İzmir Valiliği’nin etkinlik yasağına karşı yerel sanatçılarının ve demokratik kitle örgütlerinin yapmak istediği eylem, polis tarafından engellendi. Polis engel gerekçesi olarak Valiliğin etkinlik yasağının sürdüğünü söyledi.
Açlık grevindeki Grup Yorum üyelerine uygulanan yasaklara ve antidemokratik uygulamalara karşı İzmir’deki yerel sanatçıların organize ettiği ve 24 Şubat akşamı gerçekleşmesi beklenen konser, İzmir Valiliği tarafından geçtiğimiz günlerde yasaklanmıştı. Konseri düzenleyen sanatçılar, bugün yasağa karşı Konak’ta bulunan Osaka Pasajı önünde basın açıklaması düzenlemek için bir araya geldi. “Sanata ve sanatçıya özgürlük etkinliğimiz yasaklanmıştır” yazılı pankart açan kitlenin önünü polis kesti.
Polis engel gerekçesi olarak Valiliğin etkinlik yasağının sürdüğünü söyledi.
ENGELLENEN AÇIKLAMA METNİ
Sanatçıların engellenen basın açıklaması metni ise şöyle:
“24 Şubat Pazartesi günü 19.00'da sanata ve sanatçılara yönelik baskı, engelleme ve yasaklara karşı sesimizi yükseltmek için Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde şiirler, danslar, ezgilerle dolu bir etkinlik organize ettik. Amacımız açlık grevindeki Grup Yorum üyelerine dikkat çekmek ve ülke genelindeki anti demokratik uygulamalara karşı sanatın diliyle sözümüzü söylemekti. Tam da bu yüzden, 16 sanatçı ve müzik grupları olarak hazırlandığımız bu etkinliğin adını "Sanata ve Sanatçıya Özgürlük" olarak belirledik. Talebimizde ne kadar haklı olduğumuz valiliğin, "şiir dinletisi, dans gösterisi, konser vb. eylem ve etkinliklerin il genelinde 24.02.2020 tarihi itibariyle yasaklanmıştır" açıklamasıyla bir kez daha ispatlanmıştır. Yasağa gerekçe olarak gösterilen "farklı kesimlerin arasında çatışma çıkmasının önlenmesi, kamu düzeni, kamu güvenliği, suç işlenmesinin önlenmesi vb." ancak sanattan anlamayanların ileri sürebilecekleri gerekçelerdir. Çünkü bizler sanatın, toplumun farklı kesimleri arasında yaratıcı, dayanışmacı ilişkilerin önünü açacak, çatışma yerine barışın dilini egemen kılacak bir ifade pratiği olduğunu biliyoruz.
Sanatın diliyle konuşan insanların tank, top, tüfek gibi ilkel araçlara ihtiyaçları olmadığını, asıl; ifade pratiğini yasaklayan anlayışların toplumda farklı kesimler arasında çatışma dilini yaygınlaştırıp, kamu düzeni ve güvenliğini tehdit ettiğini düşünüyoruz. Biz sanatçılar için il genelindeki bu "sanat yasağı" dünya genelinde yer çekimini yasaklamakla eşdeğer absürtlüktedir. Sahnesi kaldırımlar olanın özgürlük şarkısını susturamazsınız. Türküler susmaz halaylar sürer...”