Sendikalaştıkları için işten atılan Birleşik Metal-İş üyesi Özer Elektrik işçileri 56 gündür direniyor.
Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bulunan Özer Elektrik’te Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi sürüyor. Direnişten rahatsız olan patronların, mülki amirlerin ve kolluk güçlerinin baskısı ise arttı. Direnişin kazanımla sonuçlanmasının sendikasız çalışmanın hakim olduğu bölgeye sendikaların girmesinin önünü açacağını dile getiren Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Sekreteri Engin Kulu, direnişle dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.
Dilovası’da bulunan İMES Sanayi Sitesinde kurulu fabrikada, sendikanın yetki için başvurduğu 27 Temmuz’da 10 işçinin işten atılması üzerine başlayan direniş 56 günü geride bıraktı. Direnişle ilgili gazetemize konuşan Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Sekreteri Engin Kulu, içerde çalışan ve dışarıda direnişte olan işçiler üzerindeki baskının arttığını belirterek “Çalışan işçilere kıdem ihbar ve sendikadan istifa baskısı yapılıyor. Sendikadan istifa yaşanmadı ama baskı nedeniyle tazminatını alıp işten ayrılanlar oldu” dedi. İMES Bölge Genel Müdürlüğünün direnişin bitirilmesi için Özer Elektrik patronuna “Maddiyse maddi direnişi bitirmek için ne gerekiyorsa yap, biz de destek olalım” dediğini, jandarmanın da pandemiyi ileri sürerek baskı ve tacizde bulunduğunu aktaran Kulu, baskılar nedeniyle kaymakam ve belediye başkanıyla görüşme yaptıklarını söyledi.
'BİZİ KAPIDAN UZAKLAŞTIRMAK İSTİYORLAR'
İşçilerle birlikte yaptıkları görüşmede kaymakamın kendilerine Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’nu ileri sürerek direnişi bitirmelerini istediğini dile getiren Kulu, şöyle devam etti: “Biz de karşı argümanlarımızı söyledik. Hukuk dışı değil ve kapıda durmaya devam edeceğiz dedik. Mülki amirsiniz sizin göreviniz işçilerin hak kaybını engellemek. Hukuksuzluğu giderecek adımlar atmak. Ama siz bizi kapıdan uzaklaştırmak istiyorsunuz kabul edemeyiz dedik.”
Belediye Başkanının ise “Otelleri var” gibi sözler söyleyerek sendikaları karaladığını, patronların zor durumda olduğunu krediyle ayakta durduğunu anlattığını ifade eden Kulu, “Zaten kendisi Çolakoglu’nun müteahhitliğini yapan biri ve daha önce adı işçilerin haklarını ödemediği iddialarıyla gündeme gelmişti” diye konuştu.
'HİÇBİR BİLDİRİ YERE ATILMADI'
İMES bölgesinde direnişe sahip çıkılması çağrısıyla bildiri dağıttıkları bilgisini veren Kulu, şunları söyledi: “Sanayi bölgesinde sendikasız yüzlerce fabrika var. Sadece cuma namazında iki bine yakın işçi geliyor. Bildirilerimiz yetmedi sesli çağrı yaptık. Engellemeye çalıştılar ama başaramadılar. Bir tane bile bildirimiz yere atılmadı. İMES işçileri ‘Yanınızdayız’ diye destek verdi.” Dilovası’da da bildiri dağıttıklarını ve bu dağıtımların kaymakamla yapılan görüşmede gündeme geldiğini kaydeden Kulu, “Kaymakam camide bildiri dağıtıp ayaklanmaya çağırmışsınız dedi. Dilovası halkına seslenmişsiniz dedi. Biz dayanışma ve desteğe çağırmamız ayaklanma mı oluyor diye sorduk. Biz gücümüz yettiğince direnişe devam edeceğiz” diye konuştu.
Siyasi partilerin, derneklerin, sendikaların ve emek örgütlerinin dayanışmaya geldiğini, DİSK’in desteğinin sürdüğünü aktaran Kulu, şu çağrıyı yaptı: “Fabrika içinde de dışında da baskı var. Ama dışarıda direnişin bitmesi halinde içerideki baskı daha da artacak. Arkadaşlarımız bu bilinçle direnişe devam ediyor. Ancak direnişteki arkadaşlarımız maddi olarak, ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşıyor. Şube olarak fabrikalardan dayanışma topladık ve bunları ileteceğiz. Biz bu direnişi İMES’te kazanıma dönüştürmeyi hedefliyoruz. Önemli bir direniş. Pandemi koşullarında bir direniş sürdürüyoruz, eylem yapıyoruz. Bu İMES’teki fabrikalar açısından önemli bir etkiye sahip. Direnişin kazanımla sonuçlanması sendikasız çalışmanın hakim olduğu bölgeye sendikaların girmesinin önünü açacaktır. Ayrıca emek örgütleri açısından da iyi duygularla karşılanıyor, işçilerin mücadele etmesi moral veriyor. Bu mücadeleyi yaygınlaştırmalarını, maddi manevi destek olmalarını istiyoruz.”
Kaynak: Evrensel