İSTANBUL - TÖP Deprem Kriz ve Dayanışma Koordinasyonu Merkezi yaptığı açıklamada, depremin onuncu gününde de hala arama kurtarma ekiplerinin gitmediği enkazların olduğunu belirterek, “Devlet, delil karartmakla meşgul” dedi.
İSTANBUL - Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Deprem Kriz ve Dayanışma Koordinasyonu Merkezi, depreme ilişkin Kadıköy'de bulun İstanbul İl Örgütü binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.
TÖP Deprem Kriz ve Dayanışma Koordinasyonu Merkezi yaptığı açıklamada, depremin onuncu gününde de hala arama kurtarma ekiplerinin gitmediği enkazların olduğunu belirterek, “Devlet, delil karartmakla meşgul” dedi.
'DEVLET HALKA SOPA SALLADI'
Toplantıda konuşan TÖP Dönem Sözcüsü Perihan Koca, devletin enkaz altında çöktüğünü fakat halkta büyük bir dayanışma olduğunu vurguladı. Koca, “Bu yıkım tablosu, 21 yıldır tepemize çöreklenmiş AKP iktidarının hükmetme pratiğini bize 10 günlük süreçte gayet net olarak gösterdi” dedi.
“İktidar ilk günlerde ortada yoktu. Ortaya çıktıklarında ise ağızlarını açtıkları ilk andan itibaren halka devletin sopasını sallayarak, tehditle, küfürle halka had bildirmeye çalıştı” diyen Koca, iktidarın siyasi rant peşinde olduğunu kaydetti.
DEPREM VERGİSİNE NE OLDU?
Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: “2020’den 2022’ye kadar bu memlekette 38 milyar dolar deprem vergisi toplanmış. Ne olduğunu bilmiyoruz! Türkiye Cumhuriyeti 14 kez ‘imar affı’ çıkarmış durumda. Ve bu 14 imar affı yasasının 8’si AKP döneminde yasallaşmış. Göz göre göre memleketimizi cinayet mahalline çevirdiler.”
DEPREM SONRASI MANZARA
Ardından söz alan TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi Pelin Kahiloğulları, halkın deprem sonrası yaşadığı sorunları bölgelerden örnekler vererek aktardı.
Deprem bölgesi Armutlu’da yol kenarında cenazeler ile karşılaştıklarını kaydeden Kahiloğulları, “Enkazlardan ses gelirken ortada onları kurtaracak bir enkaz çalışması yoktu” diye belirtti.
'EKİPLERİN GİTMEDİĞİ ENKAZLAR VAR'
Son olarak söz alan TÖP Dönem Sözcüsü Juliana Gözen, devletin halen arama kurtarmalarda yer almadığını kaydederek “Depremin birinci gününde de, onuncu gününde de hala arama kurtarma ekiplerinin gitmediği enkazlar var. Sesler yükseliyor. Halen battaniyeye, çadıra ulaşamayan insanların var. Peki, nerede bu devlet? Köylülerin kendi toprağını korumak için eyleme geçtiği andan itibaren jandarmasıyla, polisiyle var olan devlet nerede? Onlarca ülkelerden gelen arama kurtarma ekiplerini günlerce havaalanlarında bekletmekle meşguldü, delil karartmakla meşguldü. AFAD’ın ibanını duyurmakla meşguldü” sözleriyle tepki gösterdi.
Her üç konuşmacı da, konuşmalarında kendi çalışmalarından örnekler vermelerinin yanısıra özellikle bölgede gönüllülerin büyük emeklerine ve devrimcilerin dayanışma örnek sergilediklerine dikkat çektiler.