DİSK, Meclis’te görüşmeleri süren, “kiralık işçiliği” yasallaştıran kanun tasarısını protesto etti.
İşçi sendikalarının “kölelik yasası” olarak nitelediği, ‘İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi. DİSK, kanun tasarısını protesto ederek, köleliğe karşı direneceklerini açıkladı.
İnsan pazarları oluşturuluyor
"Köle Değil İşçiyiz, Kiralık Köleliğe Hayır" pankartı açan DİSK üyeleri, Meclis’in yakınındaki Akay Kavşağı’nda protesto eylemi yaptı. "AKP Yasanı Al Başına Çal", "Zam, Zulüm, İşkence İşte AKP" sloganları atan kitle, üzerinde “AKP’nin istihdam balonu” yazan balonlar taşıdı. Tasarının Meclis Genel Kurulu’ndan da geçmesi halinde, “kiralık işçilik”in mevzuata gireceğini belirten DİSK üyeleri, buna izin vermeyeceklerini kaydetti.
Simsarların talebi
Bu yasa tasarısının bir avuç işçi simsarının ve onlardan işçi kiralayacak bir avuç sermayedarın talebi olduğunu ifade eden Beko, “Özel İstihdam Büroları köle pazarlarıdır. Özel İstihdam Büroları İle geçici iş ilişkisi oluşturulması insan ticaretidir. İnsan ticareti, tarihteki en büyük insanlık suçlarından biridir” dedi. Beko, konuyla ilgili olarak toplanan Üçlü Danışma Kurulu’nda hiçbir mutabakat olmamasına rağmen, bu yasa teklifinin Meclis’e gönderildiğine ve komisyonlardan apar topar geçirildiğine dikkati çekti.
Mücadele gerekçemiz: “kölelik”
“Görmeyen gözler görsün, duymayan kulaklar duysun” diyen Beko, mücadelelerinin 20 temel gerekçesini şöyle sıraladı:
*İş güvencesi ortadan kalkacaktır.
*Kıdem Tazminatı fiili olarak yok edilecektir. İhbar tazminatı ortadan kaldırılacaktır.
*1-9 arası işçi çalıştıran iş yerlerinde 5 işçiye kadar, 10’un üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde yüzde 25 oranında kiralık işçi çalıştırılabilecektir. 15 milyon işçinin 7 milyonu kayıt dışı kalacaktır. Böylece kayıtlı istihdamın nerdeyse yarısı bu kölelik büroları aracılığı ile güvencesiz çalıştırılacaktır.
*Kural dışı, güvencesiz ve esnek çalışma biçimleri kural haline gelecektir.
*Sendikal örgütlenmeler çok ciddi kan kaybedecektir.
*İşverenlerin işten çıkarma maliyetleri düşecektir, işçiler istenildiği gibi kullanılıp kapı önüne konulacaktır.
*İddia edildiği gibi kayıt dışı istihdam düşmeyecektir.
*Gelir, emeklilik, yıllık izin ve sağlık ile ilgili bütün haklar tamamen ortadan kalkacaktır. *Çalışma yaşamı tamamen hukuk dışı bir hal alacaktır.
*İşverenler, Özel İstihdam Büroları’ndan işçi kiralama hakkı kazandığında, 'kadrolu' işçilerin üzerinde sürekli bir baskı oluşturacaktır..."
Eylem sonunda üzerinde “AKP'nin istihdam balonu” yazan balonlar patlatıldı.