Güncel

Dünyamız kan kusuyor!..

Antarktika'da çalışan Ukraynalı bilim insanları, sabah uyandıklarında araştırma istasyonlarının etrafındaki bembeyaz karın kan kırmızısı olduğunu gördü.

29 Şubat 2020 Saat: 22:11
Dünyamız kan kusuyor!..
Dünyamız kan kusuyor!..

SERPİL ÜNAL

Dünyamızda küresel ısınma her geçen gün daha fazla doğa olayıyla alarm vererek bizleri uyarıyor!

Antarktika'da çalışan Ukraynalı bilim insanları, sabah uyandıklarında araştırma istasyonlarının etrafındaki bembeyaz karın kan kırmızısı olduğunu gördü.

Antarktika'nın Çığlığı Kan Kırmızısı Kar...

Ukraynalı bilim insanları kısa sürede bunun 'Chlamydomonas Nivalis' yani 'kırmızı kar' olarak da bilinen mikroskopik bir kar yosun olduğunu tespit ettiler.

Bu doğa olayı atmosferin ani ısınmlarında meydana geliyor.

'Karpuz karı' olarak da adlandırılan bu doğa olayı klorofilin* yanı sıra ikincil bir kırmızı karotenoid** pigment içeren yeşil alg türü Chlamydomonas Nivalis'in neden olduğu bir fenomen. Tatlı su alglerinin çoğunun aksine, kriyofilik*** olan bu yosunlar donma suyunda gelişiyor. Donmak üzere olan soğuk sularda yaşayan bu algler hava normalden daha hızlı şekilde ısındığı zaman karda oluşuyor. 

Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre bu fenomenin Antarktika'da araştırma istasyonunun bulunduğu bölgede görülmeye başlanması ise hiç de iyiye işaret bir durum değil ve "Küresel ısınmanın neden olduğu bir doğa olayı daha fazla küresel ısınmaya neden oluyor." 

Alarm Veren Geri Dönüşüm Sarmalı...

Oluşan algler ayrıca güneş ışınlarını yansıtan beyaz kar yüzeyini kapladığı ve daha koyu bir renge çevirdiği için ek olarak küresel ısınmaya katkı yapıyor. Bilim insanları bu durumu da 'Geri Dönüşüm Sarmalı' olarak da adlandırıyor. Yani küresel ısınmanın neden olduğu bir doğa olayı daha fazla küresel ısınmaya neden oluyor ve bu sarmal bir noktadan sonra geri dönüşü olmayan bir sürece girebiliyor. Aynı durum buzulların erimesi ile yansıtıcı beyaz alanların kaybedilmesi durumunda da geçerli.  

Son 50 Yılda En Çok Isı Artışı Olan Bölge 

Kırmızı kar Kuzey Kutbu, Alpler ve farklı yüksek dağlık bölgelerde karşılaşılan bir durum olmakla birlikte Antarktika'da son derece nadiren rapor edilen bir durum olarak biliniyor. 

Birleşmiş Milletler Meteoroloji Organizasyonu verilerine göre Antarktika'nın Güney Amerika'ya yakın olan bölgesi son 50 yılda 3 derece artış ile dünya üzerinde en hızlı ısı artışı kaydedilen yer. 

2020'nin başında burada 18,4 derece gibi rekor sıcaklıklar kaydedilirken buzulların 'kırmızı kar' ile aslında insanlığa yok oluşun sinyallerini veriyor. 

Antarktika'da Alarma Geçiren Rekor 

Sıcaklık ilk kez 20 derecenin üstüne çıktı!

Dünyanın güney kutbu tarihte ölçülen en sıcak yaz mevsimini yaşıyor.  Bilim insanları, Antarktika kıtasında hava sıcaklığının ilk kez 9 Şubat’ta 20.75 dereceye çıkarak rekor kırdığını bildirmişlerdi. 

Antarktika kürsel ısınmadan olumsuz hızla etkilenmeye devam ediyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından henüz teyit edilmese de Seymour Adası'nda Brezilyalı bilim insanları 9 Şubat'ta kıtanın en yüksek sıcaklığını ölçmüş, kıtada hava sıcaklığının ilk kez 20.7 dereceye çıkarak rekor kırdığını belirtmişlerdi. 

Kıtada bundan önceki en yüksek sıcaklık  ise 1982 yılının Ocak ayında 19.8 derece ile Signy Adası'nda ölçülmüştü.

Bu durum küresel ısınmanın vardığı korkutucu boyutu bir kez daha gözler önüne serdi.

* Klorofil: Bitkilerin körpe saplarında ve yapraklarında, güneş ışığını soğurarak bitkilerde karbon özümlemesini sağlayan, bitkilere yeşil renklerini veren madde. 

** Karotenoid bitkilerde ve bazı diğer bazı yosunlar, bazı mantarlar ve bazı bakteriler gibi fotosentetik mikroorganizmalarda  bulunan biyolojik pigmenttir. Altı yüzün üzerinde karotenoid olduğu biliniyor. Bu pigmentler bazı bitkilerde kırmızı tonlardaki renkleri veriyor. 

*** Kriyofilik: Soğuğu seven, soğuk ortamda yaşayabilen mikroorganizma.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız