DİSK'in TBMM önünde gerçekleştirmek istediği torba yasa açıklaması polislerce engellendi. Birleşik Metal-İş üyelerinin sendika binası önünde toplanması da polis engeline takıldı.
DİSK’in 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasbetmeye yönelik torba yasa tasarısına karşı Meclis önünde eylem yapması engellendi. İki konfederasyon yöneticisiyle birlikte Meclis içinde açıklama yapan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yasanın geri çekilmesini istedi. Çerkezoğlu, genel bir iş bırakmanın gündemde olup olmadığı sorusu üzerine Türk-İş ve Hak-iş ile yaptıkları ortak açıklamaya atıfta bulunarak, diğer konfederasyonların bunun arkasında durması gerektiğini söyledi.
DİSK, Meclis Genel Kurulu’na gelen 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmeye yönelik torba yasa tasarısına Meclis önünde eylem yapmak istedi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK’e bağlı sendikaların başkanları basın açıklaması yapmaması için polis Meclis çevresinde sıkı önlemler aldı. Meclis önüne kimsenin yaklaşmasına izin verilmezken, gazetecilerin görüntü alması kalkanlarla engellendi.
İki minibüs ile Meclis önüne gelen DİSK yöneticileri, araçtan indikleri gibi polis ablukasına alındı. Meclis önünde bekleyen CHP, TİP ve HDP milletvekilleri sendika yöneticilerinin gözaltına alınmasını engellemeye çalıştı. Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı ters kelepçelenerek gözaltına alındı ve serbest bırakıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da gözaltına alınmaya çalışıldı.
ÜÇ DİSK YÖNETİCİSİ GİREBİLDİ
Burada yaşanan arbedenin ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ile DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan milletvekilleri ile birlikte Meclis’e girdi. Meclis’te basın açıklaması yapan Çerkezoğlu, “Sabah erken saatlerden itibaren şubelerimizden, sendika binalarından buraya gelmeye çalışan arkadaşlarımızın önü kesildi. Şubelerde bekletildiler. Buraya sınırlı sayıda arkadaşımızla geldiğimizde de Meclis kapısında basın açıklaması yapmamız engellendi” dedi.
‘İŞÇİYİ KORUYACAK HİÇBİR DÜZENLEME YOK’
Kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen yasa teklifinde içeriğinde onlarca maddede işverenlere teşvikler, destekler olduğunu belirten Çerkezoğlu, “İşsizlik Sigortası Fonu’ndan patronlara yapılan ödemelerin daha da artırılması var. Kurumlar vergisin 5 puan düşürülmesi var. Suç işleyerek kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlere teşvikler, ödüller var. Ama işçiler açısından numunelik de olsa bir tane iyileştiren madde yok. Örneğin gelir vergisinin azaltılması, asgari ücretten vergi alınmaması, temel tüketim maddelerinden KDV alınmaması yok. Pandeminin yarattığı yıkımdan işçiyi, emekçiyi koruyacak hiçbir düzenleme yok” dedi.
TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ AÇIKLAMANIN ARKASINDA DURMALI
Gazetecilerin genel bir iş bırakmanın gündemde olup olmadığı sorusuna ise Çerkezoğlu şöyle yanıt verdi: “Dün üç konfederasyon olarak bu çerçevede itirazlarımızı dile getiren bir yazılı açıklama yaptık. Bu son derece önemli bir irade beyanıdır. Görüşmelerimiz devam ediyor diğer konfederasyonlarla. Dün ortaya koyduğumuz bu iradenin işyerlerinden başlayarak hep birlikte ileriye taşınması, bütün eylem ve etkinliklerle Türkiye işçi sınıfının iradesinin net bir biçimde ortaya konulması, bu torba yasa geri çekilene devam edecektir.” Çerkezoğlu, diğer konfederasyonların da dünkü açıklamanın arkasında durarak gereğini yapması gerektiğini dile getirdi.
"TORBA YASAYI GERİ ÇEKİN"
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, torba yasaya karşı TBMM Dikmen kapısında yapmak istedikleri açıklamanın engelenmesine tepki göstererek, "25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmeye yönelik torba yasa tasarısına karşı işyerlerindeki ve meydanlardaki eylemlerimizin ardından DİSK'in TBMM önünde yapmak istediği basın açıklaması şiddet uygulanarak engellendi" denildi.
"Öncelikle Anayasal bir hak olan basın açıklamasına yönelik bu tahammülsüz tutumu, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bu hukuk dışı eylemi kınıyoruz” diyen Çerkezoğlu, "TBMM kapısında engellenen basın açıklaması, meclis önüne gelerek bizlerle dayanışma gösteren milletvekilleriyle beraber Genel Sekreterimiz Adnan Serdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcımız Remzi Çalışkan'ın katılımıyla TBMM içinde gerçekleştirildi" dedi.
DİSK’in TBMM'deki sürecin takipçisi olarak daha sonraki günler için de eylem takvimini oluşturacağını ifade eden Çerkezoğlu, şunları söyledi:
“Başta iktidar partisi olmak üzere TBMM'deki tüm partilere çağrımız işçi sınıfının en temel haklarını tırpanlamaya yönelik bu torba yasanın derhal geri çekilmesidir.”