Güncel

DİSK'ten SGK'ya: Hukuka aykırı genelge işlemden kaldırılmalıdır

DİSK, SGK Başkanlığı'na yazı göndererek Covid-19'u "hastalık" olarak gören genelgenin işlemdem kaldırılmasını ve Covid-19'un "meslek hastalığı" olarak tanımlanmasını istedi.

2 Haziran 2020 Saat: 09:05
DİSKten SGKya: Hukuka aykırı genelge işlemden kaldırılmalıdır
DİSK'ten SGK'ya: Hukuka aykırı genelge işlemden kaldırılmalıdır

Covid-19 için "iş kazası/meslek hastalığı" olarak değil "hastalık" olarak provizyon alınması gerektiğini bildiren SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genelgesi'nin işlemden kaldırılmasını talep eden DİSK, SGK Başkanlığı'na bir yazı gönderdi.

Genelge'nin, açıkça 5510 ve 6331 sayılı Kanun hükümlerine ve hukuka aykırı bir durum olduğunu ortaya koyan DİSK'in yazısında ilgili kanunlar hükümete hatırlatıldı:

 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda "iş kazası" işyerinde, işe geliş gidiş sırasında, iş nedeniyle "sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olay" olarak tanımlanmaktadır.
 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre iş kazası, "işyerinde veya işin yürütümü sırasında meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen yahut bedenen engelli hale getiren olay" olarak tanımlanmaktadır.
 5510 sayılı Kanun'a göre meslek hastalığı da "sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleri"dir.

Genelgede yer alan Covid-19 hastalığı iş kazası ve meslek hastalığı olarak ele alınmaz ön kabulü nedeniyle, SGK'nın ilgili soruşturmaları da objektif şekilde yürütülmesinin mümkün olamayacağını belirtilen yazıda, SGK'nın "sigortalılar veya hak sahipleri tarafından yapılacak iş kazası, meslek hastalığı başvuru ve şikayeti üzerine" bu soruşturmaları yerine getirmekle yükümlü olduğu hatırlatıldı.

DİSK'in yazısında "SGK'nın denetim ve kontrol memurlarının yürüteceği soruşturma süreçlerinin sonucunu belirleyecek şekilde, objektif ölçütlerden uzak çıkarımlar ve talimata dönüşecek bağlayıcı tespitler yapmasının, mevzuatla verilen görevle bağdaşmayacağı ortadadır" denildi.

Sağlık hizmeti sunucularının kendilerine yapılan beyana göre bildirim yapmakla yükümlü olduğunun hatırlatıldığı yazıda, bu genelge hükümleri nedeniyle sağlık hizmeti sunucularının, Covid-19 hastalarının iş kazası veya meslek hastalığı beyanlarının dikkate almayacağını, iş kazası / meslek hastalığı kaydı açılmayacağını, böylece yükümlülüklerini yerine getirmeyecekleri ifade edildi.

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ve DİSK HUkuk Dairesi Başkanı Kadım Doğan imzasıyla SGK Başkanlığı'na gönderilen yazıda "Sağlık hizmeti sunucuları Covid-19 bulaşının iş kazası/meslek hastalığı olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Kişinin beyanına göre işlem yapmaları, provizyonu buna göre almaları yeterli olmalıdır. Ancak ilgi Genelgenin bu hususu engelleyici bir etki yaratacağı açıktır" denildi.

DİSK'in yazısında, ilgili Genelge'nin Covid-19'a ilişkin bulaşıcı hastalık yorumu nedeniyle, kimi işverenlerce iş kazası/meslek hastalığı bildirimi yapmaya gerek kalmadığına, sorumluluklarının ortadan kalktığına yönelik değerlendirmeler yapılmaya başlandığı da ifade edildi.

Covid-19 tanısı konulan bir kişinin beyanına rağmen, SGK'nın genelgesi uyarınca bildirim yapılmamasının 6331 sayılı Kanun'da belirtilen yükümlülüğün de ihlali anlamına geleceğine işaret edilen yazıda, hukuka aykırı Genelge'nin işlemden kaldırılması istendi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız