Belediye Meydanı’nda protesto eylemi gerçekleştirilip, basın açıklaması okundu.

28 Mart 2021 Saat: 15:36
Danimarka’da, Türkiye’nin “İstanbul Sözleşmesi”nden çekilmesi protesto edildi
Danimarka’da, Türkiye’nin “İstanbul Sözleşmesi”nden çekilmesi protesto edildi

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen gösteride, Türkiye’nin “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen asıl adı “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden ayrılması protesto edildi.

Eski Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Yıldız Akdoğan ve eski Sosyalist Halk Partisi Milletvekili Özlem Çekiç’in de destek verdiği protesto eyleminde konuşmasını Danca olarak yapan Akdoğan, Türkiye’de yaşanan kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine dikkat çekti.

Türkiye’de bazı çevrelerce kadınlara şiddet uygulayan erkeklerin “kahraman” gibi karşılandığını savunan Akdoğan, “Gerçek bir erkek önce insan olmasını öğrenmeli. Benim açımdan gerçek bir erkek karısını, çocuğunu ya da sevgilisini döven ya da öldüren değil karısına, çocuklarına, sevgilisine ve ailesine saygı duyan ve onları onurlandırandır.” dedi.

Erkeği de bir kadının doğurduğunun altını çizen Akdoğan, kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin son bulmasını ve Türkiye’nin yeniden “İstanbul Sözleşmesi”ne dahil olmasını istedi.

Kopenhag’daki Belediye Meydanı’nda düzenlenen protesto gösterisi bireysel olarak eski Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Yıldız Akdoğan, Canan Atıcı, Şilan Deniz Teyhani Killa, Çiğdem Olgun, Alis Fitzsimons ve Sofia Lykke Meile tarafından düzenlendi.

Danimarka Kürt Kadınlar Derneği’nden Saime Bilen İnanç’ın da konuşma yaptığı etkinlikte, basın bildirisi Şilan Deniz Teyhani Killa tarafından okundu. 

"İstanbul Sözleşmesi, kadınlara, LGBTQ + topluluğuna ve erkek egemen devlet sisteminden her zaman zarar gören çocuklara yönelik her türlü şiddeti önlemeyi ve bunlarla mücadele etmeyi amaçlamaktadır. Sözleşme, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin İstanbul'daki toplantısında kabul edilmişti.Türkiye, 24 Kasım 2011' de anlaşmayı onaylayan ilk ülke olmuştu " denilen açıklamada, sözleşmenin fesh edilmesinin kadına şiddeti daha da artıracağına dikkat çekildi. 2021 yılının ilk 79 gününde 77 kadının, her gün ortalama 3 kadın öldürüldüğü vurgulanan açıklamada, sözleşmenin yasal olarak feshi, Türkiye’de kadına şiddeti ve LGBTQ+ nefretini daha pekiştireceği ifade edildi.
Açıklamada şunlar vurgulandı:
"Türkiye'deki kadın hakları savunucuları, kararı hem yasadışı hem de geçersiz olarak nitelendirirken, avukatlar, Turkiye’nin yeni bir yasa çıkarmadan uluslararası bir antlaşmadan çekilmesini anayasanın 104üncü Maddesine olarak mümkün olmadığını söylüyorlar. Türkiye'de binlerce insan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararını protesto etmek için sokağa çıktı. Avrupa birliği ülkeleri Turkiye’de kadına şiddeti ve LGBTQ+ nefretini pekiştiren demoktarik olmayan bu uygulamalara karşı daha net bir tavır almalıdır. İstanbul Sözleşmesi ile ilgili endişeleri olan tek ülke Türkiye değil. AB'nin altı üyesi (Bulgaristan, Macaristan, Çek Cumhuriyeti Letonya, Litvanya ve Slovakya) İstanbul sözleşmesini onaylamadı. Son olarak Polonya, bu sözleşmenin tüm topluma eşcinselliği empoze edebileceğini söyleyerek sözleşmeden çekilmek için adımlar attı. Feminizm enternasyonel bir harekettir ve dünyada erkek egemen devlet sistemine karşı sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz. İstanbul sözleşmesi bizimdir. Bu karar bizim için yok hükmündedir."

İstanbul Sözleşmesi nedir?

Asıl adı “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan İstanbul Sözleşmesi, 2011’de İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 121. toplantısında kabul edildi.Sözleşme, Türkiye dahil 34 ülke tarafından yürürlüğe konuludu. İlk imzacılar arasında yer alan Türkiye, 19 Mart 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı “Cumhurbaşkanlığı Kararı” ile sözleşmeden ayrıldı.


Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız