İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haber Global'de Erdoğan Aktaş'ın sorularını yanıtladı. İmamoğlu, İBB'nin güncel borcunu açıkladı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haber Global'de Erdoğan Aktaş'ın sorularını yanıtladı. İmamoğlu, İBB'nin güncel borcunu açıkladı.
Ekrem İmamoğlu'nun açıklaması şöyle:
İnsanların gerçeklerini görmeden umutlarımızı besleyemeyiz. Başta kendimizi daha kötüsü toplumu aldatmış oluruz. Kampanya döneminde ana gövde kabul ettim. İsrafa son vermek, tasarruf politikası geliştirmek, şehir adına her konuda seferberlik yürütmek.
Büyük bir organizasyonu yöneteceğiz. Türkiye'de 5 kişiden biri bu şehirde yaşıyor. Bu muzzam bir şey. 16 milyon nüfusa sahip.
Fırsatları çarçur ederek perişan edemezsiniz. Denetlenebilir, insanlara hesap vererek kentin gelirini sağlıklı bir zemine kavuşturmalısınız.
Konsolide bütçe yaklaşık 60 milyar lira. Bugün gerçekleşen bütçe 20 milyar lira. Daha altında kalacak. 40 milyar lira iştiraklerinde. Resmi alanına fokuslanıyoruz. 26.8 milyar civarında borç var 2018 sonunda.
Arkadaşlarıma güncel tabloyu oluşturun dedim. Ön bilgiyi paylaşayım: Bugün itibariyle İBB'nin günlük borcu 30 milyar civarında.
23,8 milyar civar gider bütçesi hesaplanmış. 22 milyar civarında gelir bütçesi. Aradaki farkın borçlanılması hesaplanmış. Türkiye'nin ekonomisinin de etkisi var. Hazineden gelen ilk 6 ay içerisinde 2 milyar civarında düştü.
Düşünülen gider bütçesi 2019 sonunda 35 milyarı bulacak. Tasarlanan gider bütçesi. Mevcut gelir bütçesinin düşüşünden kaynaklanan durumla beraber borç 35 milyar civarında.
Bugünkü Türkiye'nin ekonomisinde ne yapacağız?
Büyük rakamlar bunlar. Biz bunu şunu için anlatıyoruz: Milletimiz nereden başladığımızı bilsinler. Enkaz edebiyatı yapmıyor. Esas ekonomik tabloyu sunacağımız basın toplantısı yapacağız. Arkadaşlarımız hızlı bir tespit yapacaklar.
TASARRUFTAN BAŞLAYACAĞIZ
Neyi yapıp yapmayacağımız konusunda net bir öngörümüz yok. Yapmayacağımız diye bir şey de yok. İstanbul'un kabiliyetleriyle başaracağımızı düşünüyoruz. İştiraklar tarafında sıkı bir denetim süreci olacak. Uluslarası deneyim sahibi denetim kuruluşlarımızla İBB'nin iştiraklerini denetleyeceğiz. İç denetim mekanizmamızı devreye soktuktan sonra şuradan başlayacağız: Tasarruf.
Araç mevzusunda ciddi anlamda iddialarımız var. Hızlıca bütün araçların bir alana yığıp çağıracağız. Binek araçlar.
Büyük bir kısmı 1-2 kişinin kullandığı araçlar. Bunun sayısal büyüklüğünü göreceğiz. Reva mıdır değil midir bakacağız.
Yüksek sayıda yüksek konforlu araçların kiralanması için ayruılan bütçelerin yüksek sıkıntı olduğunu belirtmek isterim. Her dönemde tasarruf edilmeli.
Milletimizin malı her kuruşu hesaplamalıyız. Kul hakkı yememek, tüyü bitmemiş yetimin hakkı diyoruz.
İBB'nin mal varlığı nasıl kullanılıyor? Sayıştay raporunda gelirlerin yüzde 20'sinin tahsil edildiği noktasında tespit var.
İBB'de her konuda seferberlik. Buna önem veriyorum. İBB'nin gelirlerinin artırılması yönünde seferberlik. Bütünüyle teftiş edilmesi.
Kime İBB'nin gayrimenkulu verilmiş, neden para tahsil edilmiyor? Küçük bir zümre üzerinden 16 milyon insanı mağdur edemezsiniz. Hem açıklanacak hem de somut kanıt gösterilecek.
İşin uzmanlarıyla çalışıyoruz. İşin uzmanları dediğim liyakat. Millete hizmet edecek. Partizanlığı bitirecek. Boynu bükük olunacak tek kitle İstanbul halkı.
Kişilere, gruplara, vakıflara, dernekelere, cemaatlere bu halkın parası akmayacak.