DİSK/Gıda-İş Sendikası hamile işçilerin analık ödeneği alması için ‘90 gün prim’ ödemesi koşulunun kaldırılmasını istedi.
Hamile kadın işçilerin Ekmek ve Gül’e gönderdiği sorular üzerinden Sendika Uzmanı Onur Bakır’ın dikkat çektiği hamile işçilerin analık ödenekleri hakkına dair Gıda-İş Sendikası açıklama yaptı. DİSK/Gıda-İş hamile işçilerin analık ödeneği alması için ‘90 gün prim’ ödemesi koşulunun kaldırılmasını istedi.
DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Ozak imzasıyla yayımlanan açıklamada, kendi istek ve iradeleri dışında ücretsiz izne çıkarılan ya da kısa çalışma kapsamına alınan kadın işçilerin sigorta primleri yatırılmadığı için ciddi bir mağduriyetle karşı karşıya olduğu belirtilerek, bir maddelik bir yasa değişikliği ile kadın işçilere “prim şartı aranmaksızın” analık ödeneği hakkının tanınması istendi.
"90 GÜN PRİM KOŞULU KADINLARI MAĞDUR EDİYOR"
Açıklama tamamı şöyle:
“Pandemi süreci hak kayıplarında hız kesmiyor. Pandemiyi bahane eden patronlar ücretsiz izin ve kısa çalışma dayatmasıyla kadın işçilerin mağduriyetini daha da derinleştiriyor. Kendi istek ve iradeleri dışında ücretsiz izne çıkarılan ya da kısa çalışma kapsamına alınan kadın işçiler sigorta primleri yatırılmadığı için ciddi bir mağduriyetle karşı karşıyalar! Bu durumda olan kadın işçilerin birçoğu analık ödeneği almak için 'Son bir yılda 90 gün prim ödenmesi' koşulunu pandemi nedeniyle karşılayamadıkları için mağdur ediliyor. Gebeliği pandemiden önce ya da pandemi sırasında başlayan birçok kadın işçi analık iznine ayrılması gereken 32. haftaya yaklaştı.
"BİR MADDELİK YASA DEĞİŞİKLİĞİ İSTİYORUZ"
Her fırsatta kadınlara 3 çocuk çağrısı yapan AKP hükümeti; kadını istihdamın dışına itmenin en önemli enstrümanı olan 'analık' dahi sömürü düzenine sunuluyor.
Bu kanunda yapılacak bir değişikle bu mağduriyetin giderilmesi ve pandemi nedeniyle sigorta primleri yatırılmayan kadın işçilerin de analık ödeneği hakkından yararlanabilmesi sağlanmalıdır.
DİSK/Gıda-İş Sendikası olarak bir maddelik bir yasa değişikliği İle kadın işçilere 'prim şartı aranmaksızın' analık ödeneği hakkının tanınmasını istiyoruz. Meclis'te bu hak kaybına yönelik adım atılmasını ve bu durumun takipçisi olacağımızı belirtiyoruz!"
Kaynak: Ekmek ve Gül