Türkiye gelecekte “su fakiri” bir ülke olma yolunda ilerliyor!
ANLAŞMANIN İÇERİĞİ BİLİNMİYOR, AÇIKLAMALAR MUĞLAK
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “Bu mutabakat zaptı, sadece iki ülke arasında su yönetimi alanında deneyim ve tecrübelerin paylaşılması ve bilgi alışverişini mümkün kılacak bir metindir. Bu imzalanan metin, iki ülkenin birbirinden su temini, su nakli, suyun paylaşılması ve benzeri hususları içermemektedir” açıklaması yapılsa da, anlaşma metni yayımlanamamaktadır.
KURAKLIK TEHDİDİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ
Bu anlaşmasının içeriğinde neler var? Katar’ın Türkiye’de toprak alması, şirket satın alması yanında yeni anlaşmalar kuşkumuzu artırıyor. Ayrıca açıklanan verilere göre Türkiye barajlarındaki su seviyesi yüzde 35 seviyelerine düşmüş, kuraklık tehdidiyle karşı karşıyayız. Türkiye’nin su fakiri ülkeler arasında olduğu da biliniyor. Yaşamsal öneme sahip su politikası stratejik öneme sahiptir.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağıdır
SU BİR META DEĞİL, YAŞAM KAYNAĞIDIR
Su, hem ekolojik denge hem de biyoçeşitlilik bakımından da vazgeçilmezimizdir. Ciddi planlamalarla tüm canlıların yaşam hakkına saygı çerçevesinde değerlendirilmeli ve kesinlikle ticaret haline getirilmemelidir.
Halkın suya erişimi gün geçtikçe azalırken yapılan anlaşmanın içeriğinin açıklanmaması anlaşılır değil. Ekoloji Birliği olarak suyun ticarileşmesine; HES, JES, nükleer ve termik santraller ve maden çalışmalarıyla suların kirletilmesine karşı mücadele ederken Katar’la yapılan anlaşmayla yeni tehlikelerle karşı karşıya kalacağız. Anlaşmanın içeriği açıklanmalı, suyun ticarileşmesine izin verilmemeli.
SU, YAŞAMDIR, SATILAMAZ!
Kaynak: Ekoloji Birliği