Enerji işçileri direnişlerini İstanbul'a taşıdı.
Polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen barikatları aşa aşa Sabancı Kuleleri'nin önüne gelerek holding patronlarına hesap soran işçiler, işe geri alınana kadar mücadeleye devam edeceklerini haykırdı.
DİSK/Enerji-Sen'e üye oldukları için işten atılan EnerjiSA işçilerinin direnişi sürüyor. Dört hafta boyunca Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde eylemlerine devam eden işçiler direnişlerini bugün Ankara'dan İstanbul'a taşıdı.
İŞ, EKMEK VE HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYORLAR
"EnerjiSa/Başkent Elektrik işçileri işi, ekmeği ve hakları için mücadele ediyor" yazılı pankartla Levent'teki Sabancı Kuleleri önüne yürümek istedi. Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, dört hafta boyunca defalarca gözaltına alındıklarını, hak arama mücadelelerinin çeşitli bahanelerle engellenmek istendiğini kaydetti.
KESKİN: HAKLIYIZ, DOĞRUYUZ, MEŞRUYUZ
Hiçbir engelin kendilerini durduramayacağını söyleyen Keskin, "Sendikamızın önlüklerini dahi parçalayarak aldılar. Tek yapmak istedikleri yürüttüğümüz haklı mücadelemizden geri döndürmeye çalışmak. Biz haklıyız, doğruyuz, meşruyuz. Bu yüzdendir ısrarımız ve inadımız" dedi.
POLİS BARİKATLARINI AŞA AŞA KULELERİN ÖNÜNE YÜRÜDÜLER
Keskin'in konuşmasının ardından "Direne direne kazanacağız" sloganıyla kulelerin önüne yürüyüş başladı. Yürüyüşün önü polis kalkanlarıyla kesilerek engellenmek istendi. Enerji işçilerinin yürüyüşüne İnşaat-İş, DGD-SEN, 4. Vardiya, DİSK/Genel-İş, Dev Yapı-İş, DİSK/ Turizm-İş, Halkevleri'nin de aralarında olduğu siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi. Direnişteki işçiler barikatları aşa aşa kulelerin önüne yürüyüş gerçekleşti.
ÇOKAMAN: İŞÇİLERİN İŞE GERİ ALINMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Söz alan Enerji-Sen üyesi Osman Çokaman, işçilerin geri işe alınması için mücadele yürüttüklerini hatırlattı. Çokaman, "Sorularımızı burada da soracağız, haklarımızı burada da talep edeceğiz. Ama en çok da işçi arkadaşlarımız, yıllardır iş kazalarında yaralanan, hayatını kaybeden direk tepelerinde kentleri aydınlatmak için uğraşan, trafolara giren, arızalarını gideren, afet bölgelerinde gece gündüz çalışan enerji işçisi arkadaşlarımız konuşacak" dedi.
KARTAL: EMEK ÜRETİYORUZ
Söz alan Enerji-Sen kurucu üyelerinden Kamil Kartal, "Biz emek üreterek, ürettiğimiz emeğin karşılığıyla çoluğumuzu, çocuğumuzu insanca yaşatmak istiyoruz. Bir iş yerinde çalışırken ertesi gün işten atılma korkusuyla o iş yerine gitmek istemiyoruz" dedi ve gerekli iş güvenlik önlemlerinin alınması, emek sömürüsünün son bulması için hak mücadelesi yürüttüklerini dile getirdi.
DİRENİŞTEKİ İŞÇİLER: PRANGALARIMIZI KIRDIK
Direnişteki işçilerden Bekir Bayatlı, artık ayaklarında ve ellerindeki prangaları kırdıklarını ifade ederek, "30 gündür direniyoruz, Ankara'da anlattık anlamadılar, Bursa'ya geçtik, Eskişehir'e geçtik, Kocaeli'ye geçtik, İzmit'e geçtik Bugün ise kule önündeyiz. Sabancı Holding yetkililerine sesleniyorum, biz film çekmiyoruz. Hayatın gerçeklerini size anlatmaya çalışıyoruz" dedi.
İşçiler, açık kürsüde sırayla söz alarak, Isparta, Afyonkarahisar, Kastamonu ve daha pek çok bölgede, afet alanlarında, pandemide, enerjiyi halka ulaştırmak için canla başla çalıştıklarını ve hakları olandan daha fazlasını istemediklerini vurguladı. Güler Sabancı'nın basına verdiği demeçlerde gelir eşitsizliği ve adaletten söz ederken işçilere zulüm ettiğini söyleyen işçiler, Sabancı Holding yönetiminden hesap sorarak sarı sendikalarla yaptıkları işbirliğe son vermesini istedi.
ÇERKEZOĞLU: ENERJİ İŞÇİLERİNİN İRADESİ 1 MAYIS İRADESİDİR
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da eyleme katılarak, işçilerin 1 Mayıs meydanlarında ortaya koyacakları kararlılığın yükselen işçi direnişlerinden geldiğini belirtti ve "Enerji işçilerinin Ankara'dan İstanbul'a yürüyen iradesi 1 Mayıs meydanlarının da iradesi olacak" dedi. Enerji işçilerinin haklı mücadelelerinde sonuna kadar yanlarında olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, patronlara işçilerin iradesini tanıma çağrısı yaptı.
‘BİZ NEDEN İŞTEN ÇIKARILDIK?'
Basın açıklamasını, atılan işçilerden Mehmet Ali İçindere okudu. İçindere, pek çok zor koşulda halka hizmet eden işçiler olarak insanca yaşama ve çalışma koşulları istediklerini ancak bu isteklerinin patronlar ve sarı sendika işbirliğiyle örselendiğini aktardı. Bu duruma yaptıkları itiraz sonucu işten çıkarıldıklarını belirten İçindere, "4 hafta boyunca neredeyse her gün Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde açıklama gerçekleştirdik ve tek bir sorunun cevabını aradık; ‘Biz neden işten çıkarıldık?'" dedi
Sabancı Holding patronlarının işe iade davalarında işçiler kazansa dahi kararı tanımayacaklarını söylemesi hatırlatan İçindere, patronların sendikal örgütlenmenin önüne geçmek, maliyetlerini kısmak ve performans baskısına devam etmek için bu tavrı takındığını söyledi.
"Doğru düzgün bir işleyişin dahi kurulamadığı bu çalışma düzeninde aslında kamusal olması gereken bir hizmetin yani elektrik dağıtımının nasıl düzgünce yapılabileceği bile meçhuldür. Bu durum yalnızca çalışanları değil aynı zamanda bütün bir halkı, ülkeyi etkilemektedir" diyen İçindere, taleplerini şöyle sıraladı:
???? "İşten atılan işçiler işe geri alınsın.
???? İşten çıkarmalara son verilsin.
???? Sendikal baskılara son verilsin.
???? Yönetici keyfiyetine karşı önlemler alınsın ve denetlensin."
Eylem "Direnen işçiler yenilmezler", "Direne direne kazanacağız", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganlarıyla sona erdi.