18 Ekim'de evinde özel harekatçı polis Y.M'ın silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Delik Doğan'ın ölümüyle ilgili dava Çağlayan Adliyesi'nde görüldü.
İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı Armutlu Mahallesi'nde 18 Ekim'de evinde özel harekatçı polis Yüksel Moğultay'ın silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Delik Doğan'ın ölümüyle ilgili dava Çağlayan Adliyesi'nde görüldü. Polis, davayı izleyemeye gelenlere cop, biber gazı, plastik mermi ve tazyikli su ile saldırdı, 22 kişiyi gözaltına aldı.
Hatay, Gaziantep, Adana, Diyarbakır baro başkanları, İstanbul Barosu adına sözcü Hasan Kılıç'ın yanı sıra davaya 300 avukat müdahil oldu. Yurt dışından davayı izlemeye gelen avukatlar yer kalmadığı için içeri alınmadı.
MİLLETVEKİLLERİ DE İZLEDİ
Mahkemeyi izlemeye gelenler arasında, Sami Elvan, Gülsüm Elvan, HDP milletvekili Hüda Kaya, CHP milletvekilleri Selina Doğan, Ali Haydar Doğan, Gamze İlgezdi, Hilmi Yarayıcı, İlhan Cihaner ve Uluslararası Barış Delegasyonundan Ekvadorlu eski bakan Andrade Francisco Velasco vardı.
DİLEK DOĞAN'IN AĞABEYİ DE GÖZALTINA ALINDI
Adliye girişinde aralarında Dilek Doğan'ın yakınlarının da bulunduğu bir grup, içeri girmek istedi. Ancak polis, sadece Dilek Doğan'ın ailesinin adliyeye girebileceğini belirterek, grubu içeri almadı. Bunun üzerine grup ile polis arasında arbede yaşandı. HDP ve CHP başta olmak üzere çok sayıda siyasi parti ve STK'ların da adliye bahçesine girişi devam ettiği sırada, açıklama yapmak isteyen gruba, polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Bu sırada Dilek Doğan'ın ağabeyi Emrah Doğan da polisler tarafından darp edilerek, gözaltına alındı.
Adliye önünde toplanan yurttaşlar, Dilek Doğan'ın fotoğraflarının bulunduğu dövizler ile "Adalet istiyoruz" yazılı dövizleri taşırken, adliye önünde gerginlik sürüyor.
AVUKATLARA GAZLI MÜDAHALE
Polis şefi stajyer avukatlar ve davayı izlemeye gelen vatandaşları ‘hakimin talimatı yok’ diye içeri almak istemedi.
Güvenlik Dilek Doğan’ın anne ve babasını duruşma salonunun önüne ‘Talimat var’ diyerek almak istemedi. Ancak avukatlar itiraz edince aile salonunun önüne alındı. Güvenlik stajyer avukatları almak istemeyince salon önünde yaşanan arbedede avukatlara gazla müdahale edildi. Hakim avukatların mahkemeye alınmamasına dair bir kararının olmadığını belirtti.
CHP’Lİ VEKİLLER VE POLİS BİRBİRİNE GİRDİ
Yaşanan arbede sonrasında hakim ‘duruşma salonunu boşaltıyoruz’ dedi avukatlar çıkmayacaklarını belirtti. Mahkeme heyeti daha büyük bir salona geçmek için mahkeme salonundan çıktı. Dava büyük salona alında ancak salona basın, stajyer avukatlar ve vatandaşların girmesi engellenince, CHP’li vekiller ve polis birbirine girdi. Yeni salona geçilirken avukatlar, gazeteciler ve izleyiciler 3 tane polis ve güvenlik bariyerinden geçti. İlk polis/güvenlik noktasında çıkan arbede sonrasında gaz sıkıldı.
SANIĞI GÖRÜNCE FENALAŞTI
Duruşma salonuna girildiğinde Dilek Doğan’ın annesi 'Dileğim, yavrum, bebeğim' diye feryatla ağlamaya başladı. Sanığı gören Doğan’ın annesi fenalaştı.
Hatay, Gaziantep, Adana, Diyarbakır baro başkanları, İstanbul Barosu adına sözcü Hasan Kılıç'ın yanı sıra davaya 300 avukat müdahil oldu. Yurt dışından davayı izlemeye gelen avukatlar yer kalmadığı için içeri alınmadı.
Doğan'ın ölümüne ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında, operasyona katılan polis memuru Y.M.’nin ifadesi alınmış ve tutuklanma talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmişti. Hakimlik, polis memuru Y.M.’nin adli kontrolle serbest bırakılmasına karar vermişti.
SAVCI 26. 5 YILA KADAR HAPİS İSTEDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından polis memuru Y.M.'nin 'Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi' suçundan 20 yıldan 26.5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Doğan’ın vurulmasından önce polis memuru Y.M. ile aralarında yaşanan sözlü tartışmanın diyaloglarına da iddianamede yer verilmişti.