"17-25 Aralık'ta 81 il emniyet müdüründen 74'ü bunlardandı. Daire başkanlarının tamamı bunlardandı "
çişleri Bakanı Efkan Ala, emniyetteki FETÖ soruşması hakkında, "Polislere ilişkin daha da var tespit edilen. Yeni açığa almalar olabilir. 17-25 Aralık'ta 81 il emniyet müdüründen 74'ü bunlardandı. Daire başkanlarının tamamı bunlardandı onları da aldık. 5 bin civarında kişiye soruşturma açtık" dedi.
İçişleri Bakanı Ala, NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Elazığ, Bitlis ve Van'daki saldırıları değerlendiren Ala şunları söyledi:
"Elazığ'daki saldırı bomba yüklü bir minibüsle yapılan intihar saldırısı. 3 polisimiz şehit oldu 217 kişi yaralandı. 115'i polis 102'si sivildi 83'ü hastanede 1 kişinin durumu kritik. 1 kişi başka bir ilde gözaltında. PKK'nın aracı nereden aldığı nasıl getirdiği nereye götürdüğü berraklaştı. Bir takım hususlar ortaya çıktı. Kimi daha önceden çalınmış araçlar. 2 plakası da verilerek Diyarbakır'dan Elazığ istikametine doğru gideceği istihbarat bilgisi ulaşıyor gece. Ama o plakalı araç değil bu araç gelmiş patlatmış. Böyle ihbar geldiği halde plakası değişik olabilir ama nasıl bu yol buldu da girdi. Nasıl yol buldu da girdi soruşturmacı görevlendirdim müfettişler inceleme başlattı. Bomba yüklü araç ana yollardan değil de köy yollarından gelmiş. Oradaki bir kameraya takılıyor. Ama bu plaka bildirilmiş plaka değil. Teröristin kimliği belli oldu. Türk vatandaşı. Bütün sahada operasyonlar devam ediyor. Diyarbakır Trafik Şubesi'ne saldırısıyla ilgili 2 terörist yakalandı."
"O POLİSLERİ YAKALADIK, İŞLERİNE SON VERDİK"
"FETÖ teröristlere yardım etti" diyen İçişleri Bakanı, "Van'da 6-7 Ekim olaylarını hatırlayınız bir araç yanıyor emniyetin panzeri ile sapasağlam emniyet araçlarını götürüp o aracın üzerine atan polis memurlarını yakaladık. Onları görevden aldık işlerine son verdik" diye konuştu.
İSTİHABARATTAKİ DÜZENLEMELER
Bakan Ala, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı istihbarattaki yeni yapılanmaya ilişkin olarak, şunları söyledi:
"İçişleri Bakanlığı'ndaki istihbarat birimlerinin fonksiyonları yeniden ele alınıyor. Burada alternatifleri sunacağız. Diğer taraftan MİT'in şu andaki hem yapısı hem fonksiyonu eksiği fazlası ele alınıyor. Gerçekten aldığı istihbaratı değerlendirecek olan kurumsal yapı ihtiyacı gözetiliyor. Devletin istihbarat örgütlerinin aldığı istihbaratı değerlendirip devletin politikasına yol gösterecek değerlendirecek bir koordinasyon birimi oluşacaktır. Buna ihtiyaç var. MİT ağırlıklı olarak dış istihbarata bakacak ama iç istihbaratta ne kadar alanda görevli olacak onu tartışıyoruz. Şu kesin içerideki emniyet jandarma istihbaratı iç istihbarata bakacak ama değerlendirmeler sonucunda farklı kararlar da alabiliriz Başbakanlıka bağlanması..."
Emniyet güçlerine ağır silahlar alındığını açıklayan Bakan Ala, "Ağır silah alıyoruz, güç dengelenmeli. O zaman bile MİT'in elindeki birkaç füze işe yaradı. Külliye'de onlara bombalarken atıldı ve biz etkisini gördük onun" diye konuştu.
ÖZEL HAREKATÇILARDA KPSS ŞARTININ KALKMASI
Özel Harekat Polisi olmak için KPSS şartının kaldırılmasının nedenini açıklayan Efkan Ala şunları söyledi:
"Şu anda biz 10 bin kişiyi normal polis memuru ilana çıktık 60 ve yukarı alanlar müracaat ediyor. Ama Özel Harekat'a alacağımız adaylardan KPSS'yi kaldırdık bir de askerlik şartı arıyoruz. İlana çıkacağız ilanda askerlik şartı arayacağız KPSS şartı aramayacağız. Neden? Geçtiğimiz nisan ayında KPSS şartı aradık 50 üzeri alanlar için 4 bin kişi için 7 bin kişi başvurduk fiziki yeterlilikten sonra eledikten sonra elinizde kalmıyor. Seçme imkanımız olsun diye. Bu imkanı çoğaltmak için yapılmış bir düzenleme. Bundan sonrasında böyle bir ilan yaparken KPSS şartını koyarız. Daha iyi bir seçeneği milletimize sunabiliriz. Özel Harekat eğitimi zor ve çok başarılılar gitti terörle mücadele ederken yeni Ankara'ya gelmiş olan Özel Harekat polislerimizi orada şehit ettiler."