Eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin birçok kentte açıklama yapan Eğitim Sen üyeleri, yeni dönemin birçok hak gaspıyla başladığını belirterek, taleplerini sıraladı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), yüz yüze ve uzaktan eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin birçok kentte açıklama yaptı.
DİYARBAKIR
Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Çok sayıda eğitim emekçisinin katıldığı açıklamada, “Savaşa değil eğitime bütçe” sloganı atıldı.
Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer, EBA’da yaşanan aksaklıklara değindi. Sezer, “Öğrenci sayıları ve ders programları dikkate alındığında EBA sisteminde belli bir yoğunluğun yaşanacağını öngörmek zor değildir. MEB’in bu duruma dair bir önlem almamasına rağmen, özel okullarda uzaktan eğitimin devam ediyor olması dikkat çekicidir. MEB açısından çocuk işçiliği, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişiminin olmaması gibi konular temel sorun alanları olarak kabul edilmediği için gerekli adımlar da atılmamaktadır” dedi.
Sezer, şu talepleri sıraladı:
“* MEB, acilen bütün tedbirleri alarak yüz yüze eğitime geçmelidir.
* Uzaktan eğitimle ilgili olarak yaşanan erişim sorunlarına acilen çözüm üretilmeli, öğrenci ve öğretmenlerin teknik ve donanım eksiklikleri derhal giderilmelidir.
* Öğretmenler, EBA dışında uzaktan eğitim için kullanılan canlı platformlara girmeye zorlanmamalıdır. Söz konusu canlı iletişim platformları ile bakanlık, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri anlaşma imzalamalı, öğretmenler ve öğrenciler ancak söz konusu anlaşmadan sonra bu platformları kullanmalıdır.
* MEB Personel Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü yazıları en kısa sürede geri çekilmeli, uzaktan eğitimde öğretmenlerin canlı derse hazırlık için çok daha fazla emek ve zaman harcadığı düşünüldüğünde, derse hazırlık ücretleri artırımlı olarak ödenmelidir.
* Rehber öğretmenler kendi görevlerinin gerektirdiği iş ve işlemleri uzaktan da yapabildiklerinden ek ders için okula gelmek zorunda bırakılmamalıdır.
* Uzaktan eğitimde bütün öğretmenlerin maaş karşılığı girmek zorunda oldukları ders sayısı düşürülmeli ve eşitlenmelidir.
* Öğretmenleri mesai saatleri dışında ve hafta tatillerinde ders yapmaya zorlayan her türlü uygulamadan vazgeçilmelidir.”
ADANA
Eğitim Sen Adana Şubesi, Abidin Dino Parkı’nda açıklama yaptı. Şube Başkanı İrfan Doğan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yüz yüze ve uzaktan eğitime dair yeteri hazırlık yapmadığını, çözüm üretmekte yetersiz kaldığını belirtti. Doğan, EBA’ya giriş problemi yaşanacağının önceden bilindiğini kaydetti.
Yüzbinlerce öğretmenin emeklerinden tasarruf yapılmak istendiğini belirten Doğan, “MEB geçmişte defalarca yaptığı gibi yine emeğimizi yok saymakta, yasal haklarımızı keyfi uygulamalarla sınırlandırmaya çalışmaktadır. Eğitim Sen bu tür haksız ve hukuksuz girişimlere sessiz kalmayacak, emeğimizi ve haklarımızı korumak için bütün eğitim emekçileriyle birlikte sonuna kadar mücadele edecektir” dedi.
MERSİN
Eğitim Sen Mersin Şubesi, kentteki İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. “Haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” pankartının açıldığı açıklamada Şube Sekreteri Semih Gündoğdu konuştu. Gündoğdu, EBA’nın teknik altyapısı güçlendirilmediğini ve uzaktan eğitime erişimde yaşanan eşitsizliklere çözüm üretilmediğini ifade etti. Gündoğdu, yeni öğretim yılının yeni hak gasplarıyla başladığını dile getirdi.
Eğitim Sen Tarsus Şubesi de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde benzer talepleri içeren bir açıklama yaptı.
İSTANBUL
Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, eğitim alanında yaşanan eşitsizliklere ve öğretmen ücretleri hakkında çıkan tartışmalara ilişkin Fatih’de bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. “Haklarımıza, sağlığımıza, öğrencilerimizin eşit eğitim hakkına sahip çıkıyoruz” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Eğitim haktır satılamaz” ve “Ek ödeme haktır tartışılamaz” sloganları atıldı. Açıklamaya Eğitim Sen üyeleri katıldı.
Grup adına açıklamayı Eğitim Sen İstanbul Şubeleri Dönem Sözcüsü Mehmet Emin Kırşanlıoğlu, yaptı.
Eğitim öğretim yılının başlamasından itibaren EBA’ya giriş yapılamadığını söyleyen Kırşanlıoğlu, “Öğrenci sayıları ve ders programları dikkate alındığında EBA sisteminde belli bir yoğunluğun yaşanacağını öngörmek zor değildir. MEB’in bu duruma dair bir önlem almamasına rağmen, özel okullarda uzaktan eğitimin devam ediyor olması dikkat çekicidir. MEB açısından çocuk işçiliği, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişiminin olmaması gibi konular temel sorun alanları olarak kabul edilmediği için gerekli adımlarda atılmamaktadır” dedi.
‘İHLALLERDEN VAZGEÇİLMELİ’
Yeni eğitim yılının aynı zamanda hak gaspları ile de açıldığını aktaran Kırşanlıoğlu, ek ders ödemelerine göz dikildiğini belirtti. Kamu yöneticilerinin, salgın koşullarında mevzuatı çalışanların lehine yorumlaması gerektiğini ifade eden Kırşanlıoğlu, “Oysa MEB öğretmenlerin ek derslerinden tasarruf yapmaya çalışmaktadır. Gerçekten tasarruf yapılmak isteniyorsa eğitim emekçilerinin alın terinden, emeğinden ve haklarından değil yersiz yapılan ihalelerden vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı.
HATAY
Eğitim Sen Hatay Şubesi, eğitim alanında yaşanan eşitsizliklere ve öğretmen ücretleri hakkında çıkan tartışmalara ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda Eğitim Sen’linin katıldığı açıklamada Eğitim Sen Şube Başkanı Özgür Traş basın metnini okudu. Eğitim öğretim yılının başlamasından itibaren EBA’ya giriş yapılamadığını ifade eden Traş, eğitim alanında yaşanan sorunlara ve hak gasplarına dikkati çekti. Traş, “Eğitim Sen olarak yaptığımız ve yapacağımızı girişimler üzerinden MEB’in hukuksuz uygulaması ile ilgili işlemlerin iptal edilerek, öğretmenlerin yaşadığı hak gasplarının önüne geçecek adımları atacağız. Sorunun en kısa sürede çözülmemesi durumunda haklarımızı demokratik, yasal ve meşru yollarla korunmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.