Güncel

"Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işçilerinin mağduriyetine son verilmelidir"

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Zeytinoğlu grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işyerlerinde işçilerin mağduriyetlerini protesto etmek için basın açıklaması yaptı.

25 Eylül 2019 Saat: 16:51
"Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işçilerinin mağduriyetine son verilmelidir"
"Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işçilerinin mağduriyetine son verilmelidir"

Mustafa Bulut

ESKİŞEHİR

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Zeytinoğlu grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işyerlerinde işçilerin mağduriyetlerini protesto etmek için bugün saat 17.00’de, Eskişehir Valilik önünde geniş katılımlı basın açıklaması yaptı.

Eskişehir’in köklü sanayi kuruluşlarından Zeytinoğlu grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işyerlerinde işçiler dört aydır ücret alamıyor. Ayrıca bu işletmelerde Eylül ayı başından itibaren üretim faaliyeti tümüyle durmuş durumda. Yaklaşık 500 işçinin mağduriyeti her geçen gün daha fazla artmaktadır.

Birleşik Metal-İş Sendikası Zeytinoğlu grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işyerlerinde işçilerin mağduriyetlerini protesto etmek için Valilik önünde protestoda bulundu.

Basın açıklaması ve protesto eylemine Birleşik Metal-İşsendikası Genel başkanı Adnan Serdaroğlu, Genel Sekreter…ile Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işçileri katıldı.

Birleşik  Metal-İş sendikası Genel Başkanı Serdaroğlu, “Eskişehir’in köklü sanayi kuruluşlarından Zeytinoğlu grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işyerlerinde işçiler dört aydır ücret alamamaktadır. Ayrıca bu işletmelerde Eylül ayı başından itibaren üretim faaliyeti tümüyle durmuştur. Yaklaşık 500 işçinin mağduriyeti her geçen gün daha fazla artmaktadır. Sendikamız, bakanlara, milletvekillerine, siyasi partilerin il başkanlarına ve çeşitli kurumlara gönderdiği bir mektupla, burada yaşanan sıkıntıları dile getirmiştir. Yaşanan mağduriyeti protesto etmek ve kamuoyuna duyurmak için, 25 Eylül'de başlayacak bir eylem programı da hayata geçirilecektir.”dedi.

Serdaroğlu,  3 Ekim 2019, Saat:11.00  -  İstanbul TMSF önünde basın açıklaması,4 Ekim 2019, Eskişehir AKP İl Başkanlığı önünde basın açıklaması ve oturma eylemi, 22 Ekim 2019, Ankara Yürüyüşü, Çalışma Bakanlığı ve Halkbank önünde protesto eylemleri yapılacağını da söyledi.

Birleşik Metal İş Sendikası daha öncede Zehra Zümrüt Selçuk Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı  Mustafa Varank  ve Ticaret Bakanı  Ruhsar Pekcan ile siyasi parti milletvekilleri ve İl Başkanlarına  mektup göndererek mağduriyetlerini dile getirip çözüm bulunmasını istemişti.

Mektupta şu görüşlere yer verilmişti:

Eskişehir’in köklü sanayi kuruluşlarından Zeytinoğlu grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işçilerinin içinde bulunduğu güç durumun ayrıntılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Adı geçen işletmelerde sendikamız üyesi işçiler dört aydır ücret alamamaktadır. Ayrıca bu işletmelerde Eylül ayı başından itibaren üretim faaliyeti ne yazık ki tümüyle durmuştur. Yaklaşık 500 işçinin mağduriyeti her geçen gün daha fazla artmaktadır.

Bilindiği üzere Zeytinoğlu grup şirketlerine TMSF tarafından 2009 yılında el konulmuştur. Bu süre zarfında işletmeler çalışmaya devam etmiş ancak şirketlerin finansal yapısı daha da bozulmuştur. Dönem boyunca şirketler yanlış yatırımlar ve yönetsel hatalar nedeniyle büyük bir borç yükü altına sokulmuştur.

TMSF geçtiğimiz yıl Haziran ayında şirketleri Zeytinoğlu grubuna iade etmiştir. Şirketleri geri alan Zeytinoğlu grubu işletmelerin içinde sokulduğu borç yükünün sürdürülemez düzeyde olduğunu ifade etmektedir. Şirketlerin, başta TMSF ve Halkbank olmak üzere çeşitli kurumlara büyük bir borç yükü altına sokulduğu anlaşılmaktadır. TMSF ve Halkbank şu anda en büyük alacaklılar pozisyonundadır.

Gelinen noktada, ihracat ve üretim rakamlarıyla ülke ekonomisine önemli katkısı olan bu işletmeler hayatını sürdüremez durumdadır. Oysa üç şirketin de müşterileri mevcuttur ve siparişleri bulunmaktadır. Ancak bırakılan borç yükü nedeniyle şirketler hammadde satın alamamakta, enerji temin edememektedir. Üretimin ve ücretlerin aksaması nedeniyle işten ayrılan işçilerin özlük hakları ve tazminatları ödenememiştir. Şirkette kalan yaklaşık 400 işçi ise dört aydır ücret alamamıştır.

1965 yılından buyana döküm ve makine imalatı sektörlerinde faaliyet gösteren bu işletmelerin TMSF eliyle içine sürüklendiği bu durum sadece çalışan işçiler için değil, hem Eskişehir ve çevresi hem de bir bütün olarak ülke ekonomisi için büyük kayıptır. Sendikamız sorunun çözümü için başta devlet yetkilileri olmak üzere her kesimin çaba göstermesi gerektiğini düşünmektedir.

Mağduriyeti günden güne artan işçiler için talebimiz öncelikle işletmelerin üretime devam edebilmesine yönelik adımların atılmasıdır.

Bu doğrultuda, şirketlerin hammadde ve enerji temini başta olmak üzere üretimin devamı için gerekli girdilerin sağlanabilmesi, işçilerin birikmiş alacakları ile ücretlerinin düzenli ödenebilmesi için TMSF ve Halkbank’a olan borçlar ertelenerek yeni bir yapılandırma gerçekleştirilmelidir. Şirketlerin tekrar çalışır ve üretir hale gelmesi bu şekilde sağlanabilir.

Konuyla ilgili gerekli hassasiyeti göstereceğinize, işçilerin ve ailelerinin mağduriyetlerinin son bulması için katkınız olacağına inancımızla saygılar sunuyoruz.

DİSK/Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Yönetim Kurulu

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız