Güncel

DİSK Basın İş: Özgürlüklere ve gazetecilere sahip çıkalım

DİSK Basın İş, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaparak tutuklu gazetecilere dikkat çekti.

3 Mayıs 2017 Saat: 12:37
DİSK Basın İş: Özgürlüklere ve gazetecilere sahip çıkalım
DİSK Basın İş: Özgürlüklere ve gazetecilere sahip çıkalım

Kerim EREN

DİSK Basın İş 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde hapishanelerdeki gazetecilere özgürlük istemek için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. 

"Gazetecilere Özgürlük" pankartının açıldığı açıklamada, "Ahmet Şık'a adalete özgürlük", "Özgür basın özgür ülke" dövizleri taşınarak "Özgür basın susturulamaz" sloganı atıldı. DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde açıklama için İstanbul Adliyesini seçmelerinin sebebini şu sözlerle dile getirdi: "Zamanımızın çoğu adliyelerde geçtiği için burada açıklama yapma gereği duyduk. Basın ve ifade özgürlüğü önündeki engellemelerin kalkmasını istiyoruz."

Açıklamayı okuyan Ceyda Karan da, basın özgürlüğünün sadece bir söz ya da istatistik olmadığını ifade etti. Basın özgürlüğünün demokrasi için, insan haklarının tanındığı bir düzen için ön koşul olduğunu söyleyen Karan, tutuklu gazetecilerle, yargılanan gazetecilerle, kalemi makinesi elinden alınan gazetecilerle; Türkiye'de yaşayan her yurttaşın da söz hakkının kısıtlanmış olduğunu söyledi. 

Karan "Gazetecilik savcılara değil, tarihe tanıklık etmektir. Gazeteci kamuoyunu ilgilendiren konuları haberlerinde anlatır. Meslek örgütleri ise baskıların bu denli arttığı bir dönemde en az iktidar kadar cüretkar olmalı, statükolara değil özgürlüklere sahip çıkmalıdır. Basın kuruluşlarının kapatılmadığı, gazetecilerin baskıya maruz kalmadığı bir ülke için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz."

'TUTUKLU GAZETECİLER TECRİT KABUL EDİLEMEZ'

Hapishanedeki gazeteciler adına ise Ertuğrul Mavioğlu konuştu. Adliyeyi mezbahaya benzeten Mavioğlu, "İnsanları tutuklamaktan, halkın haber alma özgürlüğünü ve haber alma hakkını ellerinden almaktan bıkmadılar, yorulmadılar" diye başlayan Mavioğlu, tutuklu Gazeteci Ahmet Şık'ın 5 sene önce tutuklandığını da hatırlatarak şimdiki koşulların çok daha ağır olduğunu söyledi. Mavioğlu, tutuklu gazetecilerin kitap, mektup haklarından yoksun olduklarını ve tecrit koşullarında tutulduklarını kaydederek, "Okuma ve yazma hakları ellerinden alındı. Bir gazeteciye verilecek en ağır ceza verildi. Bunun karşısında hukukun kalmadığı arkamızdaki adliyeden hiçbir beklentimiz kalmamış durumda. Biz esas itibariyle Türkiye'de halkın haber alma hakkına sahip çıkan insanlardan güçlü bir savunma bekliyoruz" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız